De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Google toont het begin van het eind voor de smartphone

Erwin Vogelaar
9 mei 2018, 19:22
4 min leestijd
Opinie: Google toont het begin van het eind voor de smartphone

De Google I/O 2018-keynote had een duidelijke focus op kunstmatige intelligentie, maar er viel nog iets op. In de toekomst kijken we mogelijk terug op deze presentatie als het begin van het eind voor de smartphone. Lees nu onze opinie over I/O 2018.

Lees verder na de advertentie.

Google I/O 2018 opinie: het begin van het eind voor de smartphone

Google is het eerste smartphonebedrijf dat ons minder smartphones wil laten gebruiken. Android P krijgt een speciaal dashboard waarin je kunt zien hoeveel tijd je eigenlijk besteedt aan je toestel. Zit je niet stiekem te veel te e-mailen in het weekend en hoeveel tijd besteed je aan Twitter of YouTube? Hoeveel notificaties zie je op een dag?

Lees ook: Superverslavend: zo raken we verslingerd aan onze smartphone

Vervolgens kun je jezelf limieten opleggen. Bijvoorbeeld dat je een half uur Twitter mag gebruiken, waarna het icoontje zijn kleur verliest. Je kunt er ook voor kiezen om specifiek werk-apps en al hun notificaties uit te zetten op bepaalde momenten, of automatisch het scherm grijs te laten worden als je moet slapen. Leg je de telefoon op z’n kop op tafel? Dan blijft het apparaat helemaal stil.

Google noemt het, een beetje pijnlijk, JOMO. Als tegenhanger voor FOMO (fear of missing out), is JOMO (joy of missing out) het idee dat je juist graag dingen wil missen. Bijvoorbeeld omdat je rust nodig hebt. Dat idee werd onderstreept door één van de sprekers, die vertelde dat hij een hele fijne vakantieweek had, nadat zijn partner zijn telefoon had afgepakt en pas na zeven dagen weer terug gaf.

Bellen en e-mailen

Maar daar houdt het niet op. Door de nieuwe ontwikkelingen rond Google Assistant kan de spraakassistent complete telefoongesprekken voor je voeren. Als voorbeeld werden er afspraken gemaakt bij een kapper en restaurant. Dat gebeurt niet met een duidelijke robotstem, want Google Assistant is nauwelijks meer te onderscheiden van een echt persoon. Dat komt door gebruik van geprogrammeerde pauzes en ‘euhm’s’, waardoor de gesprekken bizar natuurlijk klinken.

google i/o 2018 opinie

De volgende stap is ongetwijfeld dat er automatisch e-mails namens ons worden gestuurd. Nu al liet Google zien dat we binnenkort in Gmail, mits je Engels spreekt, complete zinnen voorgesteld krijgt tijdens het typen. Hoelang duurt het dan nog tot we niet meer nodig zijn voor die eerste woordjes?

Het is goed mogelijk dat we in de toekomst op deze presentatie terugkijken als de start van het eind van de smartphone. Een toekomst waarin veel mensen genoeg hebben aan een spraakassistent en geen scherm meer in hun broekzak hoeven mee te dragen. Deels is die toekomst er al. Door Google Home hebben we namelijk nu al minder reden om thuis de telefoon op te pakken om bijvoorbeeld iets op te zoeken, muziek te starten of de lichten aan te zetten.

Kunstmatige intelligentie om het leven beter te maken

Gaat de smartphone binnenkort al weg? Natuurlijk niet. Android P heeft een hoop kleine vernieuwingen die het smartphonegebruik veel makkelijker maken. Daarnaast liet Google een serie aan fantastische innovaties zien die alleen werken via een smartphonescherm.

De focus van de keynote was de manieren waarop kunstmatige intelligentie het leven verbetert. Daarom begon ceo Sundar Pichai de keynote met hoe Googles AI mensen met een beperking, maar ook de medische wereld helpt. Hiermee zegt Google eigenlijk: terwijl andere bedrijven druk bezig zijn met suffe hardware-innovaties, maken wij de wereld letterlijk beter.

google i/o 2018 opinie

De praktische invullingen van kunstmatige intelligentie in ons leven zijn ook duidelijk. Denk aan Google Lens. Deze technologie wordt steeds slimmer, waardoor de camera in onze smartphone de wereld voor ons opent. Of Google Foto’s, dat het beheren en verbeteren van onze foto’s door kunstmatige intelligentie steeds simpeler maakt en zelfs hele oude foto’s weer kleur kan geven. Of kijk naar de manier waarop augmented reality de Google Maps-ervaring verbetert, met als experiment een vosje dat je de weg wijst.

Binnenkort taalkloof minder groot

Vorig jaar schreven we dat de taalbarrière Google meer dan ooit in de weg zit. Dat is nu nog steeds merkbaar. Aan de ene kant wil het bedrijf laten zien dat Android er voor iedereen is, met mooie filmpjes waarin mensen van over de hele wereld zijn te zien die Android gebruiken in hun leven. Aan de andere kant zijn de meeste innovaties alleen voor hen die in hun dagelijks leven Engels spreken.

Die kloof wordt binnenkort voor ons in ieder geval kleiner. Google Assistant gaat Nederlands spreken en Google Home komt later dit jaar ook in Nederlandse winkels te liggen. Hoeveel functies we dan direct krijgen en waar we nog op moeten wachten is onduidelijk, maar Googles toekomst is in ieder geval ook voor ons in handbereik. Of dat nou een toekomst met of zonder smartphone is.

Lees ook: onze Google I/O round-up: alle aankondigingen op een rijtje

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu