Alhoewel de Google Home en Google Home Mini op elkaar lijken qua mogelijkheden, zijn er toch de nodige verschillen. In dit artikel legt Android Planet uit welke slimme speaker geschikt is voor jou.
Lees verder na de advertentie.
Google Home vs Google Home Mini: een vergelijking
Je gaat een slimme speaker kopen, maar weet niet zo goed welke. Ga je voor de Google Home Mini, die met zijn adviesprijs van 59 euro scherp geprijsd is, of kies je toch de ‘gewone’ Home? Deze is met 149 euro ook een stuk duurder, maar biedt meer mogelijkheden. In dit artikel zetten we de overeenkomsten en verschillen tussen de Google-speakers op een rijtje.
Overeenkomst 1: Google Assistent
De Google Home en Home Mini zijn qua functies vrijwel identiek. Het belangrijkste is dat beide speakers overweg kunnen met de Google Assistent. Deze spraakassistent spreekt sinds 2018 ook Nederlands en kan je bij vrijwel alles helpen.
Van het aanzetten van Spotify-afspeellijsten, aanmaken van afspraken in je agenda tot Netflix-series opzetten: zowel de Home als Home Mini hebben aan een paar woorden genoeg. Zeg simpelweg “Ok Google” of “Hey Google”, gevolgd door je wens. “Hey Google, zet mijn wekker morgenochtend om 7 uur ‘s ochtends” en je kunt met een gerust hart gaan slapen. De slimme speaker wekt je vervolgens stipt om 07:00 uur.
Overeenkomst 2: bestuur je smart home
Heb jij slimme apparaten in huis, zoals Tradfri-lampen van IKEA of een op afstand bestuurbare thermostaat? Dan kun je deze door middel van zowel de Home als Home Mini bedienen. Wederom is een simpel spraakcommando genoeg. Dankzij de Google Assistent koppel je de speakers bovendien gemakkelijk aan je Chromecast, waardoor je bijvoorbeeld ook externe boxen kunt aansluiten. Dit is handig als je een feestje hebt en goede geluidskwaliteit nodig hebt.
Lees ook: Slimme speakers: dit zijn de alternatieven voor Google Home
Verschil 1: touch bediening
Het meest in het oog springende verschil tussen de twee Google-apparaten is het formaat. De Home Mini is ongeveer net zo groot als een donut, terwijl de normale Home het formaat van een luchtverfrisser heeft.
Dankzij dit grotere oppervlak is de touchbediening een stuk completer dan bij de Mini. Door te tappen op de bovenzijde pauzeer je bijvoorbeeld de muziek of zet je de wekker stel. Met een veeg pas je het volume van je muziek aan. Ook zit er een knop op waarmee je microfoon aan- of uitzet.

De Mini is een stuk kleiner waardoor de bediening beperkter is. Muziek zet je bijvoorbeeld op pauze door beide zijden beet te houden en het volume aanpassen doe je door op de linker- of rechterzijde te tikken. De knop om de microfoon uit of aan te zetten zit er overigens wel.
Verschil 2: Speakers en microfoon
Het meest belangrijke verschil is echter de geluidskwaliteit. De Google Home beschikt over twee speakers terwijl de Mini het met slechts één box moet doen. Hierdoor is de geluidskwaliteit van de grote broer een stuk beter.
Dit merk je met name wanneer je muziek afspeelt waarin een goede bass belangrijk is, zoals bij hip-hop of house. De Mini kan wel liedjes afspelen, maar is er eigenlijk niet voor gemaakt. Het volume kan bij lange na niet zo hard en de geluidskwaliteit is hoorbaar minder.

Verschil 3: “Wat zeg je?”
Een ander belangrijk verschil is dat de grote Google Home twee microfoons heeft, waardoor de Assistent jouw vragen, opmerkingen en verzoeken beter begrijpt. De Home Mini doet het met een enkel exemplaar, waardoor je soms moet herhalen wat je zei.
Dit is met name het geval in omgevingen met veel geluid op de achtergrond. De gewone Home Mini gebruikt zijn tweede microfoon om deze ruis op te pikken, terwijl de primaire geluidopvanger naar jouw stem luistert. Hierdoor is het bereik beter.
Conclusie: wat is jouw perfecte Google Home?
Als je op zoek bent naar een spraakassistent om je dagelijks leven simpeler te maken, dan ben je bij de Home Mini aan het juiste adres. De kleine speaker is gemakkelijk weg te werken in iedere huiskamer, kan overweg met de Google Assistent en stuurt zelfs je slimme huis aan. Bovendien kun je met het geld van een normale Home twee Mini’s halen: handig als je in meerdere kamers tegen de Assistent wil praten.
→ Check de beste deals in onze Google Home Mini prijsvergelijker
Wil je echter meer dan een ‘simpele’ spraakassistent? Dan moet je de iets grotere Google Home aanschaffen. De geluidskwaliteit is beter, de touchbediening uitgebreider en bovendien verstaat hij je beter vanwege de twee microfoons. De Google Home levert genoeg volume om een relatief grote ruimte, zoals een studio, met muziek te vullen en is voor zijn prijskaartje een goede deal.
→ Check de beste deals in onze Google Home prijsvergelijker
Lees meer in ons maandthema Smart home
- Hoe je slimme apparaten kunt inzetten om te besparen op je energierekening (20-11)
- Android-tips: haal alles uit je slimme huis met de Google Home-app (4-11)
- Philips Hue voor buiten: zo werkt slimme verlichting in je tuin (4-7)
- Tip: zo maak je een speakergroep aan in Google Home (9-5)
- Android-tips: Zo maak je een smart home veiliger (15-4)