De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google I/O 2014: dit zijn onze 8 verwachtingen

Gijs Ettes
19 juni 2014, 20:00
6 min leestijd
Google I/O 2014: dit zijn onze 8 verwachtingen
google io 2014

Over een kleine week vindt de Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie die Google jaarlijks organiseert, weer plaats. De verwachtingen voor het evenement zijn hooggespannen, zeker als je nagaat dat Google sinds vorig jaar maar liefst 25 bedrijven heeft overgenomen waaronder domoticabedrijf Nest en navigatie-app Waze.

Bovendien gaan er al langer geruchten dat Google tijdens de conferentie een nieuwe Android-versie uit de doeken doet en meer duidelijkheid gaat geven over zijn plannen met betrekking tot wearables, Google Glass en Android Silver. Benieuwd naar onze verwachtingen van Google I/O 2014? Lees gauw verder!

Lees verder na de advertentie.

1. Android 5 met ART

Android 5.0 dalvik art

Android 4.4 (KitKat) was een relatief kleine, maar belangrijke update van het besturingssysteem. Sinds de introductie van Ice Cream Sandwich (4.0) in 2011 is Googles mobiele besturingssysteem vooral onderhuids op de schop gegaan, maar een échte grote nieuwe update bleef steeds uit. Daar komt tijdens de I/O waarschijnlijk verandering in.

De verwachting is dat Google het evenement gaat aangrijpen om Android 5  (Lollipop) te onthullen. Het is nog gissen wat Android 5 als grote verandering gaat brengen, maar waarschijnlijk krijgt de slimme zoekassistent Google Now een grotere rol binnen Android. Wat ons betreft kan Google Now alleen in combinatie met Android 5, Android Wear en wearables als Google Glass en de diverse Android smartwatches zijn volledige potentie benutten.

Android 5 betekent ook een definitief afscheid van de verouderde virtuele omgeving Dalvik, die plaatsmaakt voor ART. Het voordeel van ART, dat staat voor Android Runtime, is dat deze geen gebruikmaakt van Dalvik maar beschikt over een Ahead-Of-Time-compiler. Dankzij ART-technologie werken apps sneller en vloeiender, wat met name merkbaar is bij het scrollen door zwaardere applicaties. Ook zorgt ART ervoor dat apps efficiënter met de beschikbare hardware kunnen omgaan, zodat het energieverbruik van apps en daarmee ook Android afneemt. Een positieve ontwikkeling!

2. Focus op  Android Wear en wearables

LG G Watch Duitse Google Play

We weten al dat alle bezoekers van de Google I/O de LG G Watch, LG’s slimme horloge dat als een van de eersten gebruikmaakt van Android Wear, mee naar huis krijgen. De G Watch is voor smartwatches wat de Nexus-toestellen voor smartphones en tablets zijn: een demonstratie van hoe Google vindt dat zijn besturingssysteem het beste werkt. Tijdens de I/O verwachten we een flinke focus op Android Wear, temeer omdat we nog relatief weinig van het besturingssysteem voor wearables hebben gezien. Dat neemt niet weg dat hetgeen we gezien hebben ons erg enthousiast maakt.

Android Wear kent een verregaande implementatie van Google Now, waardoor meldingen en informatie die je ontvangt steeds relevant zijn voor de desbetreffende situatie. De LG G Watch kan dan ook veel meer dan alleen de tijd en meldingen tonen. Zo is fitness één van de belangrijkste features van Wear, zodat je bijvoorbeeld jouw huidige snelheid kunt meten, maar ook de afstand die je hebt afgelegd met wandelen, rennen of fietsen.

3. Onthulling van Google Play Fitness

S Health Play Fitness

In het verlengde daarvan verwachten we tijdens de I/O ook de onthulling van Google Play Fitness, een nieuw gezondheidsplatform dat naar verluidt data verzamelt over je gezondheid, waaronder je hartslag en dagelijkse activiteiten. Het lijkt Googles antwoord op de  onlangs geïntroduceerde `quantified self`-platforms HealthKit van Apple en SAMI van Samsung.

Google Play Fitness wordt mogelijk via een update van Play Services geïmplementeerd in Android, waarna het besturingssysteem meer opties heeft om gezondheids- en fitnessgegevens bij te houden. Gebruikers zouden hun gegevens  kunnen bekijken via een Play Fitness-app, maar mogelijk kan deze ook door apps van derden en andere Android-apparaten worden ingezien.

4. Nieuwe Nexus-toestellen?

Nexus 8 Android broncode

De afgelopen tijd gaan er veel geruchten over een tweetal nieuwe Nexus-toestellen: de Nexus 6 en Nexus 8. In het geval van eerstgenoemde zijn niet alle berichten even positief. Zo schreven we medio vorige maand nog over de zeer aanwezig kans dat de Nexus 6 niet meer door Google wordt gemaakt en uitgebracht. Volgens de doorgaans goed ingelichte Twitter-lekker @evleaks is de Nexus 5 de laatste Nexus-smartphone ooit.

Google wil mogelijk  het Nexus-programma vervangen door de zogenoemde Android Silver-lijn. Google zou hiermee zijn favoriete high-end smartphones en tablets selecteren, deze van een  kale Android-versie voorzien en vervolgens de fabrikanten de toestellen laten aanbieden. Deze methode is vergelijkbaar met het huidige Google Play Edition-model, waarbij fabrikanten hun telefoon met stock Android leveren. Lees er meer over in ons artikel over Android Silver.

Hoe het zit met de Nexus 8 is helaas ook niet helemaal duidelijk. Enerzijds lekte er een tijdje terug  een foto uit van de tablet die later een Nexus 10 bleek te zijn. Anderzijds dook het apparaat eind vorige maand op in Android broncode, waaruit zou blijken dat de Nexus 8 er toch echt komt en een 64-bit processor krijgt. HTC zou verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de tablet, maar  wij houden nog een flinke slag om de arm.

5. Meer functies voor de Chromecast

Chromecast Belgische Play Store

De Chromecast is – in tegenstelling tot Google TV – een gigantisch succes gebleken, maar Google heeft geen tijd om op zijn lauweren te rusten. De concurrentie op het gebied van streaming hdmi-sticks en settopboxen is immers moordend en daarom verwachten we dat Google tijdens de I/O meer functies voor de Chromecast gaat aankondigen.

Wil je nu alvast meer uit de slimme hdmi-stick halen, check dan zeker ons overzicht met de beste Chromecast apps en Chromecast tips. Het apparaatje kan nu al meer dan je zou denken!

6. Google Glass voor consumenten

google glass opvolger

Geruchten gaan dat Google eind dit jaar Glass eindelijk ook voor consumenten beschikbaar maakt. De slimme bril is weliswaar steeds breder verkrijgbaar, maar het prijskaartje van 1500 dollar zal veel potentiële kopers afschrikken. Wordt er tijdens de Google I/O een vernieuwd en goedkoper model onthuld? De tijd moet het uitwijzen.

Waarschijnlijk zullen er wel weer nieuwe apps voor Glass Explorers worden aangekondigd; de Glass API is immers sinds november vorig jaar opengesteld. Lees er meer over op de Glassware-pagina van Google.

7. Googles domoticaplannen uit de doeken

Nest Google overname

In januari werd bekend dat Google domoticabedrijf Nest had overgenomen voor een bedrag van maar liefst 3,2 miljard dollar. Hoewel Nest voornamelijk slimme rookmelders en thermostaten maakt, moeten we de reden achter de overname waarschijnlijk in de hoek van huisautomatisering zoeken.

In december dook de Google-app EnergySense al even op in de Play Store; een programmaatje waarmee je mogelijk op afstand de thermostaat in je huis kunt bedienen. Rondom het Android@Home-concept, waarvan EnergySense mogelijk deel uitmaakt is het sindsdien stil, maar misschien komt daar volgende week verandering in.

Verder blijkt wel uit Googles overname van  Dropcam dat het bedrijf meer wilt doen met domotica. Dropcam ontwikkelt beveiligingscamera`s die via de cloud beelden streamen, zodat gebruikers via een app thuis een oogje in het zeil kunnen houden.  Het bedrijf gaat op in Nest, maar de beveiligingscamera’s blijven bestaan.

google auto link

Net als Apple heeft Google plannen om naast je huis ook je auto te veroveren. Met Google Auto Link heeft het bedrijf een CarPlay-concurrent en het ligt in de lijn der verwachting dat het systeem tijdens de I/O wordt gepresenteerd. GAL is geen ingebouwd infotainmentsysteem, maar een `geprojecteerd` systeem, wat betekent dat smartphones met Android bestuurd kunnen worden met behulp van de knoppen op het stuur, dashboard en navigatiesysteem van de auto.

Op die manier kan de bestuurder op een gemakkelijke en veilige manier gebruikmaken van diverse Android-functies. Google werkt voor GAL samen met de Open Automotive Alliance, waartoe onder andere Audi, GM, Honda, Hyundai en chipmaker Nvidia behoren. In indrukwekkende lijst met namen die erop duidt dat het platform geen luchtkasteel is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu