Zo verandert Googles gedeeltelijke overname van HTC beide bedrijven

Thomas Haenen
30 januari 2018, 10:33
2 min leestijd
Zo verandert Googles gedeeltelijke overname van HTC beide bedrijven

Googles gedeeltelijke overname van HTC is deze week afgerond. Daarmee gaan er nieuwe opties open voor de zoekgigant.

Lees verder na de advertentie.

Google HTC-overname afgerond

Eind september maakte Google bekend een groot deel van HTC over te nemen. Alle details rondom die overname zijn nu uitgewerkt, waardoor de overname nu voltooid kan worden genoemd. Google betaalt ruim een miljard dollar voor een groot aantal HTC-medewerkers en het recht om de merknaam van het bedrijf te gebruiken. Maar wat verandert er precies voor de twee bedrijven op de korte en lange termijn?

Google breidt research in Azië flink uit

Google neemt een groot deel van de Research & Development-afdeling van HTC over. Dat betekent dat het bedrijf plotsklaps vele nieuwe medewerkers heeft in Azië. Hoeveel HTC-werknemers er precies zijn overgenomen is onbekend, alsmede hoeveel medewerkers HTC overhoudt.

Google Pixel launcher

Het zoekbedrijf zet hiermee een belangrijke stap op de Aziatische markt. Tot nu toe zaten Google-engineers voornamelijk in de Verenigde Staten, de thuisbasis van het bedrijf. Met de overname heeft Google ook een techhub in Taiwan. Het bedrijf zegt dat het nieuwe kantoor in Taipei de grootste R&D-afdeling van Google is in Azië tot nu toe.

HTC heeft genoeg geld om te overleven

Deze deal levert HTC bijna één miljard euro op. Het Taiwanese bedrijf kan dat geld goed gebruiken. HTC maakt namelijk al meerdere jaren op rij verlies, door de teleurstellende verkopen van vlaggenschepen als de HTC U11 en HTC 10. Hoewel die verliezen steeds kleiner worden, begon het geld langzaamaan waarschijnlijk wel op te raken. Het geld van Google zorgt ervoor dat HTC weer wat budget heeft om te innoveren en produceren.

Straks HTC-smartphones van Google?

Wat de overname betekent voor de toekomst van HTC en Google blijft nog wat onduidelijk. Het suggereert in ieder geval dat Google steeds meer interesse heeft in de ontwikkeling van eigen hardware. Dat mag geen verrassing heten, want in het afgelopen jaar bracht het bedrijf allerlei producten uit, van de Google Home Mini, tot de Pixelbook, tot eigen smartphones.

Met de deal krijgt Google ook het recht om de HTC-merknaam te gebruiken voor smartphones en andere producten. Waarom Google die licentie heeft genomen is echter vrij onduidelijk. Het bedrijf heeft al zijn eigen smartphonereeks, de Google Pixel. Die toestellen zijn bovendien (deels) in samenwerking met HTC ontwikkeld. De kans dat Google straks een nieuwe HTC-smartphone presenteert achten we daarom klein.

Hoe HTC’s toekomst eruit gaat zien, is een stuk onduidelijker. Hoeveel R&D-talent het bedrijf aan Google kwijtraakt is onbekend, maar het is hoe dan ook een flinke aderlating. Onlangs verschenen berichten dat het bedrijf dit jaar minder smartphones gaat uitbrengen – mogelijk slechts vier of vijf. Er zijn nog nauwelijks geruchten over een opvolger van de HTC U11 Plus. Ook is het nog maar de vraag hoeveel ruimte er is voor innovatie met een gereduceerd aantal werknemers.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu