Google gaat advertenties in Chrome gedeeltelijk blokkeren

Vanaf volgend jaar heb je geen aparte adblocker meer nodig om storende reclames in Chrome te blokkeren. De browser krijgt een ingebouwde functie die dit mogelijk maakt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google geeft Chrome adblocker

Dat bevestigt Google op haar eigen blog. Vanaf begin 2018 toont Chrome geen advertenties meer die niet voldoen aan de Better Ads-standaarden. Dit zijn richtlijnen voor advertenties op desktop en mobiel. Onder meer irritante pop-ups, automatisch afspelende video’s met geluid en beeldvullende banners worden straks niet meer toegestaan. Hetzelfde geldt voor advertenties met drukke, afleidende animaties.

Opvallend genoeg kan de ingebouwde adblocker straks ook advertenties van Google zelf blokkeren als die niet aan de Better Ads-standaarden voldoen. Adverteerders kunnen met een tool van de zoekgigant nagaan of hun advertenties in strijd zijn met de standaarden, of bezoekers misleiden. Het zogenoemde Rapport Advertentiefunctionaliteit brengt problemen in kaart en geeft een webmasters de mogelijkheid om een beoordeling van hun site aan te vragen.

Adblockers op Android

Op Android is het al langer mogelijk om advertenties te blokkeren, al zit deze functionaliteit niet in de Chrome-app zelf. Om advertentievrij te browsen, moet je een aparte app als Adblock Browser of Adguard gebruiken. Ook Opera Mini heeft een ingebouwde functie om reclames te verbergen.

Wil je voorkomen dat adverteerders je surfgedrag kunnen monitoren, dan is Ghostery Privacy Browser een goede optie. Deze app blokkeert zogeheten trackers en waarborgt daarmee je privacy. Check ook ons overzicht met de beste Android adblockers van dit moment.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.