Google in beroep tegen recordboete: uitspraak kan jaren duren

Erwin Vogelaar
11 september 2017, 19:12
2 min leestijd
Google in beroep tegen recordboete: uitspraak kan jaren duren

Google gaat in beroep tegen de recordboete van 2,4 miljard euro, opgelegd door de Europese Commissie. De zoekgigant zou zijn machtspositie misbruiken.

Lees verder na de advertentie.

Google in beroep tegen recordboete

Google kreeg afgelopen juni een recordboete van 2,4 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. Het bedrijf stelde toen het daar niet mee eens te zijn. Nu gaat Google in beroep. Het gaat echter waarschijnlijk nog wel enkele jaren duren tot er een uitspraak over deze zaak komt.

Google kreeg de boete opgelegd om zijn prijsvergelijker Google Shopping. Google zou namelijk zijn eigen dienst hoger laten terugkomen in de zoekresultaten van zijn zoekmachine. Hierdoor krijgt de concurrentie geen kans. Volgens de Europese Commissie is dit illegaal. Niet alleen hield deze praktijk andere bedrijven tegen, maar ook zou de consument hierdoor geen eerlijke keuze hebben gekregen.

google in beroep

Het bedrag van de boete, specifiek 2,424,495,000 euro, is bereikt door de duur en zwaarte van de inbreuk mee te nemen. Ook is het bedrag gebaseerd op de inkomsten van Google uit de vergelijker in de landen waar de dienst een oneerlijke positie had.

De boete mocht maximaal uit tien procent van de jaaromzet van Googles moederbedrijf Alphabet bestaan. Deze omzet bestond vorig jaar uit 90 miljard dollar. Het bedrag van 2,4 miljard euro valt dus relatief mee, want de boete had zo hoog als 8 miljard euro kunnen zijn.

Niet de enige problemen met de EU

Google wordt op meer vlakken onderzocht door de EU. Zo vindt de Commissie het problematisch dat Google fabrikanten verplicht om een groot aantal Google-apps mee te leveren op nieuwe Android-smartphones. Fabrikanten die hun gebruikers toegang willen geven tot apps uit de Play Store, moeten onder andere Gmail, Chrome en Google Zoeken vooraf installeren.

Ook wordt het advertentieplatform van Google onderzocht. AdSense zou adverteerders en websites namelijk regels opleggen die in strijd zijn met de mededingingsregels.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: The Guardian
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu