De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Vooruitblik: dit verwachten we morgen van Google I/O 2017

Thomas Haenen
16 mei 2017, 13:55
6 min leestijd
Vooruitblik: dit verwachten we morgen van Google I/O 2017

Morgen vindt Google I/O weer plaats, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar de zoekgigant zijn plannen voor het komende jaar ontvouwt. Van meer details over Android O tot Google Home, Allo en meer.

Lees verder na de advertentie.

Google I/O 2017 vooruitblik: dit moet je weten

Hoewel Google I/O op papier vooral een ontwikkelaarsconferentie is, grijpt Google het jaarlijkse evenement vaakaan om enkele grootste aankondigingen te doen. Google Glass, zelfrijdende auto’s en Google Home: in de afgelopen jaren kregen we ze allemaal op I/O voor het eerst te zien. Dat maakt het dé plek om te ontdekken waar Google zich allemaal mee bezighoudt.

Dit jaar vindt de conferentie van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 mei plaats in Mountain View, vlak bij de Google-campus. De meeste aankondigingen verwachten we tijdens de keynote al. In een presentatie van ruim twee uur krijgen we talloze nieuwe features, producten en apps te zien. Doorgaans weet Google ons aardig te verrassen, maar onderstaande zes aankondigingen verwachten én hopen we in ieder geval te zien.

1. Android O Developer Preview

Je kunt er onderhand de klok op gelijk zetten: een nieuw jaar brengt ook een nieuwe Android-versie met zich mee. Android O, zoals de update voorlopig genoemd wordt, werd in maart al voorzichtig onthuld. We verwachten echter dat Google meer details en nieuwe features presenteert op I/O.

Google I/O 2017 vooruitblik

Tot nu toe is er alleen een alphaversie beschikbaar van Android O. Die biedt een beperkte blik op nieuwe features als notificatiekanalen. Op I/O wordt vermoedelijk de bèta gepresenteerd. Die is niet alleen stabieler, maar ook completer qua features. Wat Google precies voor verbeteringen heeft gepland, durven we nog niet te zeggen. Op de definitieve versie moet je overigens nog een stuk langer wachten: die geeft Google pas dit najaar vrij.

2. Verjaardagsfeestje voor de Google Assistant

De Google Assistant werd vorig jaar geïntroduceerd op I/O en heeft een indrukwekkend eerste jaar achter de rug. De stemgestuurde assistent begon haast als een experiment, maar is nu op vrijwel elke moderne Android-smartphone standaard te vinden. Google heeft er grootse verwachtingen van, en dat is begrijpelijk: qua functionaliteit en intelligentie lopen ze nu al fors voor op alternatieven als Siri en Alexa.

grappige google assistant-antwoorden

We verwachten dat het bedrijf I/O aangrijpt om de balans op te maken waar de Assistant na één jaar precies staat. Ook wordt waarschijnlijk benadrukt dat je de software nu in vrijwel elk apparaat kan inbouwen. Tot slot stelt Google de Assistant mogelijk open voor andere ontwikkelaars, zodat steeds meer apps en diensten met je stem aangestuurd kunnen worden.

Mogelijk grijpt Google het evenement ook aan om nieuwe talen voor de Assistant beschikbaar te maken. Sinds kort kun je er al in het Frans en Spaans mee spreken, maar Nederlands wordt nog altijd niet ondersteund. Het valt te begrijpen dat onze taal niet de hoogste prioriteit heeft, maar stilletjes hopen we dat we dit jaar nog Nederlands tegen de Assistant kunnen praten.

3. Verbeteringen voor Android Wear en Android TV

We vergeten het wel eens, maar Android is niet alleen een besturingssysteem voor smartphones. Google heeft ook varianten van de software voor mediaspelers, wearables en meer. Zowel Android Wear als Android TV worden op donderdagnacht in het zonnetje gezet met eigen sessies, en Google belooft verbeteringen en nieuwe functies voor beide.

Google I/O 2017 vooruitblik

Onlangs werd Android Wear 2.0 gelanceerd, waarmee smartwatches een stuk zelfstandiger kunnen werken. Voorlopig zijn er echter nog maar weinig fabrikanten die nieuwe smartwatches uitbrengen. Consumenten lopen nog altijd niet warm voor de slimme polshorloges. Het is de vraag of nieuwe features daar verandering in brengen, of dat Google met meer moet komen.

Android TV is een beetje een ondergeschoven kindje. Het ene jaar kondigt Google er grootse verbeteringen voor aan, het andere jaar horen we er niets over. Sony en Philips zijn eigenlijk de enige grote fabrikanten die televisies voorzien van Android TV, of je moet voor de Nvidia Shield-mediaspeler kiezen. Ook hier geldt dat Google vooral aan de populariteit en niet de functionaliteit moet sleutelen. Android TV als software is namelijk dik in orde.

4. Nieuwe Chromecast met stembesturing?

Of Android TV ooit succesvol wordt is nog maar de vraag, zeker omdat Google ook al de Chromecast heeft. Het is misschien wel Googles meest succesvolle product ooit, en biedt voor een tientjes dezelfde of zelfs betere functionaliteit dan de meeste smart tv’s.

Chromecast

De huidige Chromecast is al een prima manier om Netflix, YouTube en meer naar je tv te streamen. Eind vorig jaar verscheen de iets duurdere Chromecast Ultra, waarmee je ook in 4K kan streamen. Je zou denken dat er weinig ruimte voor verbetering overblijft, maar wij zien een kans.

Amazon lanceerde onlangs namelijk een nieuwe versie van de Fire Stick, zijn eigen Chromecast-alternatief. De grote nieuwe feature: stembesturing. Natuurlijk kun je de Chromecast ook al aansturen met een Google Home, maar ons lijkt een variant met een microfoon nog niet eens zo’n slecht idee. Dan hoef je niet eens meer naar je telefoon te grijpen, maar kun je gewoon hardop om je favoriete YouTubers of je huidige Netflix-obsessie vragen.

5. Komen Chrome OS en Android samen?

Vorig jaar gingen er nog geruchten rond dat Google van plan was Chrome OS en Android samen te brengen tot één nieuw besturingssysteem, Andromeda OS. Verschillende topmannen bij het bedrijf hebben sindsdien laten weten dat daar totaal geen plannen voor zijn; een fusie lijkt voorlopig van de baan.

Wél gaan we de twee steeds meer de voordelen van elkaar overnemen. Zo wordt Android meer geschikt gemaakt voor multitasken, met bijvoorbeeld verbeterde splitscreenopties. Daarnaast krijgen steeds meer Chromebooks ondersteuning voor Android-apps, waarmee ze flink wat extra applicaties kunnen gebruiken.

6. Allo, Duo en tal van andere applicaties

Er zijn tientallen Google-apps voor Android in omloop, maar lang niet allemaal zijn ze even succesvol. Op I/O worden er ieder jaar weer nieuwe diensten en apps gepresenteerd, die soms maar nauwelijks het volgende jaar halen. Google Spaces bijvoorbeeld, een alternatief voor Slack, werd eind vorig jaar al na een half jaar geschrapt door een gebrek aan gebruikers.

google berichten-apps

In 2016 zagen we chat-apps Allo en Duo voor het eerst. Beide worden nog altijd regelmatig bijgewerkt, maar hebben vooralsnog geen groot publiek aangetrokken. We verwachten dat de videofuncties van Duo binnenkort in andere apps geïmplementeerd worden, mogelijk al vanaf I/O. De kans bestaat dat het bedrijf voorlopig koppig volhoudt (Google+ bestaat immers ook nog), maar een glansrijke toekomst voorzien we niet. Wellicht dat nieuwe apps op I/O ons deze twee flops doen vergeten.

Woensdagavond 17 mei vanaf 19:00 uur doen we op Android Planet live verslag van Google I/O 2017. Waar kijk jij het meeste naar uit? Laat het ons weten!

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu