De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google I/O 2012: Android 4.1 Jelly Bean officieel geïntroduceerd

Redactie
27 juni 2012, 18:49
4 min leestijd
Google I/O 2012: Android 4.1 Jelly Bean officieel geïntroduceerd

Google heeft Jelly Bean (Android 4.1) officieel aangekondigd. Lees alles over Google Now, de verbeterde Google Voice Search, vernieuwde notificatie-balk en wanneer Jelly Bean naar Android-toestellen komt.


https://www.youtube.com/watch?v=V5E5revikUU&feature=share
De eerste verandering heet Project Butter. Door Project Butter gaat Jelly Bean sneller en vloeiender draaien. De rendering wordt sneller weergegeven, waardoor scrollen en browsen soepeler gaan. Ook de touch-sensitiviteit is aangepast. Android 4.1 aticipeert waar jij je vinger gaat plaatsen, waardoor de CPU direct kan gaan werken. Deze nieuwe manier van touch laat het toestel sneller reageren en boost de CPU sneller waardoor stotteringen worden vermeden.

Lees verder na de advertentie.

In Jelly Bean zijn de framerates ook een stuk hoger: 60 frames per seconde, dat soms wel kan oplopen tot 120 frames per seconde. Dit laat Google zien door een slowmotion-camera op een Ice Cream Sandwich- en Jelly Bean-toestel te zetten (zie YouTube-filmpje boven). De animaties in Jelly Bean zijn in slow motion veel mooier en duidelijker te zien, waar Ice Cream Sandwich vooral schokkerig overkomt.

Widgets en toetsenbord
Het resizen van widgets gaat in Jelly Bean een stuk gemakkelijker: widgets resizen zich vanzelf als je ze naar een ander scherm sleept en iconen op het homescreen gaan automatisch aan de kant om ruimte voor een widget te maken. Het toetsenbord in Jelly Bean heeft ook een nieuw algoritme gekregen waardoor het toestenbord beter woorden voorspelt en daarnaast is het mogelijk om in Jelly Bean offline text-to-speech gebruiken. Hierdoor kun je zonder internetconnectie je spraak naar tekst op je toestel omzetten. Deze functie is tot nu toe alleen beschikbaar voor de Engelse taal, maar er komen snel meerdere talen bij.

Camera
De camera-applicatie is ook geüpdatet: de laatste foto’s zijn een stuk beter en sneller te bekijken. In Ice Cream Sandwich moet je op de laatste foto drukken waarna je een apart scherm krijgt en het is niet mogelijk om in dit scherm meerdere foto’s te bekijken. In Jelly Bean wel. Je recente foto’s kun je nu voortaan door te pinchen in een soort preview-scherm bekijken (zie boven), en je kunt foto’s verwijderen door ze weg te swipen. Net zoals je bij programma’s uit de multitask-lijst in Ice Cream Sandwich wegveegt. In dit foto-overzicht kun je meerdere foto’s ook snel delen en worden filmpjes direct afgespeeld.

Notificaties
De notificaties in Jelly Bean zijn ook aangepast. In de nieuwe notificaties kun je direct commando’s uitvoeren (zie boven). Als je een gemiste oproept hebt, kun je degene via de notificatie terugbellen. In de notiticatiebalk zijn bijvoorbeeld ook nieuwe mails gedeeltelijk te lezen en geplaatste Google+ foto’s in een groter formaat te bekijken.

Een mooie nieuwe feature is dat je in de notifcatiebalk notificaties met twee vingers kunt swipen, waardoor je extra content of extra functies kunt zien. Dit is voor app-ontwikkelaars een heel interessante ontwikkeling, omdat zij via notificaties de gebruiker meer mogelijkheden kunnen geven.

Hoge kwaliteit contactfoto’s
In Jelly Bean zullen de foto’s van je contactpersonen voortaan tot 720 bij 720 pixels opslaan. Hopelijk worden deze foto’s ook met Gmail gesynchroniseerd, waardoor je in Ice Cream Sandwich geen pixelige foto’s meer bij je contactpersonen hebt.

Google Voice Search
Google Voice Search is enorm verbeterd. Het uiterlijk is aangepast (zie boven) en de app geeft slimme antwoorden, met direct aangepaste content die je vraag beantwoordt. Denk aan adressen, Wikipedia, het weer, foto’s en beschrijvingen. Een voorbeeld tijdens de Google I/O was: ‘Hoe hoog is de Space Needle?’ Google Voice Search gaf direct antwoord dat in een mooi design werd weergegeven. Met een swipe naar beneden kun je de zoekresultaten van Google bekijken in plaats van Google Voice Search te gebruiken. De nieuwe Google Voice Search lijkt hiermee een concurrent van Siri en S-Voice te gaan worden, maar dit benoemde Google niet als zodanig.

https://www.youtube.com/watch?v=pPqliPzHYyc&feature=player_embedded

Google Now
Google Now is de grote nieuwe functie in Jelle Bean. Google Now is een ‘slimme app’ die onder andere leert van je zoekgeschiedenis en kalender om uit te zoeken wat je precies wilt. De app geeft je de juiste informatie op het juiste moment, helemaal automatisch. Google Now weet wanneer je trein of vliegtuig vertrekt, of er files staan, wanneer de volgende bus komt en welke wedstrijd je favoriete voetbalteam speelt. Google Now draait om slimme notificaties die je helpen in het dagelijks leven.

Zie ook de screenshot hierboven: Google Now rekent uit wanneer je weg moet voor je volgende afspraak door Google Calendar en Google Maps te gebruiken. Hoe vaker je Google Now gebruikt, hoe slimmer de app wordt. Activeren van Google Now doe je door met je vinger omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm.

Jelly Bean OTA update
De Galaxy Nexus krijgt samen met de Nexus S en Motorola Xoom als de eerste de update naar Jelly Bean en deze rolt over-the-air (OTA) en rond midden juli uit. De SDK is vanaf vandaag voor ontwikkelaars beschikbaar. Het is nog niet bekend wanneer Jelly Bean naar andere toestellen komt. Google kondigt ook PDK voor hardware-fabrikanten aan. Hiermee kun je Android naar hardware porten en de PDK wordt twee tot drie maanden voor een nieuwe grote Android-release naar de Android-partners gestuurd.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu