Google Home, de slimme speaker van Google, heeft een aantal hele handige mogelijkheden. We zetten de beste Google Home functies voor je op een rijtje.
Lees verder na de advertentie.
Google Home functies
Slimme speaker Google Home is nog niet in de Benelux te koop. Dit houdt mensen echter niet tegen om het apparaat te importeren. Niet zo gek, want qua functies word je in Nederland en België nauwelijks beperkt. Wel moet je Engels als taal gebruiken om met de speaker te communiceren. Wat voor functies heb je nou echt met de Google Home als je deze koopt? Android Planet zet ze voor je op een rijtje.
1. Google Assistant
Praten met Google Assistant is de grootste kracht van Google Home. Googles slimme assistent kennen we natuurlijk al op verschillende manieren, zoals in berichten-app Allo en uitgebreid op de Google Pixel en Pixel XL. Op Google Home gaat de interactie met de assistent net als op de Pixel volledig met je stem. Je zegt in het midden van je huiskamer “OK Google” of “Hey Google” en je kunt je vraag stellen. Bijvoorbeeld hoe het weer wordt, wie de nieuwe president van de Verenigde Staten is (mocht je het nieuws om een of andere reden niet mee hebben gekregen) of wat er op je agenda staat.
De mogelijkheden voor de assistent zijn via Google Home nog wel beperkt. Je kunt bijvoorbeeld nog geen bericht opstellen en laten versturen, of de assistent je e-mails laten voorlezen. Deze functies worden later wel toegevoegd. Je kunt onder andere wel een wekker laten zetten, of de assistent rekensommetjes laten uitvoeren.
Waar Google Assistant voornamelijk in uitblinkt is het begrijpen van vervolgvragen. Bij andere virtuele assistent, zoals Siri of Alexa, moet je jouw vraag telkens volledig opnieuw formuleren. Als je aan Google Home een vraagt stelt over een bekend persoon, dan kun je daarna doorvragen zonder die persoon weer bij naam te hoeven noemen.
2. Entertainment
Google Home is ideaal voor je entertainment, mits je apps ondersteund worden. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke app je voor muziek gebruikt, waarna Google Home deze app opstart als je om muziek vraagt. Stel je Spotify in als je muziek-app, dan zal Google Home muziek in Spotify opzoeken als je vraagt “OK Google, play Kanye West” of “OK Google, play Discover Weekly” voor de slimme Spotify-playlist.
Naast Spotify kun je ook muziek vinden in Google Play Music, YouTube Music en Pandora. De muziek wordt vervolgens direct uit de speaker afgespeeld en kun je besturen via je stem. Denk hierbij aan het vragen om het volgende nummer of om de volume aan te passen.
Google Home kan verbinden met je Chromecast en dat is handig voor zowel audio als video. Als je namelijk beter geluid wil hebben, dan kun je de muziek gewoon via Chromecast Audio naar je dure speaker sturen door “OK Google, play this on Chromecast Audio” te zeggen. Op deze manier heb je het voordeel van stembesturing, maar ook uitstekende audiokwaliteit. De connectie met de Chromecast in je televisie, betekent dat je tevens video’s kunt opstarten via je stem. Dus je kunt vragen of Google Home een bepaalde muziekclip of trailer op je televisie wil laten zien. Op dit moment is er helaas nog geen ondersteuning voor Netflix, maar dat zit er wel aan te komen.
3. Internet of Things
Google Home speelt ook fijn samen met je slimme apparaten, mits er ondersteuning voor is. Op dit moment kan Google Home samenwerken met Nest, Hue en Samsung SmartThings. Andere systemen kun je eventueel toevoegen via IFTTT, maar daar lees je hieronder meer over. Ondersteuning voor Internet of Things betekent dat je met je stem bijvoorbeeld je lichten kunt aanzetten of dimmen en je de verwarming kunt verhogen.
4. IFTTT
Google Home heeft op dit moment nog geen open API voor ontwikkelaars om mee aan de slag te gaan. Ondersteuning voor bepaalde apps en diensten moet dus volledig vanuit Google komen. Toch zijn er ook manieren om zelfs een beetje te klussen, via IFTTT. Zo kun je functies toevoegen die Google Home niet uit zichzelf aanbiedt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om tweets te plaatsen. Google Home biedt geen ondersteuning voor Twitter, maar via IFTTT is er een connectie te maken.
Je vind op deze pagina een lijst met mogelijkheden voor IFTTT. Zo kun je Google Home bijvoorbeeld je telefoon laten bellen als je deze kwijt bent. Je kunt tevens via je stem een bericht op Facebook laten plaatsen. Door de ondersteuning voor IFTTT kun je dus nieuwe functies toevoegen aan Home, zonder dat je op Google zelf hoeft te wachten.
Wensen
Op dit moment mist er ook nog een hoop bij de Google Home, maar Google zal het platform blijven updaten met meer functies. De belangrijkste functie die wij nog missen is het voorlezen en opstellen van berichten, zij het e-mails, chatberichten of sms’jes. Ook kun je nog niet meerdere Google-accounts toevoegen, wat onpraktisch is als je bijvoorbeeld samen met je partner de Google Home gebruikt.
Google Home is nog echt een start. De ultieme slimme speaker is het natuurlijk nog niet, maar daar lees je meer over in onze wensen voor de ultieme stemgestuurde speaker. Hoewel we nu al blij worden van de functies die worden aangeboden, kijken we vooral uit naar hoe het platform verder gaat groeien. Omdat nieuwe functies via software-updates uitgerold zullen worden, kan het niet kwaad om nu al de Google Home in huis te halen.