Google I/O keynote: 200.000 apps in de Android Market, 400.000 toestelactivaties per dag #io2011

Redactie
10 mei 2011, 18:16
3 min leestijd
Google I/O keynote: 200.000 apps in de Android Market, 400.000 toestelactivaties per dag #io2011
google io keynote


Google heeft vanavond op de eerste dag van Google I/O diverse nieuwe details bekendgemaakt over Android. Zoals gebruikelijk bij dit soort evenementen werd begonnen met een terugblik. Android is met 36 OEM’s, 215 operators en 450.000 ontwikkelaars uitgegroeid tot een mobiel platform waar rekening mee gehouden moet worden. Er zijn nu 310 toestellen in 112 landen. Dagelijks worden er 400.000 toestellen geactiveerd (in mei 2010 waren dat nog 100.000 per dag) en er staan 200.000 apps in de Android Market.

Er komen steeds meer bekende namen bij, zoals Tap Tap Revenge en CNN. Google waagde het zelfs te zeggen dat de “quality of these apps is phenomenal” al zal zelfs de meest fanatieke Android-fan moeten toegeven dat er op dat punt nog wel wat verbetering te wensen is.

Lees verder na de advertentie.

Wat Android betreft werden er ook een aantal aankondigingen gedaan. Zo zullen de Honeycomb-tablets allemaal een USB Host-functie krijgen, zodat je makkelijk foto’s eraf kunt halen, een toetsenbord of muis kunt aansluiten. Widgets zijn voortaan schaalbaar en apps zijn voortaan ook de Google TV te installeren, want dit systeem krijgt toegang tot de Android Market. In een apart artikel lees je meer over Google Ice Cream Sandwich, de eerstvolgende grote versie van het Android OS, dat voor smartphones en tablets geschikt zal zijn.

Boeken en films in de Android Market

movie books android

Ook nieuw: boeken en films in de Android Market. Je kunt straks op alle Android-toestellen vanaf $1,99 een film huren waarbij ook bekende namen als Harry Potter aanwezig zullen zijn. Alles wijst erop dat deze filmverhuur (net als de vanavond aangekondigde dienst Google Music) nog niet in Europa beschikbaar zal zijn. Net als bij Apple kun je een film 30 dagen huren. Als je eenmaal begonnen bent met kijken, heb je 24 uur de tijd om de film af te kijken.

android market movies

De website van de Android Market zou nu featured content moeten tonen (boeken en films), maar dat lijkt vooralsnog alleen in de VS te werken. Er komt een nieuwe Movies-app om de films te bekijken. Tijdens de keynote werd getoond hoe je een film die je via de Market hebt gekocht, op een Xoom kunt bekijken. Je kunt de films downloaden en daarna offline afspelen, handig als je in een vliegtuig zit.

De filmapplicatie werkt ook op Android-smartphones, maar alles op een kleiner formaat, waarbij je films kunt streamen naar je telefoon. De Movies-app zal beschikbaar komen via de Honeycomb 3.1-update. In landen waar Movies worden ondersteund kun je ze via deze link raadplegen: https://market.android.com/movies.

Android en accessoires

Google heeft vandaag nog iets anders aan te kondigen: Android ADK & Open Accessoires. Hiermee kun je Android in combinatie met andere spullen gebruiken, zoals het aansturen van een game met een fiets. Dit werkt via een USB-aansluiting in Honeycomb en Gingerbread. In de toekomst moet het ook mogelijk worden om via Bluetooth verbinding te maken. De technologie is open, er hoeven geen licentiekosten te worden betaald en er gelden geen NDA’s. Je kunt Android OS uitbreiden naar nieuwe diensten, zoals verbinding met keukenapparatuur. Het protocol dat Google heeft ontwikkeld is bedoeld voor apparaten die geen Wi-Fi gebruiken. Huisautomatisering zou op deze manier heel goed uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld het bedienen van de lampen en de thermostaten thuis. Onder de naam Android@Home Hub zullen we nog meer toepassingen van huisautomatisering gaan zien.

Het cadeautje van Google I/O 2011: een Samsung Galaxy Tab

Traditiegetrouw geeft Google tijdens een keynote van I/O een toestel weg. Dit jaar kregen de aanwezigen een Samsung Galaxy Tab. We zijn benieuwd hoe snel die op eBay te vinden zijn… Deze tablet draait nu nog op Android 3.0 maar zal de komende weken een update krijgen naar 3.1.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu