Googles keynote tijdens I/O 2017 was een twee uur lange aaneenschakeling van onthullingen. Toch blijft er weinig voor ons over.
Lees verder na de advertentie.
Schril contrast
Google heeft tijdens Google I/O 2017 extra duidelijk gemaakt dat niet de smartphone, maar kunstmatige intelligentie nu voorop staat. Omdat AI niet tastbaar is, lijkt het net alsof Google ondanks het hoge tempo weinig concreets heeft aangekondigd. Dit in tegenstelling tot vorig jaar. Tijdens I/O 2016 liet het bedrijf de toekomst zien met de onthulling van Google Assistant en Google Home. Ook werden de apps Allo en Duo, Google Daydream en Android Wear 2.0 aangekondigd. Al met al een spectaculaire show, waar dit jaar in schril contrast bij afsteekt.
Het grote probleem van Google I/O 2017 is dat veel onthulde functies voorlopig niet in Nederland en andere landen beschikbaar zijn. Google blijft stellen dat het zijn doel is om informatie universeel toegankelijk te maken, maar taal is nu een grotere barrière dan ooit. Google Assistant spreekt nog te weinig verschillende talen. Het digitale hulpje leert dit jaar bijvoorbeeld geen Nederlands en daarom komt Google Home voorlopig niet naar de Benelux. Blijkbaar heeft het allemaal meer voeten in de aarde dan gedacht, maar ook het feit dat de Nederlandse markt gewoonweg te klein is, zal een rol spelen.

Hierdoor zijn de meeste aankondigingen van Google I/O 2017 niet boeiend voor ons. Het is bijvoorbeeld heel interessant hoe Google Home samenwerkt met Chromecast om onder andere je agenda op de televisie te plaatsen, maar daar hebben wij niets aan. Het zal ons ook niet verbazen als de nieuwe fotoboekfunctie van Google Foto’s (om fysiek fotoboeken af te drukken) voorlopig niet naar de Benelux uitrolt.
De focus lag tijdens de keynote voornamelijk op Google Assistant, die Google graag in zoveel mogelijk apparaten wil verwerken. Niet alleen is tijdens het evenement de assistent naar iOS gestuurd, later volgen bijvoorbeeld ook wasmachines en koelkasten. Assistant is Googles meest toegankelijke platform om kunstmatige intelligentie in het leven van mensen te verwerken, dus daar gaat nu vanzelfsprekend de meeste aandacht naartoe.
Afstandelijke technieken worden menselijker
Google legde in zijn presentaties de focus op hoe AI ons leven beter maakt en de gezondheidszorg ondersteunt. Vergelijkbaar met hoe het bedrijf bij virtual reality de focus legt op empathie en educatie. De keynote werd bijvoorbeeld afgesloten met een video van een 17-jarige jongen die via machine learning een systeem ontwikkelde om borstkanker op te sporen. De jongen vertelt dat hij helemaal niet zoveel wist over machine learning, maar het door Google toch kon gebruiken om de wereld beter te maken. Hij zat zelfs in het publiek, waar hij verlegen genoot van het applaus. Termen als machine learning en kunstmatige intelligentie klinken afstandelijk, maar Google poogt dit menselijker te maken via zulke beelden.
En eerlijk is eerlijk: Googles technologieën maken het leven daadwerkelijk makkelijker. Neem Google Lens, dat verwerkt wordt in Google Assistant en Google Foto’s. Lens herkent de wereld om ons heen en kan ons op allerlei manieren helpen. Google liet bijvoorbeeld zien dat alleen al kijken naar de sticker op je router genoeg is om in te loggen op wifi. Wijs daarnaast je smartphone naar een restaurant of filmposter om meer informatie te zien, of laat Google Assistant een bloem in de natuur zien om te weten wat het is. Ook Google Foto’s krijgt een fijne AI-upgrade. De app weet nu met wie je op een feestje was en doet een voorstel om al die mensen jouw foto’s van dat feestje te sturen.
Google innoveert echter niet groots dit jaar, omdat alle aankondigingen voortbouwen op bestaande producten. Google Foto’s kon bijvoorbeeld al hoofden herkennen en Google Lens bouwt voort op wat er eerder met Google Layar is gedaan.
Focus op smartphone
Vroeger was de zoekmachine Googles manier om informatie naar de wereld te brengen. Nu is dat kunstmatige intelligentie. We hoeven echter niet bang te zijn dat de focus op smartphones hierdoor verslapt, want die zijn nog steeds nodig als medium voor kunstmatige intelligentie. Het nieuw aangekondigde Android Go voor low-end-toestellen maakt Android bijvoorbeeld toegankelijker in opkomende markten, zodat ook zij Googles AI kunnen gebruiken. Voor ons is er Android O.
De nieuwe versie van het besturingssysteem heeft enkele fijne en veilige nieuwe functies. We worden bijvoorbeeld enthousiast van Project Treble, waardoor updates sneller uitrollen. Ook andere functies zoals hoe Android O kijkt naar tekst die je selecteert en acties voorstelt, of hoe wachtwoorden ingevuld worden zijn fijn. Picture-in-picture voor je apps is top en Google blijft notificaties verbeteren.
Android staat nu op maar liefst twee miljard actieve toestellen. Een gigantisch aantal. Dus hoewel Assistant naar je magnetron en afwasmachine komt en nu ook als aparte app iOS beschikbaar is, blijft Android het beste platform om Googles kunstmatige intelligentie op alle fronten van ons leven te verwerken. Hierdoor wordt Android nog constant verbeterd en daar hebben we gelukkig wel allemaal wat aan, ondanks de taalbarrière.
Lees ook: De belangrijkste aankondigingen van Google I/O 2017