Slimme speakers: dit zijn de alternatieven voor Google Home

Erwin Vogelaar
9 november 2018, 17:03
3 min leestijd
Slimme speakers: dit zijn de alternatieven voor Google Home

Googles slimme speaker is eindelijk in Nederland verkrijgbaar, maar moet je nou voor deze of een ander kiezen? Dit zijn de Google Home-alternatieven op de markt.

Lees verder na de advertentie.

Google Home alternatieven besproken

Zoek je een slimme speaker voor in huis, dan komt je als Android-gebruiker al snel bij de Google Home uit. Logisch, want de Google Assistent werkt goed samen met allerlei Google-diensten en spreekt tegenwoordig ook gewoon Nederlands.

Maar Google is absoluut niet de enige op de markt met een speaker die je vragen beantwoordt en je slimme huis bestuurt. We zetten de alternatieven op een rij en leggen uit wat je daar mee kunt.

1. De Google Assistent op andere speakers

Om een slimme speaker met de Google Assistent in huis te halen, hoef je geen Google Home te kopen. Verschillende fabrikanten bieden namelijk eigen speakers aan met ingebouwde Google Assistent. Helaas werkt dat niet bij elke speaker direct, omdat fabrikanten de spraakassistent soms nog via een update moeten toevoegen. Voorbeelden van deze speakers zijn de verschillende JBL Link-versies (werkt direct) en de Bose Home Speaker 500 (werkt pas later).

Deze alternatieve speakers geven je de mogelijkheid om de Google Assistent in je woonkamer te plaatsen, terwijl je kiest voor een ander design of voor meer geluidskwaliteit. De Google Home Max is bijvoorbeeld nog niet in Nederland verkrijgbaar, dus dan is de speaker van Bose een optie als geluidskwaliteit belangrijk voor je is.

2. Hey Alexa: Amazon Echo

De Echo van Amazon was één van de eerste slimme speakers op de markt. Daarom heeft deze speaker ook zijn weg naar menig huis in Nederland gevonden. Inmiddels zijn er al verschillende versies van deze speaker uitgekomen. Er is een tweede generatie van de standaard Echo beschikbaar, een Echo Plus en Echo Dot. Deze Echo-familie is vergelijkbaar met de Google Home, Home Max en Home Mini.

Alexa spreekt in tegenstelling tot de Google Assistent nog geen Nederlands. Nederland is namelijk geen prioriteit voor Amazon. Wel is de slimme speaker zonder problemen in het Engels te gebruiken. Bijvoorbeeld om vragen te stellen en het slimme huis te besturen.

google home alternatieven

3. Meerdere assistenten met Sonos

Een interessante optie voor een slimme speaker is Sonos. Dit bedrijf staat bekend om zijn met elkaar communicerende speakers, die je door het huis kunt plaatsen. De Sonos One biedt ondersteuning voor Alexa, maar in 2019 ook voor de Google Assistent. Hierdoor kun je dus met een enkele speaker gebruik maken van meerdere spraakassistenten. Leuk als je wil wisselen, of een slimme speaker wil combineren met de andere Sonos-speakers in je huis.

4. Hey Siri: Apple HomePod

Net als Google en Amazon heeft ook Apple een eigen speaker. Als Android-gebruiker heb je echter weinig aan deze HomePod, omdat de speaker niet werkt met een Android-smartphone. Wel was Siri de eerste Nederlands sprekende spraakassistent op een slimme speaker.

De HomePod staat onder andere bekend om het goede geluid. Een interessante toevoeging is daarnaast dat Siri je kan blijven verstaan als de muziek luid staat. Dat is bij de Google Home wel anders.

google home alternatieven

5. Hi Bixby: Galaxy Home

Ook Samsung komt met een eigen slimme speaker: de Galaxy Home. Deze speaker lijkt op een kleine barbecue en laat je met spraakassistent Bixby praten. De speaker is echter nog niet uit en Bixby spreekt ook nog geen Nederlands.

Aan de slag met Google Home

Door de combinatie van een Nederlandse spraakassistent en een goede samenwerking met andere Google-producten, is Google Home dus op dit moment de slimste optie voor Android-gebruikers. Lees ook onze review van de Nederlandse Google Assistent op Google Home. Of je kijkt de videoreview van de Google Home.

Lees meer in ons maandthema Smart home

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu