“Ik ga mijn stinkende best doen om ervoor te zorgen dat we over tien jaar niet langer met alleen een laptop werken en rondlopen met een telefoon”, zo besluit Matias Duarte, hoofd van Googles designafdeling, in zijn interview met Wired. Wat is Google allemaal van plan?
Lees verder na de advertentie.
Aaneengesloten netwerk
In plaats van die laptop en smartphone wil Duarte dat we gaan werken met een rijk en aaneengesloten netwerk van verschillende apparaten en interfaces. Als het kan, werken ze ook nog eens samen op de achtergrond, zodat ze ons dagelijks leven niet (langer) verstoren. Dus niet meer de telefoon waarop je om de vijf minuten kijkt en ook niet meer die muis en dat toetsenbord. Duarte: “Ik kan niet geloven dat de muis en het toetsenbord de ultieme oplossing zijn. Het kan ook gewoon niet zo zijn dat de oplossing van dertig jaar geleden, destijds één van de meest levensvatbare oplossingen, voor altijd toepasbaar blijft.”
Op dit moment gebruiken we nog steeds hetzelfde grid met apps als acht jaar geleden bij de lancering van de eerste iPhone, en veel van de designconventies van hedendaagse smartphones en tablets zijn decennia geleden bedacht. Apparaten die pretenderen vernieuwend te zijn, zoals de iPad Pro, noemt Duarte ‘basically laptops’, een ‘nieuwe blouse maar met dezelfde naam’.
Industriële revolutie
Duarte wil de manier veranderen waarop wij met technologie en software omgaan, een industriële revolutie zoals hij het zelf noemt. De ‘smart’-industrie is in zijn ogen nog niet volwassen genoeg. Hij verwacht dat de computers van de toekomst zich veel meer naar de achtergrond zullen gaan bewegen, waardoor het netwerk dat ze vormen menselijker wordt en minder invloed heeft op ons dagelijkse leven. De problemen die dit wellicht weer oplevert, creëren op hun beurt kansen om zaken drastisch anders aan te pakken, zo betoogt Duarte.
Ook binnen Google houdt Duarte zich bezig met deze verandering waar hij zo hard op hoopt. Eén van zijn eerste projecten was het ontwikkelen van Material Design, dat vorig jaar werd geïntroduceerd en als doel heeft de eens zo chaotische interface van Android intuïtiever te maken.
Nu werkt hij aan Android Wear. “Waarom zouden we met een heel grid van apps werken op een horloge? Het is zo’n klein ding, het is lastig een specifieke app terug te vinden en ze op de juiste manier te organiseren enzovoort. Dit was voor ons een kans om iets nieuws en anders te proberen. Ik weet niet of Android Wear de juiste oplossing is, of zelfs maar de juiste richting, dat weet niemand. We proberen te kijken wat succesvol is en dat is wat design is. Je creëert een thesis en dat probeer je te doen zonder ego en overmoed.”
Design en technologie moeten met elkaar communiceren
Om terug te komen op de industriële revolutie die gaande is: “De laatste twintig jaar zijn we druk doende geweest om vooral alles toegankelijk te maken. We zijn eerst een massaproductie van software gestart. Dit zijn echter, net zoals de eerste massaproducties tijdens de industriële revolutie, niet de best ontworpen objecten.” Volgens Duarte heeft het concept, de software, een verbeterd design nodig en daar gaat tijd in zitten. Design en technologie liggen nu nog te ver uit elkaar, maar bewegen zich langzaam naar elkaar toe. “Ik vind het belangrijk dat we een omgeving creëren waarin deze twee verschillende gemeenschappen daadwerkelijk met elkaar communiceren.”
Google-telefoon
Natuurlijk kan de interviewer het niet laten om te vragen of Google binnenkort met een eigen telefoon komt. “Ik weet het niet”, laat Duarte weten. “Het zou kunnen gebeuren. Ik weet echter niet of dat iets is wat Google zou moeten doen, of dat Google zelfs wil doen. Het geeft je meer controle, maar ik weet niet of je dat nodig hebt. Ik denk dat als het team het idee heeft dat ze iets willen doen met een smartphone en ze zouden daar geen partner voor kunnen vinden, dat ze dan de mogelijkheden hebben dit zelf te doen. Het is echter geen missie of doel op zichzelf.”