Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Samenvatting: de belangrijkste aankondigingen van Google I/O 2017

Gijs Ettes
17 mei 2017, 21:12
3 min leestijd
Samenvatting: de belangrijkste aankondigingen van Google I/O 2017

Ook dit jaar greep Google de keynote voorafgaand aan ontwikkelaarsconferentie I/O aan voor het doen van de nodige aankondigingen. Alle highlights op een rij.

Lees verder na de advertentie.

De belangrijkste Google I/O aankondigingen

In een twee uur durende keynote deed Google vanavond meerdere onthullingen. Om het overzichtelijk te maken, hebben we het belangrijkste nieuws hieronder gebundeld. Houd Android Planet de komende dagen in de gaten voor meer verdieping over de thema’s die tijdens Google I/O 2017 aan bod kwamen.

Android O Developer Preview 2 en alle vernieuwingen

Het duurt nog even voordat we met de nieuwe software aan te slag kunnen, maar I/O gaf al wel een aardige indruk van de verbeteringen die Android O meebrengt. Nieuw is onder meer Fluid Experiences: verschillende vormen van multitasking, waarmee je meerdere apps tegelijk kunt gebruiken. Zo wordt de picture-in-picture-modus toegevoegd, zodat je YouTube of Netflix in een klein zwevend venster boven je andere apps kunt zetten.

android o google i/o aankondigingen

Daarnaast bevat de update een ingebouwde wachtwoordenmanager, zogeheten ‘notification dots’ en verschillende verbeteringen die het besturingssysteem slimmer en veiliger maken.

Lees verder: dit is er nieuw in Android O (Developer Preview 2)

Diverse nieuwe mogelijkheden voor Google Foto’s

Een van onze favoriete Google-apps, Foto’s, krijgt een flink aantal nieuwe mogelijkheden. Zo wordt het heel eenvoudig om in de app albums te maken door je favoriete kiekjes te selecteren. Je kunt zelfs vanuit de app direct een fysiek fotoboek laten afdrukken bij Google, al kan dat voorlopig alleen in de VS. Wel beschikbaar: suggesties om snel kiekjes met een vriend te delen en zogeheten ‘shared libraries’, waarmee bepaalde selecties automatisch worden gedeeld, bijvoorbeeld met je partner.

Lees verder: 3 opties waarmee Google Foto’s je slimmer foto’s laat delen

Google Lens maakt digitale assistent in Android slimmer

De Google Assistant wordt weer een stukje slimmer. Het digitale hulpje krijgt de mogelijkheid om te analyseren waar je je camera op richt, om vervolgens relevante informatie te tonen. Vergelijkbaar met de manier waarop Google Translate automatisch buitenlandse woorden vertaalt als je je camera erop richt.

De functie heet Google Lens en komt ook naar Google Foto’s. Nu al leukste functie van Lens: automatisch met wifi verbinden als je een foto van je router maakt. Zo ziet dat eruit:

Google Lens

Gmail-app voor Android en iOS krijgt Smart Reply

Gmail gaat het beantwoorden van mails gemakkelijker maken. Smart Reply komt naar de apps voor Android en iOS en stelt Gmail in staat om inkomende berichten te scannen en op basis daarvan een drietal snelle antwoorden voor te stellen. Voorlopig werkt dit alleen in het Engels; Spaans en andere talen (Nederlands?) volgen later.

smart reply google i/o aankondigingen

Google Home en Assistant voorlopig niet naar Nederland

Slecht nieuws voor wie hoopte binnenkort in het Nederlands met de Google Assistent of de slimme speaker Home te kunnen praten. Nederlands zit niet bij de nieuwe talen die Google Assistant dit jaar leert spreken. Helaas komt ook Google Home voorlopig niet naar ons land.

Lees verder: Drie manieren waarop Google zijn Assistant beter maakt

google assistant home

Google Daydream leeft in zelfstandige vr-headset

Google onthulde ook een zelfstandige vr-headset, die zich onderscheidt van de Oculus Rift, HTC Vive en andere virtual reality-producten door de manier waarop hij de wereld om je heen waarneemt. Die headsets vereisen sensoren die je los in je kamer moet zetten, zodat ze je positie kunnen bepalen. Googles alternatief werkt omgekeerd: sensoren in de headset detecteren de afstand tot de muur en andere objecten. Er is geen laptop, computer of andere externe hardware vereist om de losstaande bril te gebruiken.

Lees verder: Google Daydream leeft voort in zelfstandige vr-headset

Android Go: nieuwe software gericht op opkomende markten

Android Go is gericht op goedkopere smartphones in opkomende landen, die doorgaans niet dezelfde krachtige hardware aan boord hebben als vlaggenschepen. Deze versie van Android O heeft dan ook een eigen reeks data- en geheugenbesparende Google-apps aan boord. De apps hebben features om data te besparen, zoals het downloaden van YouTube-video’s via wifi. Ook kunnen gebruikers rechtstreeks video’s naar andere smartphones versturen zonder een internetverbinding.

Lees verder: Google richt zich op opkomende markten met Android Go

android go

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu