Google is zijn Glass Explorer-programma met vroege testers van Google Glass flink aan het uitbreiden. De laatste weken krijgen steeds meer mensen de mogelijkheid om via een uitnodiging Google Glass te kopen. Hoewel het voor inwoners van Nederland (en daarmee ook België) nog niet officieel mogelijk is om een Google Glass aan te schaffen en een Glass Explorer te worden, zijn er enkele omwegen. AndroidPlanet legt de mogelijkheden uit en beschrijft alles wat Nederlanders moeten weten over Googles slimme bril in de Google Glass Nederland-editie.
Lees verder na de advertentie.
Kopen als Nederlander
In onze Google Glass Nederland-editie gaan we het natuurlijk hebben over het moeilijkste onderdeel: Google Glass kopen in Nederland. De bril kost op moment van schrijven zo’n 1500 dollar (omgerekend 1115 euro) en gelukkigen kunnen Google Glass alleen aanschaffen als ze worden uitgenodigd door een Glass Explorer of door Google. In Nederland zijn er ongeveer tien Glass Explorers, maar dit aantal groeit gestaag naarmate het gemakkelijker wordt om de bril te krijgen.
Invite
Als een Glass Explorer of Google je een invite geeft, kun je de bril bestellen. Degenen die ook daadwerkelijk in Nederland wonen, moeten echter iemand met een Amerikaans woonadres Google Glass laten bestellen, waarna diegene de bril naar Nederland door kan sturen. Het is namelijk noodzakelijk om in de Verenigde Staten te wonen als je een Google Glass wilt kopen middels de invite. Zo is de bestelpagina alleen vanaf een Amerikaans ip-adres beschikbaar en accepteert Google alleen Amerikaanse woonadressen en creditcards.
Een andere optie is om Google Glass bij één van de Glass Centers in de Verenigde Staten op te halen. De meest dichtstbijzijnde bevindt zich in New York, een vlucht van een uurtje of acht. Je kunt de Google Glass dan ophalen met je unieke invite-code, zonder dat je een Amerikaans woonadres hoeft in te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je veel tussen de Verenigde Staten en Nederland reist, en met name in hotels in het buitenland verblijft.
Ook zijn er diensten die dergelijke activiteiten op zich nemen. De website USA2YOU is een betrouwbare dienst die voor jou de Google Glass naar Nederland stuurt. Daar hebben zowel AndroidPlanet als andere Nederlandse Glass Explorers al ervaring mee!
Ebay
Een snelle manier om een Google Glass aan te schaffen zonder invite is via eBay. Een product kopen via eBay is veelal betrouwbaar, maar de bril zal een stuk meer kosten dan zijn adviesprijs van 1500 dollar. Vervolgens moet de oorspronkelijke eigenaar aan Google doorgeven dat hij de Google Glass aan de koper cadeau doet, waarna de koper een officiële Glass Explorer kan worden. Het doorverkopen van Google Glass is niet verboden, maar Google raadt het wel af en vindt het “geen actie die bij een Glass Explorer past”.
Om vervolgens zelf Glass Explorer te worden, wil Google dat je een Amerikaans telefoonnummer doorgeeft waarop ze je kunnen bereiken. Een Amerikaans telefoonnummer is gemakkelijk via Skype in te stellen, waarna je het nummer bijvoorbeeld naar een Nederlands mobiel nummer kan laten doorsturen. Een Amerikaans adres is niet per se nodig als je de Google Glass al in je bezit hebt. Ook andere informatie, waaronder je e-mailadres en beroep, wil Google graag weten.
Invites zijn eveneens via eBay te koop. Dit is voor velen een interessante optie, want een invite wordt veelal voor een paar honderd dollar verkocht. Mocht je een Amerikaanse inwoner persoonlijk kennen: laat hem of haar dan de bril met de uitnodiging kopen en naar je opsturen. Hier is USA2YOU ook voor te raadplegen. De kosten om de bril op te halen, zullen voor velen hoogstwaarschijnlijk te hoog zijn.
Gebruik in Nederland
Omdat Google Glass alleen de Engels taal ondersteunt, werken de spraakherkenning en spraakcommando’s beide alleen in het Engels. Laatstgenoemde is geen probleem, maar de Engelse spraakherkenning vormt wel een obstakel. Zo kun je niet in het Nederlands op een e-mail of sms’je antwoorden en herkent Google Glass ook geen ingesproken Nederlandse adressen. Ook worden telefoonnummers zonder landcode automatisch naar een Amerikaans nummer veranderd, waardoor het soms ook moeilijk is handsfree naar een contactpersoon te bellen.
Het is wel mogelijk om middels Google Now adressen in te voeren om de temperatuurschaal te veranderen van Fahrenheit in Celsius, en ook werken de meeste apps gewoon in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, Facebook, Hangouts en YouTube. Het probleem van de Engelse spraakherkenning blijft echter: zo kun je vanaf Google Glass een tweet, YouTube-video of Hangouts-bericht alleen met Engelse tekst versturen.
Nederlandse spraakherkenning zal hoogstwaarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten. Google Now is immers ook nog niet volledig beschikbaar in het Nederlands.
Garantie in Nederland
Google biedt geen Nederlandse garantie voor Google Glass. Als er iets kapot gaat, zul je naar de Verenigde Staten moeten vliegen om de bril in te wisselen voor een vervangend exemplaar. Daar doet Google overigens niet moeilijk over: mocht er iets breken, dan zijn ze vrij makkelijk met het regelen van een vervangend exemplaar. Helaas sturen ze het vervangende exemplaar niet naar Nederland.
Een andere manier is om de kapotte Google Glass naar een contactpersoon in de Verenigde Staten te sturen die als doorgeefluik functioneert. Diegene ontvangt vervolgens ook de nieuwe Google Glass. Een dienst als USA2YOU, dat ook als een doorgeefluik functioneert, biedt eveneens de mogelijkheid om het garantieproces te regelen.
Lees meer over Google Glass
AndroidPlanet is de eerste Nederlandse nieuwswebsite die een Glass Explorer in de redactie heeft. Lees onze uitgebreide Google Glass review of bekijk onze Google Glass video review.