De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Deze 4 extreme beveiligingsmaatregelen introduceert Google voor kwetsbare gebruikers

Thomas Haenen
17 oktober 2017, 17:00
2 min leestijd
Deze 4 extreme beveiligingsmaatregelen introduceert Google voor kwetsbare gebruikers

Ga je regelmatig met gevoelige data om, dan is het belangrijk om je online gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Google helpt deze gebruikers nu een handje met geavanceerde beveiliging.

Lees verder na de advertentie.

Dit krijg je met Google geavanceerde beveiliging

‘Geavanceerde beveiliging’ is een nieuw pakket aan beveiligingsopties voor de meest kwetsbare gebruikers, zo laat Google weten. Mensen die regelmatig omgaan met gevoelige data, van journalisten tot beveiligingsexperts tot overheidsmedewerkers, zijn hiermee nog zekerder dat niemand zomaar toegang krijgt tot die data. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Googles site. Vervolgens worden de volgende beveiligingsmaatregelen uitgerold naar jouw account.

1. Verplichte tweestapsverificatie – met beveiligingssleutel

Accounts met geavanceerde beveiliging worden verplicht om tweestapsverificatie te gebruiken. Dat betekent dat je je account niet alleen beschermd met een wachtwoord, maar ook een unieke, constant wisselende code die alleen op één van je andere apparaten te vinden is.

Google verplicht het gebruik van beveiligingssleutels voor deze gebruikers. Deze apparaten genereren continu beveiligingscodes. Omdat je over het fysieke apparaat moet beschikken om een code te krijgen, is het voor kwaadwillenden nagenoeg onmogelijk om op afstand op je account in te breken. Google raadt je aan om één usb-sleutel te nemen voor je laptop of computer, en één bluetooth-sleutel voor smartphones en tablets.

→ Lees ook onze Yubikey Neo review: beste beveiliging in klein formaat

2. Beperkte toegang voor third-party diensten

Als je eenmaal meedoet aan het beveiligingsprogramma, krijgen apps en diensten van derden geen toegang meer tot Gmail, Google Drive en Google Foto’s. Gebruik je andere mail-apps, of programma’s om je Drive-bestanden te openen en bewerken, dan zullen die niet meer werken. Begrijpelijk, want dit soort apps van derden zijn vaak een stuk kwetsbaarder dan Googles eigen diensten. Daardoor kunnen kwaadwillenden via een simpele omweg alsnog inbreken.

3. Wachtwoord kwijt? Wachten geblazen

Rommelige types kunnen maar beter niet meedoen aan het beveiligingsprogramma. Raak je je wachtwoord of beveiligingssleutels kwijt, dan moet je namelijk meerdere dagen wachten tot je weer toegang krijgt tot je account. Je wachtwoord resetten vereist een wachtperiode, wat ook weer je kwetsbaarheid moet verlagen.

4. Intensievere malware-scans van Google

Je Google-account wordt nu al regelmatig en automatisch gescand op malware. Van bijlages in je mail tot gevaarlijke bestanden in Drive: Google waarschuwt je voor alles voorzien van een virus. Bij gebruikers van geavanceerde beveiliging wordt er net wat vaker gescand, en verschijnt er bij twijfel eerder een melding in beeld.

Deze extreme maatregelen zijn natuurlijk niet voor alle gebruikers een vereiste. Ook dan helpt Google je een handje met hoe veilig je gegevens zijn. Met de Google Beveiligingscheck zie je welke stappen jij kunt zetten om je account beter te beschermen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu