Dit zijn onze 9 verwachtingen voor Google I/O 2015

Redactie
25 mei 2015, 14:00
6 min leestijd
Dit zijn onze 9 verwachtingen voor Google I/O 2015

De ontwikkelaarsconferentie Google I/O vindt in 2015 plaats op 28 en 29 mei. Maar wat gaat Google allemaal aankondigen? Android Planet zet zijn negen verwachtingen op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

→ Niks missen? Volg alle onthullingen op de voet met de Google I/O 2015 livestream.

1. Sundar Pichai

Als er één ding zeker is, is het dat Sundar Pichai de grote presentatie geeft. Pichai is hoofd van onder andere Android en binnen enkele jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste personen binnen Google. De presentatie van Pichai gaat op 28 mei rond 18.30 van start en duurt zo’n twee en een half uur.

google io ap newsflash

Pichai hield vorig jaar ook al de belangrijke presentatie tijdens Google I/O. Op dit moment is hij naast hoofd van Android ook de baas van Chrome en Google Apps, waarmee het mogelijk is dat hij ook over deze producten gaat praten.

2. Android M

Het is aannemelijk dat Google een preview van Android M, de  aankomende  Android-versie, gaat tonen. Eerder lekte de officiële Google I/O-app al een presentatie over Android M en wat er allemaal nieuw is in deze Android-versie. Het is daarom logisch dat Google een presentatie houdt over Android M, met waarschijnlijk versienummer 6.0. Dat gebeurde ook vorig jaar, toen Google Android L aankondigde en een preview-versie uitbracht. Later werd de naam Lollipop bekendgemaakt.

maccaron

Er zijn enorm veel keuzes voor de letter M. Denk bijvoorbeeld aan Muffin, Marshmallow, Macaron, Merengue, M&M, Mars, Milky Way en zelfs Magnum. De naam wordt hoogstwaarschijnlijk aan het einde van het jaar bekendgemaakt.

Ook is het nog onduidelijk wat Android M precies gaat brengen. In de beschrijving van de presentatie bij Google I/O viel  te lezen dat de nieuwe Android-versie zich gaat richten op “allerlei werkplekken”. Dat betekent dat Android meer geschikt wordt voor zakelijk gebruik en het Bring Your Own Device (BYOD)-idee, waarbij een zakelijke en privésmartphone in één besturingssysteem wordt gecombineerd.

Daarnaast worden enkele andere vernieuwingen verwacht, zoals verbeterde notificaties, een nauwere samenwerking met smarthome-devices en sterkere beveiliging.

3. Android Wear en nieuwe smartwatches

Android Wear is de afgelopen tijd flink doorontwikkeld met nieuwe functies, zoals ondersteuning voor wifi en de mogelijkheid om onafhankelijk van een smartphone te werken. Het is mogelijk dat Google tijdens Google I/O 2015 een nieuwe versie van Android Wear lanceert, hoewel er niet veel geruchten over een nieuwe Android Wear zijn.

klm app android wear

Wat wel mogelijk is, is dat Google enkele nieuwe smartwatches presenteert. Het komt vaker voor dat Google tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie nieuwe apparaten toont, en een nieuwe smartwatch past zeker in dit rijtje.

4. Modulaire smartphone

Het is aannemelijk dat Google meer gaat vertellen over Project Ara, de modulaire smartphone die bestaat uit losse onderdelen. Zo kan de gebruiker één basisvorm kopen, zoals een behuizing voor een 5 inch-scherm, en vervolgens zelf de onderdelen kiezen. Wil je een lange accuduur? Koop dan twee accu-onderdelen. De release van Project Ara staat gepland voor 2015, dus de tijd begint te dringen.

Vsenn

Volgens één van de hardwarepartners van Project Ara is de modulaire smartphone vanaf augustus  beschikbaar. Dit zal echter wel een beperkte pilot zijn, waarbij alleen geselecteerden de modulaire smartphone kunnen kopen. Misschien maakt Google tijdens I/O wel de consumentenreleasedatum van Project Ara bekend.

5. Google Glass 2.0

Google Glass  was één van de meest innovatieve gadgets van Google. Bij de consumenten vooralsnog gefaald, maar bij de ontwikkelaars en bedrijven was het een enorm interessant apparaat dat zeker toekomst heeft. Google heeft inmiddels bevestigd dat het werkt aan een opvolger van Glass, en mogelijk wordt dit apparaat tijdens Google I/O getoond.  De eerste versie van Google Glass werd ook tijdens Google I/O gepresenteerd.

glass-daniel2

De verwachting is dat Google Glass 2.0 een vernieuwd design krijgt, waarbij de accu en camera in het montuur van de bril zijn geïntegreerd. Glass sloeg onder andere niet bij consumenten aan omdat het design van de bril te nerdy  en, eerlijk gezegd, gewoonweg lelijk was. Ook zijn velen van mening dat Glass ooit op Android Wear gaat draaien, hoewel dit gerucht nog steeds niet is bevestigd.

6. Android Auto

Android Auto werd vorig jaar tijdens Google I/O met veel bombarie aangekondigd, maar heeft tot op heden nog maar weinig van zichzelf laten zien. Bij de aankomende conferentie hopen we meer informatie over Android Auto te krijgen, waarbij Google mogelijk ook nieuwe samenwerkingen met autofabrikanten aankondigt.

androidauto

Naast nieuwe apps en functionaliteiten is het ook mogelijk dat de zelfrijdende auto van Google tijdens de presentatie naar voren komt. De auto is al een geruime tijd bezig met testritten en werkt deze succesvol af, wat voor nieuwe ontwikkelingen zou kunnen zorgen.

7. Android Home

Met Nest en Dropcam  heeft Google zich gemengd in de markt van het slimme huis. Apparatuur die we besturen met onze smartphones en is verbonden met het internet. Het is mogelijk dat Google  een nieuw platform voor al deze slimme apparaten gaat presenteren; Android Home. Via dit platform kun je al jouw slimme apparaten in één sectie besturen.

nest rookmelder review 2

Er gaan echter  al lang geruchten over Android Home, en elke keer kondigt Google het platform niet aan. Met de focus op slimme apparaten voor in huis verwachten we toch wel dat Google eindelijk een dergelijk platform gaat presenteren.

8. Android TV en een nieuwe Chromecast

Android TV is Googles laatste poging om ook in de huiskamer een grote rol te spelen. De software draait onder andere op de Nexus Player  en recente Philips tv’s, waarbij de nadruk wordt gelegd op grote blokken content die je direct kunt bekijken. Android TV was één van de belangrijkste onderwerpen tijdens de Google I/O 2014, en we verwachten dat er dit jaar nieuwe functies en mogelijkheden worden bekendgemaakt.

nexusplayer2

Zou Google al meerdere samenwerkingen met tv-fabrikanten hebben gesloten? En zijn er al belangrijke partijen toegelaten om  apps  voor Android TV te maken? En hoe wil Google Android TV naar al die miljarden tv’s krijgen? De laatste vraag kun je mogelijk beantwoorden met de Chromecast. Een nieuwe variant van de Chromecast die Android TV voor een zacht prijsje naar alle tv’s brengt, zou een reële optie zijn die we tijdens Google I/O 2015 kunnen zien. En als we dan toch bezig zijn: laat de hdmi-stick alsjeblieft 5GHz ondersteunen.

9. Virtual reality

Virtual reality is één van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Google introduceerde virtual reality voor Android met Cardboard, een kartonnen VR-bril die werkt middels het scherm en de sensoren van je smartphone. Inmiddels kunnen ontwikkelaars al aan de slag met de SDK voor Google Cardboard en VR-apps maken die gebruikmaken van de technologie van Cardboard.

cardboard

Toch verwachten wij enkele vernieuwingen rondom Google Cardboard en virtual reality in combinatie met Android. Zo heeft HTC een samenwerking met Valve om een VR-bril genaamd Vive op de markt te brengen en Android kan een belangrijke rol gaan spelen in de wereld van virtual reality. Daarom is het aannemelijk dat Google vernieuwingen voor het virtual reality-platform voor Android of relevante apparaten gaat aankondigen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu