De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google I/O 2019 samengevat: dit waren de 9 belangrijkste aankondigingen

Thomas Haenen
7 mei 2019, 21:39
6 min leestijd
Google I/O 2019 samengevat: dit waren de 9 belangrijkste aankondigingen

Google heeft zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie afgetrapt met heel veel nieuws. Android 10.0 zit vol nieuwe features, de Nest Hub komt naar Nederland en zeven andere aankondigingen vind je in deze Google I/0 2019 samenvatting.

Lees verder na de advertentie.

Google I/O 2019 samenvatting: alles wat je moet weten

Deze week vindt Google I/O plaats, een ontwikkelaarsconferentie waar Google al zijn plannen op het gebied van software en hardware presenteert. Het bedrijf weet elk jaar weer te verrassen met opvallende features, indrukwekkende nieuwe producten en diensten gericht op toegankelijkheid. Ook dit jaar hebben we weer veel aankondigingen voorbij zien komen. We zetten de negen belangrijkste op een rij voor je.

1. Google Nest Hub vanaf eind mei in Nederland te koop

De Google Home Hub gaat voortaan door het leven als Nest Hub. Niet alleen heeft het slimme scherm een naamsverandering ondergaan, ook komt de tablet met ingebouwde Google Assistent binnenkort in Nederland uit. Het apparaat is vanaf 28 mei in Nederland te koop en heeft straks een adviesprijs van 129 euro. De Google Home, die enkel uit een speaker bestaat, zakt in prijs naar 99 euro.

→ Lees verder: Google Home Hub komt 28 mei naar Nederland

Google Home Nest Hub Max officieel

2. Google Pixel 3a onthuld: betaalbare smartphone met topcamera

Na maanden van geruchten en speculatie zijn de Google Pixel 3a en Pixel 3a XL eindelijk gepresenteerd. Ze hebben dezelfde camera’s als de gewone Pixel 3, maar zijn minder krachtig. Vanaf dit voorjaar zijn ze in de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland en enkele andere landen te koop. In Duitsland kost de Pixel 3a 399 euro, de Pixel 3a XL wordt voor 479 euro verkocht.

Beide smartphones hebben een enkele 12 megapixel-camera achterop. Dat klinkt beperkt, als je ziet dat steeds meer smartphones van andere bedrijven zijn uitgerust met drie of meer camera’s aan de achterzijde. Dankzij de slimme AI van Google schiet je daarmee uitstekende foto’s onder alle omstandigheden.

→ Lees ook: alles wat je moet weten over de Google Pixel 3a en Pixel 3a XL

3. Android 10.0 legt focus op veiligheid, stembesturing

Tijdens de keynote werd ook een nieuwe preview van Android Q getoond. Google bevestigde dat de software met versienummer 10.0 zal verschijnen. De belangrijkste verbetering op visueel gebied is de donkere modus. Hiermee krijgt Android een donker tintje, doordat je launcher, instellingen-scherm en de belangrijkste menu’s nu zwart kleuren. Dat ziet er niet alleen tof uit, maar heeft ook praktische toepassingen.

android q officieel

Misschien nog wel belangrijker is de focus van Android Q op privacy. De update brengt een nieuw Privacy-onderdeel naar de Instellingen-app, waar je verschillende opties vindt om meer controle te krijgen over je privacy. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan te geven dat apps alleen toegang tot je locatie mogen als je de app daadwerkelijk gebruikt, en niet alleen ‘altijd’ of ‘nooit’. Ook heb je meer controle tot welke media je apps toegang hebben, en kun dit bijvoorbeeld beperken.

→ Ontdek de belangrijkste verbeteringen in Android Q

4. Deze smartphones krijgen de Android Q preview als eerste

Hoewel de definitieve versie van Android Q nog even op zich laat wachten, verschijnt de preview dit jaar voor meer toestellen dan nooit. Meer dan twintig smartphones kunnen nog deze maand met de voorlopige software aan de slag. Daaronder vallen onder andere toestellen van Huawei, Nokia en OnePlus.

→ Bekijk alle smartphones die de Android Q preview krijgen

5. Google Assistent komt naar je auto

Het wordt straks makkelijker om de Assistent in de auto te rijden, zodat jij je handen aan het stuur kunt houden. Door “Hey Google, laten we rijden” te zeggen wordt de automodus geopend. Dit scherm is ontdaan van afleidingen en laat alleen de noodzakelijke apps voor onderweg zien, zoals Maps en een muziekspeler.

Ook wordt de Google Assistent een stuk persoonlijker. Later dit jaar kan de assistent je helpen bij het zoeken naar een lekker recept om vanavond te eten, een mogelijk interessante podcast of een leuk evenement in de buurt. Google houdt met de aanbevelingen rekening met jouw persoonlijke voorkeuren, zodat je geen recepten met spruitjes krijgt voorgeschoteld.

→ Lees verder: de 4 grootste verbeteringen voor de Google Assistent

6. Google Nest Hub Max onthuld: slim scherm met camera

De Nest Hub Max is een 10,1 inch-scherm met een ingebouwde Google Assistent. Het apparaat heeft ook een 12 megapixel-camera. Die kan gebruikt worden om te videobellen met Google Duo, maar kan tevens ingezet worden als beveiligingscamera voor je huis. Helaas komt de Hub Max voorlopig niet naar Nederland.

Google Nest Hub Max officieel

Het is een apparaat voor in je keuken, woonkamer of andere plekken in huis. Zo kun je op elk moment vragen stellen aan de Google Assistent. Vraag bijvoorbeeld om weersvoorspellingen, recepten of het laatste nieuws om dit op het scherm te tonen. Dankzij de integratie met de Nest-app kun je hem tevens inzetten als Nest Cam-beveiligingscamera wanneer je niet thuis bent.

→ Alles wat je moet weten over de Nest Hub Max

7. Google Lens kan menukaarten scannen, tekst voorlezen

Voor stemherkenning is er de Google Assistent, voor beeldherkenning is er Google Lens. Deze app kan foto’s, video’s en objecten uit de echte wereld herkennen en wordt op steeds meer smartphones meegeleverd. Zit je in een restaurant, dan kun je met Lens binnenkort een foto maken van het menu. De app vertelt je dan direct wat volgens Google Maps-gebruikers de populairste gerechten zijn. Je kunt tevens op individuele gerechten tikken om foto’s en recensies voor dat gerecht te lezen.

Ook kun je straks met Lens in Google Go tekst herkennen en laten voorlezen of vertalen. Individuele woorden worden op het scherm geel getoond terwijl ze voorgelezen worden, zodat je weet wat de app precies opleest. Google zegt met de app honderden miljoenen gebruikers te willen bereiken in opkomende landen, die niet of nauwelijks kunnen lezen.

→ De 3 grootste verbeteringen voor Google Lens uitgelegd

8. Met Duplex on the Web hoef je niks meer in te vullen

De Google Assistent is al aanwezig op Android-smartphones en tablets, de Google Home en tal van andere slimme apparaten. Nu komt de slimme assistent ook naar Chrome. Dankzij een nieuwe functie genaamd ‘Duplex on the web’ werkt Googles stemhulpje straks samen met je browser, zodat jij minder tijd kwijt bent met het invullen van formulieren.

→ Zo werkt Duplex on the Web in Chrome

Google Maps incognitomodus

9. Google Maps krijgt incognitomodus

Na Chrome en YouTube heeft ook Google Maps binnenkort een incognitomodus. Geef je in Google Maps aan dat je incognito wil zijn, dan wordt je zoek- en reisinformatie niet gelinkt aan je zoekgeschiedenis. De functie wordt binnenkort uitgerold in de Android-app.

→ Zo activeer je de incognitomodus in Google Maps

Wil je het laatste nieuws van Google I/O op de voet volgen? Download dan de gratis Android Planet-app, en ontvang een notificatie bij belangrijke berichten. Om meer nieuwe Android Q-features te ontdekken, kun je terecht op onze versiepagina. 

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu