Google werkt in het openbaar aan een nieuw besturingssysteem genaamd Fuchsia. Gaat deze versie Android zoals we dat kennen, opvolgen?
Lees verder na de advertentie.
Wordt Google Fuchsia de opvolger van Android?
Google krijgt vaak kritiek dat een hoop van zijn projecten vroegtijdig stoppen, soms nog voordat ze het levenslicht zien. Dit komt door de manier waarop het bedrijf werkt: in het openbaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple, dat nieuwe projecten pas aankondigt als ze klaar zijn. Google laat iedereen meekijken, meedenken en zelfs meetesten. Dit is ook het geval met Fuchsia, het nieuwste project van het bedrijf. Dit is een volledig nieuw besturingssysteem voor smartphones, tablets en mogelijk ook pc’s.
Misschien is Fuchsia het zoveelste project van Google dat uiteindelijk niet van de grond komt, of onderdeel van de zogenoemde ‘twintig procent’ waar na een jaar niet meer naar om wordt gekeken. Het is echter ook goed mogelijk dat dit de eerste stappen zijn voor de echte opvolger van Android. Begrijp ons niet verkeerd: we zijn dol op Android als besturingssysteem. We gebruiken het met veel plezier en schrijven er elke dag over. Toch valt er iets voor te zeggen dat Android zijn beste tijd heeft gehad. Het is tijd voor een opvolger en Fuchsia maakt een goede eerste indruk.
Armadillo
Als je de video en eerste screenshots van Fuchsia hebt gezien, is een goede indruk misschien teveel gezegd. Het besturingssysteem zit duidelijk nog met touwtjes aan elkaar. Het is mogelijk om de vroege interface van Fuchsia, dat Armadillo wordt genoemd, in een apk-bestand te zetten en te installeren op een Android-toestel. Omdat nog niets werkt, kun je dan niets meer dan in de video doen. De focus van Armadillo ligt op verticaal scrollen. Scrol je van boven naar beneden, dan zie je de recente apps. Veeg je van onder naar boven, dan krijg je suggesties in de vorm van Google-kaarten.
Fuchsia is echter meer dan deze vroege interface. Er gebeuren dingen die met het blote oog niet te zien zijn, maar waar we wel bijzonder enthousiast van worden. Fuchsia is namelijk Android als het in 2017 gemaakt zou worden, als een besturingssysteem dat vanaf de grond af door Google wordt gebouwd voor een grote groep gebruikers.
De problemen van Android
Android heeft veel problemen. Die komen grotendeels doordat het een oud systeem is dat beetje bij beetje is uitgebreid. Android is in de loop van de tijd uitgegroeid tot het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld, maar is daar misschien niet voor gemaakt. Dat is onder andere duidelijk door het update-systeem, waardoor oudere toestellen het vaak moeten doen met een verouderd en daardoor bijzonder onveilig besturingssysteem. Het is ook in de Play Store zichtbaat. De app-winkel is duidelijk nog steeds het oude Android Market dat moeite heeft om het aantal groeiende apps bij te houden. De winkel barst uit de voegen en levert daardoor in op overzichtelijkheid.
→ Lees ook: De Play Store design-updates zijn niet genoeg
Een groot verschil tussen Android en Fuchsia, is dat Fuchsia niet is gebaseerd op Linux. Het nieuwe OS gebruikt een microkernel van Google zelf, genaamd Magenta. Dit betekent dat de ontwikkeling van het OS een stuk flexibeler gaat, maar ook dat het OS in theorie een stuk veiliger is. Er worden nog steeds oude kwetsbaarheden in Linux ontdekt. Zodra er geen nieuwe updates uitrollen naar oude toestellen, blijven die hier gevoelig voor.
Apps voor Fuchsia worden gemaakt in Googles ontwikkelomgeving Flutter en geschreven in Dart en niet JavaScript. Dit heeft twee grote voordelen. Allereerst zorgt deze programmeertaal ervoor dat de apps ook direct op Android en iOS draaien, terwijl er rekening wordt gehouden met typografie, icoontjes, scrollgedrag en meer. Ontwikkelen voor Fuchsia is voor app-makers dus een logische start. Daarnaast is het fijn dat deze programmeertaal gefocust is op snelheid, zodat zowel Fuchsia als apps op talloze (oudere) toestellen soepel draaien.
Meer dan een experiment
Hoe Fuchsia er op dit moment uitziet is dus veel minder belangrijk dan wat er achter de Armadillo zit. Android is niet toekomstbestendig, maar Fuchsia kan dat wel zijn. Deze potentiële opvolger van Android is in theorie veiliger en sneller dan Android ooit kan worden.
Voor wat het waard is, ziet Google Fuchsia in ieder geval als meer dan een experiment. Dit stelt website Ars Technica. Travis Geiselbrecht, ontwikkelaar van Fuchsia, heeft in een openbaar IRC-kanaal gezegd dat het OS ‘geen speelgoed, geen twintig procent project, geen dumpplek van iets waar we niet meer om geven’ is.
Als Fuchsia echt serieus is, hebben wij er zin in. Door dit mobiele besturingssysteem vanuit niets op te zetten, kunnen de grootste problemen van Android opgelost worden en is in alles in handen van Google. De vraag die overblijft is hoe Google de overgang van Android naar Fuchsia voor zich ziet. Daar hoeven we ons nu echter nog niet druk om te maken. Fuchsia is nu ongeveer een jaar in ontwikkeling. Android was vijf jaar lang in de maak voordat het als product werd gelanceerd.