Opinie: de beste Google I/O-aankondigingen zijn niet voor jou, en dat is prima

Erwin Vogelaar
8 mei 2019, 19:33
3 min leestijd
Opinie: de beste Google I/O-aankondigingen zijn niet voor jou, en dat is prima

De meeste vernieuwingen uit de Google I/O 2019-keynote komen voorlopig niet naar Nederland. Toch zijn de beste aankondigingen waarschijnlijk helemaal niet voor jou bedoeld, maar dat is prima. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Google I/O 2019 opinie: niet voor jou en dat is prima

Het wordt inmiddels wel wat voorspelbaar: Google kondigt tijdens zijn keynote op I/O nieuwe producten aan, waar we in Nederland voorlopig weinig aan hebben. Dat was ook dit jaar het geval.

Zo begon Google enthousiast met de nieuwe generatie van de Google Assistent, die razendsnel werkt en binnen allerlei apps kan helpen. In plaats van dat deze vernieuwingen uitrollen naar alle apparaten met de spraakassistent, werkt de upgrade (voorlopig) alleen op de nieuwe Pixel-smartphones. Zelfs een kleine verbetering, zoals ‘stop’ zeggen tegen een wekker die afgaat, werkt voorlopig alleen in het Engels.

google i/o opinie

Die Pixel-toestellen komen niet naar Nederland, net als de nieuwe Nest Hub Max. Een kleine troost is dat de Google Nest Hub, de oude Google Home Hub die vorig jaar elders verkrijgbaar was, eind deze maand wel naar Nederland komt.

Android 10.0 (Q) staat nog wel voor de deur, maar dat is voor de meeste gebruikers ook toekomstmuziek. Hoewel deze keer meer toestellen dan ooit meedoen met het bètaprogramma van de update, zal Android Q ongetwijfeld weer traag uitrollen omdat fabrikanten er eerst mee aan de slag moeten. Android 9.0 (Pie) staat inmiddels nog maar op tien procent van de Android-smartphones.

Magie

Waarom zijn we eigenlijk nog enthousiast over Google I/O? Het blijft spannend om te zien wat Google nu weer verzint, en waar we in de toekomst mee aan de slag gaan. De presentatie begon dit jaar met een video over hoe nieuwe technologie kan aanvoelen als magie. De stappen die Google zet met bijvoorbeeld augmented reality in Google Maps, de Google Assistent die telefoongesprekken voor ons voert en Google Lens die meer kan doen, voelen zeker magisch aan.

De echte magie is echter de manier waarop Google zich inzet om de wereld een betere plek te maken voor iedereen. Deels binnen de gezondheidszorg. Zo gebruikt het bedrijf machine learning om verschillende vormen van kanker te spotten, voordat doktoren het zien. Maar ook de manieren waarop technologie wordt ingezet om mensen met een beperking te ondersteunen.

google i/o opinie

“Wij geloven dat technologie ons kan helpen om meer inclusief te zijn”, stelde Google-ceo Sundar Pichai gisteren op het podium. “Kunstmatige intelligentie biedt ons nieuwe middelen om de ervaring van mensen met een beperking dramatisch te verbeteren.”

Zo zet Google zijn technologie in om alles in de wereld te ondertitelen. Dat werd al gebruikt om gesproken tekst live te transcriberen, zodat mensen die minder goed kunnen horen, toch volledig aan een gesprek kunnen deelnemen.

Live Caption

Nu introduceert het bedrijf Live Caption, dat letterlijk alles op je telefoon ondertitelt. Dat gebeurt lokaal op je toestel, dus ook zonder internet. De functie geeft doven en slechthorenden de mogelijkheid om bijvoorbeeld video’s te kijken zonder iets te missen.

Deze ondertiteling is mogelijk door Googles werk in stemherkenning. Die technologie wordt nu ook gebruikt om mensen die niet meer goed kunnen praten, weer een stem te geven. Denk aan hen die een beroerte hebben gehad, of ALS hebben. Google vraagt mensen met zo’n spraakbeperking om audiofragmenten te sturen, zodat de technologie getraind kan worden en gepersonaliseerde oplossingen kan bieden.

Natuurlijk is het wel een beetje een pr-ding om hier tijdens een keynote aandacht op te leggen. Het belangrijkste is echter dat het daadwerkelijk mensen helpt die vaak worden vergeten.

Google zorgt ervoor dat de kloof die te vaak bestaat tussen mensen met een beperking en anderen, kleiner wordt. Dat is zonder meer het belangrijkste en tofste wat het bedrijf liet zien. Waarschijnlijk heb jij daar niets aan, maar het gaat niet altijd om ons.

Wil je alles uit de keynote nog even teruglezen? Check dan onze Google I/O 2019 round-up met de 9 belangrijkste aankondigingen.

Volg het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu