De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

‘Nieuwe gameconsole van Google moet concurreren met PlayStation en Xbox’

Thomas Haenen
29 juni 2018, 13:54
3 min leestijd
‘Nieuwe gameconsole van Google moet concurreren met PlayStation en Xbox’

Googles plannen voor een eigen gameconsole lijken steeds concreter te worden. Het bedrijf wil spelontwikkelaars overnemen en de concurrentie aangaan met Microsoft, Sony en Nintendo.

Lees verder na de advertentie.

Google-gameconsole nog steeds in de maak

Google heeft in de afgelopen maanden concrete gesprekken gevoerd met grote game-ontwikkelaars over een eigen console, zo meldt Kotaku. Gepolst wordt of die ontwikkelaars interesse hebben in het uitbrengen van games voor Googles nieuwe streamingplatform. Het zoekbedrijf zou zelfs overwegen ontwikkelaars over te nemen, zodat het exclusieve games heeft van grote namen. Geruchten over het project, met codenaam Yeti, lekten eerder dit jaar ook al uit maar worden steeds concreter.

Het plan van Google zou drie onderdelen hebben, aldus de bron. Centraal staat daarbij de streamingtechnologie. De Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch beschikken allemaal over krachtige hardware die in het apparaat zelf zit. Daarvoor draaien de games vloeiend, maar zijn de consoles wel relatief prijzig. Een console kost je al gauw honderden euro’s, en dan heb je er nog niet eens een game bij. Dat is nogal een drempel voor mensen die wel graag gamen, maar niet willen investeren in een console.

1. Streamen via de cloud

Steeds meer bedrijven zien daarom een uitweg in het streamen van spellen. Daarbij wordt het spel uitgevoerd op hardware in de cloud, en naar jou toegestuurd als video. Hoewel het streamen van films en series al langer mogelijk is, wordt er nog maar voorzichtig geëxperimenteerd met het streamen van games. Om dat goed te laten werken, moet de vertraging namelijk minimaal zijn. Druk je nu op de controller tijdens het spelen van een game, dan hoeft die aanraking alleen naar de console, die een paar meter van je vandaan staat, verstuurd te worden.

Mario Kart Tour aangekondigd

Wordt een game echter via de cloud gespeeld, dan moet elke beweging naar je console, vervolgens naar de cloudservers van Google, waarna het beeld weer teruggestuurd wordt naar jouw console en televisie. Dat kan niet langer dan een fractie van een seconde duren, omdat het menselijk brein zich snel irriteert als er lange vertraging zit tussen input en uitvoer.

Omdat het internet in veel landen snel genoeg en de hardware voldoende krachtig is, wordt die vertraging steeds kleiner. Sony heeft bijvoorbeeld PlayStation Now, waarmee je PS3- en PS2-games streamt naar je PS4, terwijl NVIDIA Geforce Now gebruikt om populaire pc-games op Android-hardware te spelen. Ook Google verwacht dat de techniek klaar is voor het grote publiek. Een insider spreekt bijvoorbeeld over de mogelijkheid om straks Call of Duty of The Witcher 3 vanuit een tabblad in je browser te spelen.

2. Hardware: opvolger van de Chromecast?

De volgende stap is het ontwikkelen van eigen hardware, het ‘kastje’ dat het spel naar je televisie streamt. Daar is nog weinig over bekend, maar waarschijnlijk wordt dit uiteindelijk een opvolger voor de Chromecast. De adviesprijs daarvan is nog onbekend, maar aangezien het apparaat alleen hoeft te streamen, is geen krachtige hardware vereist. Weet Google deze mediaspeler voor minder dan 100 euro te verkopen, dan zet het een zeer geduchte concurrent neer voor de Xbox en PlayStation.

3. Games: overnames mogelijk gepland

Om een console echt populair te maken, zijn er ook exclusieve games nodig. Daarom probeert het bedrijf talent aan te trekken om eigen titels te ontwikkelen. In januari nam het bedrijf Phil Harrison aan, die in het verleden aan het hoofd stond van de gamedivisies van Sony en Microsoft. Op grote gamebeurzen in maart en juni zou Google serieuze gesprekken gevoerd hebben met ontwikkelaars en uitgevers. Hen wordt gevraagd om spellen te maken en uit te brengen voor Googles nieuwe platform.

Ook zou de zoekgigant overwegen enkele ontwikkelaars over te nemen. Om welke bedrijven het gaat, is niet duidelijk. Daardoor is moeilijk in te schatten hoe ambitieus de plannen van Google precies zijn. Neemt het enkele kleine onafhankelijke ontwikkelaars over, of kunnen we straks opeens een monsterovername van Ubisoft of EA verwachten?

Het laatste nieuws over Google

Bron: Kotaku
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu