Google I/O 2018 round-up: alle aankondigingen op een rijtje

Lars Paymans
8 mei 2018, 21:13
4 min leestijd
Google I/O 2018 round-up: alle aankondigingen op een rijtje

De I/O 2018-keynote zit erop, maar de kans is groot dat je iets gemist hebt. In hoog tempo liet Google vanavond zien wat het bedrijf voor ons in petto heeft. Van Android P tot de Google Assistant en Google Foto’s, in deze round-up lees je alles wat je moet weten.

Lees verder na de advertentie.

Google I/O 2018 round-up: de belangrijkste aankondigingen

Google I/O 2018 liet wederom zien hoeveel verschillende soorten projecten het bedrijf naast elkaar heeft lopen. In een keynote van bijna twee uur ging de zoekgigant in rap tempo langs allerlei diensten, waar veel verschillende features voor werden aankondigingen. Deze zijn veelbelovend en kunnen we de komende maanden verwachten. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Toegankelijkheid

Google investeert in Toegankelijkheid door een slimmere versie van transcriptie. In een voorbeeld zien we hoe twee personen door elkaar heen praten tijdens een tv-show, wat nu nog in een onduidelijke brei aan uitgeschreven woorden resulteert.

Met de nieuwe techniek van Google wordt door stemherkenning de ondertiteling automatisch opgesplitst, wat voor een betere en duidelijkere teksten zorgt. Daarnaast bundelt Google morsecode met machine learning om het makkelijker te maken om morsecode aan te bieden in het Gboard-toetsenbord.

Gmail

Mensen die een hekel hebben aan mailen hebben geluk: Gmail gaat ervoor zorgen dat een mailtje sturen zo min mogelijk moeite kost. Dankzij de nieuwe ‘Smart Compose’-functie schrijft de app namelijk de tekst voor jou. Dankzij tekstherkenning weet de dienst waar je mail over gaat, en geeft hierdoor meteen een suggestie om je zin af te maken.

Met een druk op de knop kun je zo de zin zichzelf laten schrijven, wat het opstellen en versturen van een mail een stuk gemakkelijker maakt. De grote vraag is (zoals bij veel van deze aankondigingen) of en wanneer deze functie ook in Nederland beschikbaar komt.

Google Foto’s

Googles foto-app wordt er ook weer een stuk slimmer op. De app kan binnenkort zwartwitfoto’s weer kleur geven. Deze techniek kun je daarnaast gebruiken om specifieke mensen of onderdelen van een foto kleur te geven. Om te voorkomen dat je teveel functies krijgt om uit te kiezen, gaat Foto’s je suggesties geven om bijvoorbeeld je kiekjes te roteren of alleen de belichting te verbeteren.

Lees ook: Zo gaat Google Foto’s je foto’s automatisch verbeteren

Google Assistant

De Google Assistant wordt steeds belangrijker voor Google, en dat is goed te merken op Google I/O 2018. De digitale assistent krijgt dit jaar zes nieuwe stemmen, waaronder John Legend. Deze stemmen komen naar meer dan 500 miljoen apparaten waarop de Assistant momenteel actief is. Ook komt de assistent deze zomer nog naar Google Maps.

Google kiest er dit jaar voor om het praten tegen deze assistent minder moeilijk te maken. Zo hoef je niet steeds ‘Hey Google’ te roepen als je een vervolgvraag stelt, wat voor natuurlijkere gesprekken zorgt. De meest indrukwekkende demonstratie was ongetwijfeld een demofunctie waarin de Assistant zelfstandig een kapper belt om voor jou een afspraak te maken.

Lees ook: De 5 grootste Google Assistant-verbeteringen: meer stemmen, slimmere hulp

Google Home komt naar Nederland!

Rachid Finge, de Nederlandse woordvoerder van Google, deelde de aankondiging zojuist op Twitter. Hierin bevestigt hij dat de Google Home-speaker dit jaar nog in Nederlandse winkels te vinden zal zijn. Een logische stap, want eerder werd al bekend dat Google zijn slimme Assistant Nederlands laat spreken. Vooralsnog is er geen concrete datum van de release bekend, alleen dat deze voor 2019 zal plaatsvinden. Ook is het nog onduidelijk welke modellen van de Google Home naar Nederland komen.

Lees ook: Google Home komt later dit jaar naar Nederland

Android P

Android P, de grote volgende update voor Android, mag natuurlijk niet ontbreken. De update maakt Android vooral overzichtelijker, beter opgeruimd en Google gaat het inzichtelijker maken hoe intensief je jouw smartphone gebruikt. Een belangrijk onderdeel van Android P is een nieuw dashboard waarin je ziet welke apps je op welk moment gebruikt.

android p beta

Dat moet afleiding voorkomen, en activeer je gemakkelijk door je telefoon met het scherm naar beneden op een tafel te leggen. Voor het eerst kun je bèta van Android P nu ook gebruiken op andere smartphones dan die van Google. Hier lees je alles over in het onderstaande bericht.

Lees ook: Google toont Android P: alles wat je moet weten

Google News

Google Nieuws gaat op de schop. Google werkt aan een volwaardige nieuws-app die het makkelijker maakt om nieuwssites te volgen, en in een oogopslag het laatste nieuws te zien. Ook hier speelt kunstmatige intelligentie weer een hoofdrol, want dat bepaalt welke artikelen jij te zien krijgt als je de app opent. Vanaf volgende week is de nieuwe Google News-app op Android, iOS en het web in 127 landen beschikbaar. Of Nederland in dit rijtje thuishoort, is nog niet duidelijk.

Google Maps-update 2018

Google Maps

Tot slot had Google een aantal nieuwe features voor Maps in petto. Allereerst krijgt Maps routebeschrijvingen in augmented reality, waardoor het makkelijker moet worden om ter voet te navigeren. Het werkt simpel: houd je smartphone omhoog en Maps geeft een overlay om te laten zien waar je naartoe moet. Het is nog onduidelijk wanneer de features precies beschikbaar wordt.

Lees ook: 4 manieren waarop Google Maps persoonlijker, handiger wordt

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu