Google stopt met Google Glass, zo kopten veel media afgelopen week. Dat is niet waar. Wat er dan wel precies gaat gebeuren? Android Planet legt het uit.
Lees verder na de advertentie.
Op 15 januari werd door Google bekendgemaakt dat Google Glass zelfstandig gaat. Het Explorer-programma en de verkoop van de huidige versie van Glass worden stopgezet. Het nieuws leidde bij veel media tot onvermijdelijke koppen als ‘Google stopt met Glass’ of ‘Glass is dood’. Ook op Twitter werden geregeld zulke tweets eruit gestuurd.
De nieuwsberichten en tweets zijn echter onzin, vol fouten, aannames en onvolledige informatie. Google heeft grootste plannen voor Glass, en moet keuzes maken om opnieuw te kunnen innoveren op het gebied van wearables.
Glass was een prototype
Google heeft zichzelf een klein beetje in de vingers gesneden met het lanceren van het Android Wear-platform. Het besturingssysteem van smartwatches werd snel door fabrikanten ondersteund, waardoor er nu een reeks Android Wear-smartwatches beschikbaar zijn. De aandacht voor wearables verschoof van een slimme bril naar een slim horloge. Logisch ook, want smartwatches zijn ook daadwerkelijk bedoeld voor consumenten. Google Glass is enkel een prototype.

Dat schijnen velen te vergeten. Google Glass is nooit bedoeld om als consumentenproduct uit te brengen. Explorers konden de bril voor 1500 dollar kopen om feedback te geven aan Google en hun eigen apps en software voor Glass te ontwikkelen. Daarnaast was er een grote groep early adopters die het interessant en leuk vond om met de nieuwste technologie te spelen. Google is echter altijd heel duidelijk geweest in het doel van Glass: testen, uitproberen en feedback ontvangen om op een later moment aan een consumentenversie te werken. Dat moment is nu gekomen.
Google Glass stopt?
De Glass-divisie binnen het geheimzinnige onderzoekslaboratorium Google X wordt ‘gepromoveerd’ tot een nieuwe ‘echte’ Google-divisie. Tony Fadell, ceo van Nest en een zeer gewaardeerd productontwerper die ook voor Apple heeft gewerkt, neemt de leiding over Glass. Hiermee krijgt Fadell een belangrijkere rol binnen Google.
Google stopt dus niet met Glass, maar met het testen van het prototype van Glass. Waarschijnlijk heeft Google de afgelopen twee jaar genoeg feedback verzameld om aan een nieuw model te werken dat mogelijk wel voor consumenten is geschikt. Want als consumentenproduct is Glass gefaald, maar hoe kun je het product veroordelen als het nooit als consumentenproduct is bedoeld?

Vergis je niet: er is veel mis met Glass. Het design is lelijk en opvallend – samen met alle starende mensen de reden waarom ik ‘m niet meer in het openbaar draag -, de accuduur is slecht en de mogelijkheden zijn nog te beperkt. Maar er zit wel wel veel potentie in. Notificaties die je altijd en overal kunt lezen, terwijl ze als het ware in de lucht zweven. Om vervolgens via spraak erop te reageren. Dit geldt ook voor navigatie, waarbij de route via een soort augmented reality-ervaring over de weg wordt getoond. Of de camera aan de voorzijde, die ideaal is voor point-of-view-video’s als je jouw handen niet vrij hebt.
Wat gaat er nu gebeuren met Glass?
Glass-explorers kunnen hun Glass nog gewoon gebruiken, zo meldt Google op het Explorer-forum. “Voor Explorers verandert er niet veel. Je kunt nog steeds al je Glassware (de apps voor Glass, red.) gebruiken, accessoires kopen en aanspraak maken op je garantie. We houden jullie op de hoogte over nieuwe ontwikkelingen. Jullie feedback is enorm belangrijk geweest voor het ontwikkelen van de volgende versies van Glass”, aldus Google.
Google is hoogstwaarschijnlijk bezig met een nieuwe versie van Glass, die wordt voorzien van een betere accuduur, krachtigere hardware en een fraaier design. Google werkt reeds samen met Luxottica, het bedrijf achter Ray-Ban en Oakley, om het design van Glass op de schop te nemen. Want als Glass als consumentenproduct wil slagen, moet Google eerst aan de slag met het design.

Ook Google Glass at Work blijft bestaan. Met Google Glass at Work wil de internetgigant een zakelijk platform bouwen voor bedrijven die Glass gebruiken, zoals ziekenhuizen en installatiebedrijven. De dokter of monteur kan tijdens zijn werk een Glass dragen om direct relevantie informatie te zien, die constant wordt geĂĽpdatet. Google richtte dit programma op toen bleek dat er veel zakelijke toepassingen werden gemaakt voor Glass, wat het mede te danken heeft aan alle feedback uit het Explorer-programma. Als Google dit programma stopt, zouden veel bedrijven plotseling in de problemen komen.
Dit gaat er dus wél met Glass gebeuren
- Google stopt met het Explorer-programma en de verkoop van Glass als prototype
- De Glass-divisie krijgt een eigen plek binnen Google HQ
- Tony Fadell neemt de leiding over Glass
- Google werkt aan nieuwe Glass-versies die mogelijk zijn geschikt voor consumenten
- De feedback van de afgelopen twee jaar van Explorers wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de nieuwe Glass-versies
- Google werkt met verschillende partijen aan een nieuw design voor Glass
- Het zakelijke platform Google Glass at Work blijft bestaan omdat sommige bedrijven afhankelijk zijn van de slimme bril
- De releasedatum en specificaties van de nieuwe Glass zijn nog onbekend