Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Dit moet je weten over Fuchsia OS, Google’s opvolger van Android

Thomas Haenen
20 juli 2018, 9:36
3 min leestijd
Dit moet je weten over Fuchsia OS, Google’s opvolger van Android

Android verdwijnt mogelijk al binnen een paar jaar. Google heeft vergevorderde plannen voor Fuchsia OS, een nieuw besturingssysteem dat Android moet vervangen.

Lees verder na de advertentie.

Fuchsia OS geruchten verzameld

We horen al bijna twee jaar geruchten over Fuchsia OS, een nieuw project waar Google in het diepste geheim aan zou werken. Overal zijn sporen van de software ontdekt: vacatureteksten bij Google, broncodes van bestaande software en uitspraken van topmensen. Toch weten we nog altijd niet wat Fuchsia OS precies gaat veranderen. Bloomberg heeft nu informatie opgegraven die suggereert dat het een groots project wordt dat op termijn zelfs Android moet vervangen.

Waarom werkt Google aan een opvolger voor Android?

Android viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Toen het besturingssysteem voor het eerst ontwikkeld werd, zag de mobiele wereld er nog heel anders uit. De populairste mobiele telefoons kwamen van Nokia en BlackBerry, en hadden geen touchscreen maar een toetsenbord. Google heeft er veel aan gedaan om Android aan te passen aan de smartphones van nu, maar er zouden twijfels zijn over de toekomstbestendigheid van het besturingssysteem.

Fuchsia OS geruchten

Binnen Google verwacht men dat de mobiele wereld binnen nu en een paar jaar weer compleet gaat veranderen. Stembesturing wordt steeds belangrijker, en veel functies van smartphones worden overgenomen door wearables, stemgestuurde speakers als de Google Home en andere apparaten. Elk apparaat in je huishouden is straks op elkaar aangesloten, en Android is mogelijk niet het juiste systeem om al die apparaten met elkaar te verbinden.

Daarom werkt Google aan Fuchsia, een besturingssysteem voor elk slim apparaat in je huishouden. Van smartphones tot speakers tot laptops tot zelfs koelkasten: alles kan straks misschien op Fuchsia gelopen. Android is daarentegen nog altijd vooral gericht op smartphones, al zijn er ook varianten voor in de auto en smartwatches. Met Fuchsia kan Google een verse start maken.

Wanneer komt Fuchsia OS uit?

Hoewel er vorig jaar nog geruchten opdoken dat Fuchsia OS bijna klaar was voor het grote publiek, laat de software in werkelijkheid nog wel even op zich wachten. Op dit moment bestaat het Fuchsia-team uit slechts honderd medewerkers, waaronder een aantal mensen die slechts part-time aan het team verbonden zijn. Ter vergelijking: het team voor Android bestaat uit duizenden medewerkers.

Het Fuchsia-team heeft desalniettemin een ambitieuze tijdlijn. Binnen nu en drie jaar moet Fuchsia al gebruikt worden om stemgestuurde speakers en andere slimme apparaten voor in huis aan te sturen. De volgende stap is laptops, computers en andere grote apparaten. Vervolgens hoopt het team binnen vijf jaar Android te kunnen vervangen op smartphones.

fuchsia 2018
Uitgelekte afbeelding Fuchsia OS

Waarom heeft Fuchsia OS zoveel tijd nodig?

Voorlopig gaat Android dus nergens heen. Dat komt deels omdat Fuchsia slechts door een klein team ontwikkeld wordt, maar ook omdat nog lang niet vast staat wat de software allemaal gaat bieden. Binnen het team is nogal wat onenigheid.

De achterliggende code van Android en Chrome OS is gebaseerd op Linux, maar met Fuchsia wil het team overstappen naar Zircon. Die broncode is een stuk moderner en dus toekomstbestendiger. Echter, apparaten waarvan de software op Linux gebaseerd is zijn niet zomaar compatibel met Zircon. Daardoor is het heel lastig om Android-apparaten aan Fuchsia te koppelen.

Ook is er een machtsstrijd tussen de ontwikkelaars en de marketingafdeling. In vroege versies van Fuchsia staat beveiliging centraal. Vrijwel alles wordt versleuteld opgeslagen en verzonden. Daardoor kan er veel minder gebruikersdata verzameld, precies waar het hele verdienmodel van Google omheen gebouwd is. De eerste strijd zou gewonnen zijn door het marketingteam, maar voor Fuchsia af is worden er nog vele discussies verwacht over waar het besturingssysteem precies voor staat.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Bloomberg
Bron afbeelding: Ars Technica
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu