De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Google I/O 2016: onze 9 verwachtingen op een rij

Lars Paymans
18 mei 2016, 16:45
5 min leestijd
Google I/O 2016: onze 9 verwachtingen op een rij

Vandaag is het weer zover: dan barst de jaarlijkse Google I/O in alle hevigheid los. Waarom het de moeite waard is om Android Planet vanavond extra goed in de gaten te houden? We zetten onze voorspellingen voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

1. Android N

Dat Google tijdens de jaarlijkse keynote aandacht besteedt aan Android N is zo goed als zeker. De nieuwe versie van Android is al onthuld en wordt al maanden getest, dus dit het uitgelezen moment voor Google om verder in te gaan op nieuwe functies.

android n klein

Zo zou Google van plan zijn om een 3D Touch-achtige functie voor smartphones met drukgevoelige schermen toe te voegen, al zal deze nog niet beschikbaar zijn bij de eerste versie van Android N. Andere functies die al ontdekt zijn in de previews zijn onder meer multitasken, verbeterde notificaties, een nachtmodus, picture-in-picture voor video’s en meer. Laten we hopen dat Google van het moment gebruik maakt om ook een definitieve verschijningsdatum aan Android N te hangen. Misschien krijgen we ook te horen hoe de nieuwe Android-versie precies gaat heten.

2. Android VR

Een week voor de keynote lekte ineens het hardnekkige gerucht uit dat Google een eigen virtual reality headset gaat onthullen tijdens Google I/O. Heel gek zou dit niet zijn, aangezien we in het schema van I/O al meerdere VR-presentaties zien staan. Ook in Android N zijn verwijzingen naar VR gevonden, tevens Google heeft zich meerdere malen uitgelaten over het belang van virtual reality.

Android N virtual reality

Bovendien is 2016 het jaar van virtual reality. Dit is dus het moment voor Google om met een eigen headset te komen die een flinke stap verder gaat dan de Google Cardboard. Naar verluidt zou de headset van Google wel minder krachtig zijn dan de Oculus Rift, al betekent dit misschien ook dat Googles variant daardoor wat betaalbaarder wordt.

3. Google Chirp

Google wil een plekje in je huiskamer verdienen met de Chirp, een persoonlijke assistent in de vorm van een speaker. Met je stem kun je de Chirp allerlei dingen vragen, zonder dat je daarvoor je smartphone of ander apparaat erbij hoeft te pakken. Deze assistent moet de nodige overeenkomsten met de Echo-speaker van Amazon vertonen, en heeft een vergelijkbaar uiterlijk met de OnHub-router van Google.

Google Amazon Echo

Google zou ervan overtuigd zijn dat ze de beste stembesturing in de industrie te hebben, maar deze wordt nog niet ingezet voor slimme huisproducten. De kans is klein dat de Google Chirp  deze week al in de winkels ligt, maar een aankondiging tijdens de keynote lijkt waarschijnlijk.

4. Google Play op Chrome OS

Al een tijdje gaan er geruchten dat Google Play wordt toegevoegd aan Chrome OS, het besturingssysteem voor Chromebooks. In de code van Chrome OS zijn al diverse aanwijzingen gevonden, die erop duiden dat we straks miljoenen Android-apps kunnen downloaden en installeren.

Chromebook Andorid-apps

Het is overigens al mogelijk om enkele Android-apps, zoals Evernote en Vine, op Chrome OS te draaien. Dit werd mogelijk door het `App Runtime voor Chrome OS`-experiment, dat in 2014 werd gelanceerd. Waarschijnlijk doet Google nog een aantal andere aankondigingen rondom Chrome OS, maar het is niet bekend welke dit zullen zijn.

5. Project Tango

Een van de meest interessante demonstraties die we vorig jaar tijdens Google I/O te zien kregen was die van Project Tango: een nieuwe techniek waarmee smartphones omgevingen en objecten tot in het kleinste detail in 3D vast kunnen leggen. Lenovo maakt de toestellen die Tango mogelijk maken, die minder dan 500 dollar moeten gaan kosten.

project tango

Afgelopen vrijdag dook het verhaal op dat Google het afgelopen jaar flinke stappen met Tango heeft gezet, en klaar is om te presenteren wat de techniek allemaal in huis heeft. Zo zou het een uitkomst zijn voor ontwikkelaars van virtual reality-apps en -games. Ook moet het Google Maps gaan benutten om gebouwen aan de binnenkant in kaart te brengen.

6. Googles WhatsApp- en iMessage-concurrent

Berichtendiensten zijn er al genoeg, maar Google heeft een troef in handen. Door Rich Communication Services (RCS) te gebruiken, zou het bedrijf de handen ineenslaan met providers, om zo sms, mms en WhatsApp-achtige berichten te combineren in een allesomvattende dienst. Onder meer KPN, T-Mobile en Vodafone zouden al interesse in de dienst getoond hebben.

Het gerucht over de berichtendienst dook op toen Jibe om onduidelijke redenen uit Google Play  werd gehaald. Deze berichten-app werd een jaar geleden overgenomen door Google, maar sindsdien is er niets meer mee gebeurd. Hoog tijd om de dienst nieuw leven in te blazen op Google I/O 2016?

sundarpichai

7. Sundar Pichai

Net zoals vorig jaar zal Sundar Pichai het podium betreden op 18 mei. Als de ceo van Google  zal hij waarschijnlijk de aankondigingen doen waar de meeste Android-gebruikers op zitten te wachten. De presentatie van Pichai is op 18 mei en duurt ongeveer twee uur.

8. Android Auto en zelfrijdende auto`s

Mondjesmaat worden er auto`s van Android Auto-ondersteuning voorzien, dus kan de dienst wel wat nieuws gebruiken om weer onder de aandacht te komen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat Google meer laat zien over de zelfrijdende auto`s die steeds vaker en intensiever getest worden.

Vorig jaar bleef het echter ook stil op dit gebied, dus is het de vraag of er de afgelopen maanden genoeg voortgang is gemaakt om er tijd voor vrij te maken tijdens een van de presentaties.

android in mei item

9. Android Wear

Hoewel er nog weinig geruchten over een nieuwe Android Wear zijn, is wel de verwachting dat we iets te zien krijgen van het besturingssysteem voor smartwatches. Vorig jaar onthulde Google een grote update, die het mogelijk maakte om altijd de tijd om te tonen en een smartwatch met polsbewegingen te bedienen.

android wear

We verwachten niet dat Google nieuwe Android Wear-apparaten onthult, maar misschien wordt er wel alvast gehint naar wat we later dit jaar kunnen verwachten.

Ben je net zo benieuwd naar de onthullingen van Google I/O 2016? Houd Android Planet deze week dan goed in de gaten, want we zitten klaar om je van de laatste nieuwtjes en achtergronden te voorzien.

Lees het laatste nieuws over Google I/O

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu