De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Opinie: Googles visie op contact is te onpersoonlijk

Erwin Vogelaar
19 mei 2016, 20:45
4 min leestijd

De grote Google I/O 2016-keynote is achter de rug en we hebben weer een hoop aankondigingen te verwerken. Wat viel ons op tijdens de presentatie?

Lees verder na de advertentie.

Google IO 2016 opinie

Voor een groot gedeelte wisten we al wat Google ging aankondigen tijdens Google I/O 2016: een nieuwe versie van Android N, Google Home en meer virtual reality. Toch is zo`n keynote vooral leuk als er iets onverwacht gepresenteerd wordt en Google had gelukkig nog niet alles verklapt. Zo krijgen we eindelijk die persoonlijke assistent waar we op hadden gehoopt, komen er twee nieuwe communicatie-apps uit en is Instant Apps  misschien wel de tofste aankondiging van allemaal.

Contact

Vooral interessant was Googles focus op contact dit jaar. Het bedrijf doet alles om ons met elkaar te laten praten. Eerder deze week werd Google Spaces al aangekondigd, waarmee we interessante artikelen, video`s en andere dingen met bepaalde groepen kunnen delen om zo gesprekken te starten. Google heeft daarnaast al Google+ en Hangouts om gesprekken aan te gaan en daar komen nu twee apps bij: Allo en Duo.

Google I/O 2016 opinie

Duo lijkt een mooie en simpele app voor videogesprekken. Geen poespas, geen onnodig gedoe. Gewoon een app waarmee je de ander belt en elkaar kunt zien. Duo voelt echter als een vreemde eend in de bijt vergeleken met Googles andere producten. Want hoewel het bedrijf ons graag met elkaar in contact wil brengen, voelt de manier waarop steeds minder persoonlijk.

In Allo ben je, afgezien van de incognitomodus, bijvoorbeeld nooit meer met z`n tweeën aan het chatten. Er kijkt en praat altijd iemand mee. Googles assistent voelt in deze gesprekken als een vreemde gast op een feestje die in een gesprek er zo nu en dan een feitje uit gooit. De meeste mogelijkheden die getoond zijn rond deze assistent zien er overigens wel echt handig uit. De functie waar wij echter nog steeds moeite mee hebben is Smart Reply.

Google neemt het gesprek over

Smart Reply kennen we al van e-mail-app Inbox en het komt nu naar steeds meer plekken, zoals Android Wear 2.0 en dus ook Allo. Smart Reply leert van je gesprekken en gaat voorstellen doen voor reacties. Als voorbeeld werd er door een gesprekspartner een foto van een leuke hond gestuurd, waarna de assistent direct een reactie voorstelde: `Cute dog!`. In plaats van dat je zelf een emotionele reactie hebt op de foto en die verwoordt, klik je op een keuze-optie.

Google I/O 2016 opinie

Google neem het gesprek van ons over en het kan niet anders dan dat we hierdoor inleveren op authenticiteit. Dit is ook duidelijk zichtbaar met de Google Assistent en dus tevens Google Home. De assistent laten we alle gesprekken voeren waar we zelf geen zin meer in hebben. Een restaurant bellen om een reservering te verzetten voelt inderdaad ouderwets, maar hoever gaan we dit doorzetten? “OK Google, stuur mijn moeder een bos bloemen met een leuk berichtje. Verzin maar wat.“ Dat het meest persoonlijke gesprek met de assistent tijdens de keynote over het boeken van een film was, zegt een hoop.

Lees ook: Google I/O 2016 round-up: alle aankondigingen op een rij

De Google-machine

Google voelt op presentaties als deze zelfs als een soort machine, dat heel erg zijn best doet om menselijk te lijken. “Mensen vinden honden leuk toch? Dan doen we bij elk onderwerp een foto of een video van een hond, want dan lijken we menselijker. Vergeet vooral niet te lachen.“ Zelfs de muziek voor de start van de keynote voelde onpersoonlijk, met twee muzikanten in torens die onbegrijpelijke dingen met enorme snaren deden.

Google I/O 2016 opinie

Dat Google moeite heeft met het begrijpen van persoonlijk contact is een probleem. Het bedrijf heeft in het verleden al meerdere keren gefaald met andere communicatie-apps. Google lijkt soms geen idee te hebben wat wij willen of überhaupt wat contact tussen twee mensen betekent. De focus ligt nu op het productiever maken van onze gesprekken, maar dat is niet waar we naar op zoek zijn. Gelukkig laat Duo zien dat Google het soms ook wel snapt.

Onze ultieme persoonlijke assistent

We zijn wel enthousiast over de technologie achter de nieuwe producten. De Google Assistent  komt bijvoorbeeld  erg dichtbij onze wensen voor de ultieme persoonlijke assistent. De gesprekken met de kunstmatige intelligentie verlopen natuurlijk, de assistent past zich aan zodat iedereen uiteindelijk een eigen versie heeft, en de assistent heeft daadwerkelijk functies die we willen gebruiken. En ook al lijkt Google Home op een uit de klauwen gegroeide luchtverfrisser, we zetten het apparaat graag in onze woonkamers.

Google I/O 2016 opinie

Toch zit daar het grootste nadeel van afgelopen keynote. Google Home?  Wanneer we hier  in Nederland en België mee aan de slag kunnen is het mogelijk alweer 2017. Zelfs de apps, Allo en Duo, worden pas in de  zomer uitgebracht. Hoewel we wel weer een nieuwe previewversie van Android N hebben, die overigens nu al een stuk stabieler aanvoelt, en Google Spaces al gelanceerd is, hebben we na de keynote in tegenstelling tot voorgaande jaren niets waarmee we nu direct mee aan de slag kunnen. Maar wellicht is moeite hebben met wachten wel weer te menselijk voor Google om te begrijpen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu