Google I/O 2016 round-up: alle aankondigingen op een rij

Redactie
18 mei 2016, 22:49
5 min leestijd
Google I/O 2016 round-up: alle aankondigingen op een rij

Google I/O 2016 is officieel begonnen en de keynote van Google hebben we inmiddels achter de rug. In deze Google I/O 2016 round-up geven we een overzicht van alle belangrijke aankondigingen die gedaan zijn. Van Daydream tot Allo en van Google Home tot Android N.

Lees verder na de advertentie.

Google Home en spraakassistent Google Assistant gaan je huiskamer veroveren

Google heeft op het evenement  Google Assistant onthuld. Deze persoonlijke assistent op je  smartphone reageert op je stem, maar doet meer dan een simpel antwoord geven. Door te reageren op een zoekresultaat kun je vervolgvragen stellen, zodat je echt het gesprek aan kan gaan met Google.

Google home

Om dit uit te breiden introduceert het bedrijf Google Home: een slimme speaker voor in huis die een vaste plek in je huiskamer krijgt. Google Home kun je op afstand activeren met je stem. Google Home kan ook muziek streamen en afspelen vanaf je Android- of iOS-toestel. Daarnaast kun je met alleen je stem alles aan Google vragen wat je normaal gesproken zou typen. Omdat de zoekfunctie ingebouwd is, kun je vragen stellen die voor `andere spraakassistenten` te complex zouden zijn.

Lees meer over Google Home en Google Assistant

Google wil met Allo de berichten-app slim maken

Google heeft vanavond tijdens Google I/O de nieuwe berichten-app Allo onthuld. Met allerlei innovaties moet Allo slimmer en handiger zijn dan bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger. De app gebruikt machine learning om suggesties te geven voor antwoorden, zodat je soms niet eens zelf meer iets hoeft te typen.

Google Allo

Wanneer je een bericht tikt in Allo, analyseert de app wat je zegt en geeft op basis hiervan suggesties van antwoorden die je kunt geven. De app kijkt zelfs naar ontvangen foto`s van vrienden of familie en herkent wat er precies te zien is. Allo komt deze zomer beschikbaar voor Android en iOS.

Lees meer over Allo

Duo is Googles app voor videogesprekken

Google onthulde ook Google Duo. Dit is een losse app specifiek voor videogesprekken. De app werkt op zowel Android als iOS, zodat je met iedereen kunt praten. Via de speciale Knock Knock-functie kun je de persoon aan de andere kant van de lijn al zien voordat je opneemt. Hierdoor weet je wat voor gesprek je ongeveer kunt verwachten, als je gesprekspartner bijvoorbeeld blij kijkt of niet.

Google Duo

Google is vooral trots op de videokwaliteit. Het beeld moet altijd goed zijn, ook op iets minder stabielere internetverbindingen. Tevens hoef je niet te wachten tot de video er goed uit ziet, omdat het direct scherp is als je opneemt.

Lees meer over Duo

Android N Developer Preview 3: dit is er allemaal nieuw

Google maakt bekend dat met Android N apparaten automatisch worden bijgewerkt naar de nieuwste software. Wanneer een toestel wordt opgestart, is het automatisch bijgewerkt met de nieuwste beveiligingsupdates. Ook worden er geen meldingen meer getoond wanneer er apps aan het updaten zijn.  Een belangrijke vernieuwing in Developer Preview 3 is de VR-modus. De software is geoptimaliseerd om een goede virtual reality-ervaring te bieden op smartphones.

android n

Apps kunnen daarnaast tot 75 procent sneller installeren, zouden bijna de helft minder opslagruimte in beslag nemer en zijn bovendien energiezuinig. Later dit jaar wordt Android N officieel uitgebracht.  De naam werd ook niet onthuld: die mogen gebruikers zelf bepalen.

Lees meer over Android N op Google I/O

Google onthult virtual reality-platform Daydream

Het nieuwe VR-platform Daydream moet het makkelijk maken om VR-ervaringen te maken voor Android smartphones en tablets van allerlei merken.  Dat Google vandaag een virtual reality-platform aankondiging doet in de vorm van Daydream is overigens geen verrassing, want er gingen al langer geruchten over.

Daydream

De komende dagen zijn er allerlei verschillende prestaties gepland waarin VR centraal staat. De eerste exemplaren die Daydream ondersteunen moeten deze herfst beschikbaar komen. Zo kunnen ontwikkelaars aanschuiven bij gesprekken over de huidige staat van virtual reality en de plannen die Google voor de toekomst heeft.

Lees meer over Daydream

Android Wear 2.0 geeft meer mogelijkheden aan onze smartwatches

Google heeft op Google I/O Android Wear 2.0 aangekondigd. De nieuwe versie voor Googles smartwatch-platform is een grote update en biedt een hoop nieuwe functies voor gebruikers. Zo zal het met Android Wear 2.0 mogelijk zijn dat watchfaces alle andere apps op je telefoon gebruiken om informatie op je pols te tonen. Hierdoor zul je steeds minder vaak aparte apps hoeven te openen, omdat je gewoon binnen de watchface kunt blijven.

android wear

Daarnaast krijgen we de mogelijkheid om op meerdere manieren te reageren op berichten. Voorheen was het enkel mogelijk om op een bericht te reageren met je stem, maar met Android 2.0 krijg je meer opties. Zo wordt er een toetsenbord gemaakt die je gebruikt op je horloge. En zal je handschrift herkent worden. Of dit met vingers op zo`n klein schermpje handiger is dan je stem gebruiken moet nog maar blijken.

Lees meer over Android Wear 2.0

Met Android Instant Apps kun je apps gebruiken zonder installatie

Wat Google wordt het installeren van een app voordat je hem kunt gebruiken een stuk minder vanzelfsprekend. Met Instant Apps onthult Google een indrukwekkende manier om apps in een oogwenk te openen zonder ze daadwerkelijk op je smartphone te installeren. Dit is mogelijk omdat slechts het benodigde deel van de app geladen wordt, wat wel betekent dat dus niet alle mogelijkheden direct tot je beschikking staan. Hierdoor hoef je als gebruiker niet Google Play in te duiken om een app te downloaden, maar kun je probleemloos de informatie binnen een app zien.

android instant apps

Met Instant Apps maakt Google dus een tussenstap tussen een web-app en Android-app. Besluit je in een Instant App dat je toch de volledige variant nodig hebt, dan kun je deze met een druk op de knop installeren zonder de app te verlaten.

Lees meer over Instant Apps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu