Gamen met Google: zo gaat de zoekgigant de gamewereld bestormen

Rens Blom
19 maart 2019, 15:37
3 min leestijd
Gamen met Google: zo gaat de zoekgigant de gamewereld bestormen

Google houdt vanavond om 18:00 Nederlandse tijd een persconferentie waar het ‘de toekomst van gaming’ presenteert. Geruchten wijzen op de komst van een streamingdienst voor games, die je onbeperkt laat gamen op al je apparaten. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat bedoelt Google met ‘de toekomst van gaming’?

In een cryptische uitnodiging naar Amerikaanse media maakte Google onlangs bekend dat het op 19 maart ‘de toekomst van gaming’ gaat presenteren. Het techbedrijf doet dit op de Game Developers Conference, een grote gamebeurs die jaarlijks plaatsvindt in San Francisco. De aankondiging draait om Project Stream, een gamestreamingdienst die Google al sinds oktober vorig jaar test.

Project Stream geeft gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang tot een catalogus met games. Normaliter speel je die op je computer of gamingconsole, waar je krachtige (en daarom prijzige) hardware voor nodig hebt. Zo’n dienst werkt anders en draait het spel op servers van de aanbieder, in dit geval Google. Het enige dat je nodig hebt, is een snelle en stabiele internetverbinding. Eind vorig jaar kon een groep Amerikaanse gebruikers op deze manier een Assassin’s Creed-spel testen, gewoon in de Chrome-browser.

Project-Stream-Assassin's-Creed-Odyssey

Google werkte bij deze test samen met Ubisoft, de uitgever van Assassin’s Creed. Mogelijk is Ubisoft ook betrokken bij de nieuwe dienst van Google. Een jaar geleden gingen er geruchten dat Google in gesprek was met meerdere uitgevers om spellen op te nemen in de bibliotheek van Project Stream. Daarnaast zou de techgigant nadenken over het kopen van gamestudio’s, om zo eigen games te maken voor Project Stream. Verdere informatie over deze plannen ontbreekt.

2. Waarom moeten we Googles plannen serieus nemen?

Microsoft, EA, Nvidia, Amazon: allemaal werken ze aan platforms voor cloud gaming. Google krijgt dus flinke concurrentie. Het kan lastig worden, want Google heeft – in tegenstelling tot bijvoorbeeld game-uitgever EA – nog weinig ervaring met het ontwikkelen en verspreiden van eigen spellen. Toch nemen we de plannen van de zoekgigant serieus. Google heeft de afgelopen jaren namelijk verschillende grote namen binnengehaald om zijn game-afdeling op te zetten.

Jack Buser startte in 2016 bij Google als ‘director for games’. Buser was daarvoor topman van Sony’s Now cloud gaming-platform. Een jaar geleden haalde Google gameveteraan Phil Harrison binnen als Vice President, al is het niet duidelijk van welk team. Hij bekleedde jarenlang topfuncties bij de gametak van Sony en Microsofts Xbox-team.

Vandaag, een week voor Googles belangrijke gamingevenement, maakte Jade Raymond bekend dat ze bij Google aan de slag gaat als Vice President. Welke afdeling ze gaat leiden is onduidelijk. Kenners zetten in op gaming, want Raymond heeft jarenlange ervaring in de gamewereld. Ze richtte meerdere gamestudio’s op en was betrokken bij de ontwikkeling van populaire formats als Watch Dogs en Assassin’s Creed. De afgelopen jaren werkte ze bij EA, waar ze vorig jaar vertrok.

3. Komt er ook een Google-controller?

Google zou naast een streamingdienst voor games ook een eigen controller uitbrengen. Die werkt naar verluidt samen met de Yeti-console, die je aan je tv hangt. Het kastje – waar nog weinig informatie over is – zou niet nodig zijn om te gamen op je computer, smartphone of tablet. Een recent ingediend patent verklapt het ontwerp van Googles gamecontroller.

google gamecontroller

Ontwerpwebsite Yankodesign maakte op basis van de patentafbeelding onderstaande render. Het plaatje illustreert hoe de controller er ongeveer uit gaat zien. De controller lijkt wat op die van de PlayStation 4, maar lijkt hoekiger met scherpere randen. Vermoedelijk werkt hij via bluetooth met je computer, tv en mobiele apparaat.

4. Hoe kan ik de presentatie volgen?

De Game Developers Conference vindt plaats van 19 tot 23 maart. Googles persconferentie start op 19 maart om 18:00 uur Nederlandse tijd en is te volgen via een livestream op YouTube.

Het is niet duidelijk of Google zijn gamingdienst en/of controller in Nederland uitbrengt. Een speciale, Nederlandstalige pagina van de Google Store-website hint hier wel op. Geïnteresseerden kunnen hun e-mailadres invullen om na het evenement ‘gamingupdates en aanbiedingen van Google’ te ontvangen.

Kijk jij uit naar de nieuwe dienst van Google? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Volg het laatste nieuws over Google

Bronnen afbeeldingen: Flickr, Yankodesign
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu