Google introduceert Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Redactie
19 oktober 2011, 8:59
5 min leestijd
Google introduceert Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Google introduceert Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Google heeft tijdens de presentatie van de Samsung Galaxy Nexus in Hong Kong Ice Cream Sandwich officieel gepresenteerd. Versie 4.0 van Google’s mobiele besturingssysteem brengt onder meer een nieuwe interface met zich mee en legt meer nadruk op multitasking en notificaties. Daarnaast introduceert Google enkele nieuwe features zoals Face Lock, Android Beam (voor delen van bestanden via NFC) en het bijhouden van je dataverbruik. Ook is er een nieuwe People-app waarin gegevens van diverse sociale netwerksites worden weergegeven.

Lees verder na de advertentie.

Interface

Het eerste wat opvalt aan Ice Cream Sandwich is dat de menu’s een stuk eleganter zijn. De startbalk onderin het scherm bestaat nu uit drie iconen, die ook door de gebruiker zelf kunnen worden aangepast. Zo kan je nu bijvoorbeeld ook een snelkoppeling maken naar de lijst met contactpersonen en deze op je homescreen plaatsen. Deze snelkoppelingen zijn ook op het vernieuwde lockscreen te plaatsen. Deze open je dan direct door op het homescreen het icoontje naar de cirkel te verplaatsen. Je kunt nu je telefoon unlocken door middel van gezichtsherkenning met Face Lock.

Notificaties

Notificaties in Ice Cream Sandwich kunnen meer informatie bevatten dan voorheen. Daarnaast kun je nu ook afzonderlijke notificaties verwijderen door deze opzij te vegen. Als de telefoon gelockt is kun je ook snel je notificaties checken door de notificatiebalk omlaag te trekken. Zo hoef je niet eerst je telefoon te unlocken om snel je berichten te checken.

Multitasking

Het wisselen tussen de diverse applicaties die openstaan heeft nu meer weg van Honeycomb. Zo krijg je previews te zien van apps die op dat moment openstaan waarbij je gemakkelijk kunt wisselen door deze aan te klikken. Het openen van de lijst met openstaande apps gaat met de rechtste knop onderaan in de startbalk.

Camera

De camera-applicatie is flink onder handen genomen met een nieuwe interface maar ook nieuwe functionaliteit. Zo kan je nu ook panoramafoto’s maken door je telefoon van links naar rechts te slepen. Ook zijn gezichten en achtergronden aan te passen nog voordat je een foto maakt. Daarnaast opent de camera een stuk vlugger dan voorheen. Het is nu ook mogelijk om in te zoomen in video’s en om timelapsevideo’s op te nemen.

Galerij

De galerij biedt nu de mogelijkheid om bestaande afbeeldingen aan te passen. Zo kunnen deze bijvoorbeeld uitgesneden worden, kunnen effecten toegevoegd worden en is het mogelijk om rode ogen te verwijderen. Daarnaast biedt de galerij-app nu meer opties om afbeeldingen te sorteren

Google-apps en People-app

De bekende Google-apps zoals Gmail en Google Agenda zijn aangepast aan de nieuwe vormgeving van Ice Cream Sandwich. Zo wordt nu standaard een preview van een mailtje weergegeven in Gmail en kan je de inbox nu ook offline doorzoeken. Er is ook een nieuwe app bijgekomen: de People-app. In deze applicatie worden de updates van diverse sociale netwerken zoals Twitter en Google+ weergegeven.

Telefoon-app

De telefoon-app ondersteunt nu ook visual voicemail. Hiermee kunnen voicemailberichten apart worden afgeleverd. De mogelijkheid zal ook beschikbaar komen voor alle ontwikkelaars zodat andere telefoonapplicaties hier ook gebruik van kunnen maken. Gebruikers kunnen nu ook instellen dat hun telefoon automatisch een sms’je als ze een gesprek weigeren met de tekst waarom ze dit doen.

Toetsenbord

Het toetsenbord in Ice Cream Sandwich zou beter moeten reageren dan eerst. Ook is de ingebouwde spellingscontrole verbeterd en kan je nu gemakkelijker tekst plakken en kopiëren. Het achteraf verbeteren van tekst is nu ook vereenvoudigd.

Browser

De browser is weer een stuk sneller geworden ten opzichte van de vorige Android-versies. Je kan nu eenvoudiger bepalen of je de mobiele versie van een website of de volledige versie wit bekijken. Het tabbladenbeheer is verbeterd. Nu kan je tot zestien tabbladen openen in de Android-browser en kan je tabbladen sluiten door deze weg te wegen. Het wisselen tussen tabbladen is vergelijkbaar met het wisselen tussen openstaande apps. Ook hierbij zie je previews van websites die nu open staan. Pagina’s zijn ook op te slaan voor offline gebruik. Daarnaast is ook de mogelijkheid toegevoegd om je favorieten (bookmarks) in Google Chrome met Android te synchroniseren.

Dataverbruik

Het dataverbruik van je apps wordt nu standaard bijgehouden in Ice Cream Sandwich. Zo krijg je kleurrijke grafieken te zien van hoeveel data de afzonderlijke apps gebruiken zodat het eenvoudiger wordt je dataverbruik binnen de perken te houden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen netwerkdata (2G/3G) en Wi-Fi. Ook kan je meldingen ontvangen als je dreigt je datalimiet te bereiken.

Android Beam

Android 4.0 voegt ook Android Beam toe. Hiermee kan je, als je telefoon NFC ondersteunt, content delen met andere gebruikers. Hiervoor start je de app op en hou je de twee NFC-telefoons tegen elkaar aan. Naast het versturen van bestanden kan je ook weblinks met elkaar delen of apps. Bij de laatste methode kun je een ander direct naar de Android Market toesturen. Gebruikers kunnen ook via Wi-Fi Direct met elkaar verbinding maken.

Screenshots

Het maken van screenshots is eindelijk standaard geworden in Android. Door de aan- en uitknop en de onderste volumeknop tegelijkertijd in te drukken kan je de screenshot maken. Hierbij krijg je dan even een korte afbeelding van de screenshot te zien met de melding dat deze in de galerij is opgeslagen.

GPU-ondersteuning

De gehele gebruikerservaring van Android 4.0 Ice Cream Sandwich ziet er een stuk soepeler uit en dat komt onder meer door de toevoeging van GPU-ondersteuning. Hiermee wordt de processor wat ontlast en worden menu-animaties en overgangen sneller uitgevoerd.

Beschikbaarheid

Het is nog niet duidelijk wanneer Ice Cream Sandwich voor het eerst beschikbaar zal zijn. De Android SDK is inmmiddels al wel geüpdatet, maar er is nog geen werkende telefoon- of tabletversie van de nieuwe Android-versie verspreid. De Samsung Galaxy Nexus, de eerste telefoon met Ice Cream Sandwich, komt pas in november op de markt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu