Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google Glass, zes maanden na de aankoop: een terugblik

Redactie
8 mei 2014, 19:30
6 min leestijd
Google Glass, zes maanden na de aankoop: een terugblik
Google Glass

Zes (bijna zeven) maanden geleden ontving ik mijn Google Glass. De eerste weken moest ik enorm aan wennen: mijn haar was te lang en hing voor het prisma, de batterij drukte op mijn oor waardoor ik een week met pijn aan mijn rechter oor liep en de software niet zo stabiel. De afgelopen zes maanden is er veel veranderd: Glass is geüpdatet naar KitKat, heeft bluetooth 4.0-ondersteuning gekregen en er zijn door Google veel features toegevoegd en ook weer verwijderd. Daarom maak ik na zes maanden opnieuw de balans op en blik ik terug naar zes maanden met Google Glass in Nederland. Eén ding is in ieder geval niet veranderd: de reacties van mensen.

Lees verder na de advertentie.

De software

Glass Explorer

De software van Google Glass is recentelijk geüpdatet naar XE16, dat is gebaseerd op Android 4.4 (KitKat). Hiervoor draaide Glass op een aangepaste versie van Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Door de nieuwe firmware ondersteunt Glass het nieuwe en zeer energiezuinige bluetooth 4.0, waardoor het energieverbruik van mijn smartphone sterk is verbeterd als deze met Glass is verbonden.

Ook voegde Google een reeks aan nieuwe features toe aan Glass. Zo kwam de internetgigant met een officiële kalender-app waarmee je afspraken kunt inplannen, verwijderen en naar adressen van afspraken kunt navigeren. Laatstgenoemde is echt enorm handig, want Google Now toont alleen de route naar een afspraak als het ook daadwerkelijk tijd is om te vertrekken. Soms wil je echter eerder vertrekken en dat is een dergelijke feature enorm handig. Verder is het menu verduidelijkt, zijn telefoongesprekken via Glass beter en stabieler en is het delen van foto’s via Hangouts toegevoegd.

Toch is de KitKat-update niet geweldig. De batterij gaat nog korter mee dan voorheen het geval was, mijn Glass start zichzelf soms een paar keer achter elkaar opnieuw op, wat resulteert in een verlies van zo’n 15 procent aan accuduur. Ook was er een groot fiasco met vastlopende Glass-brillen die door een firmware-update niet meer wilden inschakelen. Degenen bij wie dit is gebeurd, moet zijn Glass inruilen voor een nieuw exemplaar. En voor een Nederlandse Explorer zou dit enorm veel extra moeite kosten. Gelukkig is dit niet bij mijn Glass gebeurd.

In gebruik

Google Glass voegt echt iets toe in mijn dagelijks gebruik van technologie. Sinds ik Glass draag, schep ik veel sneller orde in de stroom aan notificaties die ik ontvang. Omdat Glass alleen een doorgeefluik is en ik nog steeds mijn telefoon moet pakken om te reageren (Glass ondersteunt immers geen Nederlands), kan ik veel beter bepalen of ik direct op een melding moet reageren. Als ik mijn telefoon pak als ‘ie trilt, heb ik bijvoorbeeld sneller de neiging om te antwoorden omdat ik het toestel dan toch al in de hand heb.

glass-tandarts

De afgelopen maanden merk ik wel dat ik Glass grotendeels ben gebruiken als doorgeefluik van notificaties. De camera gebruik ik nauwelijks, terwijl dit toch een uitstekende feature is. Toegegeven: ook de camera van mijn smartphone gebruik ik nauwelijks. Het blijft enorm handig om zonder handen een foto te kunnen maken (tijdens het fietsen, met een ijsje en tas in mijn hand of tijdens het autorijden), maar ik vind het vervelend dat ik de foto alleen maar kan delen met een Engelse tekst. En het standaard stukje tekst dat wordt toegevoegd (“I just shared a photo #throughglass”) vind ik ook zo opdringerig aan mijn Twitter-volgers. Maar dat je snel en simpel foto’s kunt maken en delen, staat buiten kijf.

Daarnaast blijft Google Now in Nederland vrij beperkt en toont de dienst soms interessante locaties, welke films in de buurt spelen of dat je moet vertrekken naar een afspraak. Laatstgenoemde blijft een coole feature, maar is absoluut niet de kracht van Google Now. En dat blijven de mogelijkheden van Glass nog vrij beperkt, afgezien van enkele grappige games, de mogelijkheid om Franse tekst in realtime naar het Engels om te zetten of Glass vragen te stellen waar je direct antwoord op krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld de vraag ‘how old is Barack Obama’ stellen en Glass geeft vervolgens in het Engels antwoord. Een geinige functie die velen verbaast, maar in het Engels toch niet echt zo bruikbaar is.

Nog steeds zou ik Glass niet als consumentenproduct aanraden. Daar is de bril ook niet voor bedoeld: het blijft een prototype. Maar Google moet eerst de accuduur en het design flink verbeteren zodat de Glass het een dag volhoudt én niet bij de minste druk kan breken. Daarnaast is de prijs van 1500 dollar nog steeds veel te hoog en is er geen Nederlandse ondersteuning aanwezig, wat de functionaliteit van Glass drastisch vermindert.

De reacties op Google Glass

Ondanks de nadelen van Glass ben ik wel enorm blij dat ik de afgelopen zes maanden de bril heb gedragen. Dat komt door de reacties van mensen: van mijn opa die met maar een “gek ding” vindt, mijn kapster die dacht dat het een “Facebook-bril” was, van Twitter-mensen die verkondigen dat ze elke Glass Explorer op hun bek zouden slaan (is gelukkig nog niet gebeurd) tot plotselinge ontmoetingen onderweg. Velen zijn enorm enthousiast, anderen vinden maar dat ik voor aap loop en een enkeling wordt argwanend tot agressief.

Google Glass prijs

Na een incident in de trein, waar een vrij nette man mij opeens bedreigde omdat ik Glass droeg, heb ik eigenlijk geen soortgelijke incidenten meegemaakt. Ik ben niet geweigerd in de Nijmeegse bioscoop Lux, in vele restaurants en koffietentjes of op een druk terras. Ik word nog steeds vaak aangesproken bij plekken waar ik even stil sta, zoals bij de kassa, tijdens het wachten op een trein of in een treincoupé. En nog steeds zie ik velen elkaar aanstoten, waarna ze iets te hard “hij heeft een Glass” fluisteren en verschillende hoofden omdraaien. Soms voel ik mij net een soort tech-attractie. Maar daar vraag je natuurlijk wel om met zo’n apparaat op je hoofd.

Ook ben ik wat minder voorzichtig geworden met mijn Glass. Eerst durfde ik ‘m bij onbekenden niet op hun hoofd te zetten, nu vind ik het niet meer zo’n probleem om ‘m bij een willekeurige voorbijganger op te zetten. De reactie die je krijgt, is gewoonweg geweldig. Hoe enthousiast mensen kunnen worden van een compleet nieuwe gadget. “Wow, het is echt groot en scherp joh” wordt er veel gezegd, tot het met verbazing een foto maken door het commando “OK Glass, take a picture” te zeggen. Ik blijf Glass een veel te fragiel product vinden, maar de enthousiaste reacties van anderen vind ik eigenlijk te leuk om te laten schieten. En als er iets waar is, is het dat het gebruik van Glass alleen maar leuker wordt als je de bril ook behandelt als een gadget (hij mag vies worden, hij mag veel gedragen worden, hij mag worden gebruikt) en niet – zoals ik de eerste maanden – als je pasgeboren baby.

Glass videoreview

Meer lezen over Glass?

De bril is nog niet verkrijgbaar in Nederland. Wel is het mogelijk om een Nederlandse Glass Explorer te worden. Hoe? Dat lees je in ons artikel Google Glass Nederland.

Check ook onze Google Glass review.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Glass
Google Glass

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu