Google is veel meer dan een zoekmachine. Het bedrijf brengt aan de lopende band producten uit, maar trekt net zo gemakkelijk de stekker er weer uit. In dit artikel lichten we negen opvallende aanwezigen op het Google-kerkhof uit.
Lees verder na de advertentie.
Het Google-kerkhof
De wereld van technologie gaat snel. Tien jaar geleden waren BlackBerry’s bijvoorbeeld ontzettend populair, maar tegenwoordig zijn ze uit het straatbeeld verdwenen. Als technologiebedrijf moet je daarom snel kunnen schakelen en continu blijven innoveren, want anders loop je het risico om achter de feiten aan te lopen.
Maar, hierbij komt risico kijken. Niet alle apps en diensten komen uit de verf, of dit nu aan het product zelf, de timing of andere omstandigheden ligt. Google kan hier over meepraten. Sinds de oprichting in 1998 trok het bedrijf namelijk de stekker uit ruim 190 apps, diensten of hardwareproducten.
Na iedere aankondiging steekt dan ook een internetgrapje de kop op: wanneer gaat Google de productie staken? Sterker nog, er zijn zelfs hele websites in het leven geroepen die niets anders doen dan het ‘Google-kerkhof’ bijhouden, zoals Killed by Google. Hieronder bespreken we de opvallendste aanwezigen op het Google-kerkhof.
1. Knol – actief van 2008 tot 2012 
Gebrek aan experimenterend vermogen kun je Google niet verwijten. Het bedrijf zette in 2008 Knol op, een concurrent voor Wikipedia. Alhoewel de start veelbelovend was, kwam de dienst nooit helemaal van de grond. Toch werden in totaal meer dan 100,000 artikelen over van alles en nog wat geschreven.
2. Jaiku – actief van 2006 tot 2012 
Als je met je neus op het nieuws zit, heb je waarschijnlijk een Twitter-account. Wat veel mensen niet weten is dat ook Google geprobeerd heeft zo’n platform te bouwen: Jaiku. Een tijdje leverde de dienst knap weerstand aan Twitter, maar moest in 2012 het veld ruimen. Echt populair werd Jaiku nooit.
3. Slide – actief van 2005 tot 2012 
Uit het oog, maar niet uit het hart. Alhoewel Slide inmiddels niet meer als losse app bestaat, is de functionaliteit wel in andere Google-programma’s terug te vinden. Slide was een sociaal netwerk, maar dan met een focus op foto’s. De dienst ging de strijd aan met onder meer MySpace en Facebook, maar moest uiteindelijk het onderspit delven.
4. Google Reader – actief van 2005 tot 2013 
Tussen 2005 en 2013 was Google Reader dé manier voor nieuwsjunks om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Er schuilde een bepaalde schoonheid in de lelijkheid van het design en de zoekfunctie was onovertroffen. Het was opvallend dat Google de stekker uit de RSS-reader trok, want de dienst was hartstikke populair.
5. Orkut – actief van 2004 tot 2014 
Google heeft meerdere keren geprobeerd om een sociaal netwerk te beginnen. Google Plus doet bij sommigen misschien nog wel een belletje rinkelen, maar Orkut werd in Europa nooit echt populair. Op haar hoogtepunt had het sociale netwerk 300 miljoen gebruikers, vooral in Brazilië en India.
6. Picasa – actief van 2002 tot 2015 
Mijn persoonlijke favoriet uit deze lijst. Picasa is naar mijn mening nog steeds één van de beste desktopprogramma’s ooit om foto’s mee te kijken en beheren. De functionaliteit van Picasa is grotendeels overgezet naar Google Foto’s, maar toch voelt het anders. Tot de dag van vandaag zijn er mensen die het programma blijven gebruiken, ook al brengt Google al jaren geen updates meer uit.
7. Project Ara – actief van 2013 tot 2016 
Het mysterieuze Project Ara werd de nek omgedraaid, nog voordat de eerste modulaire telefoon in de winkels lag. Lange tijd was Google bezig met het samenstellen van een smartphone die je zelf in elkaar kon zetten door middel van modules. Project Ara was dus een directe concurrent van Fairphone, maar de Nederlandse fabrikant bestaat nog wel, en Googles dienst niet.
8. Nexus – actief van 2010 tot 2016 
Veel Android-liefhebbers hebben een speciaal plekje in hun hart voor de Nexus-toestellen van vroeger. Google bracht in samenwerking met fabrikanten als HTC, LG en Motorola jarenlang eigen smartphones uit. De toestellen werden gekenmerkt door een scherpe prijs, schone software en goede update-ondersteuning. Uiteindelijk maakte de Nexus-serie plaats voor de duurdere Pixel-telefoons van tegenwoordig.
9. Inbox by Gmail – actief van 2015 tot 2019 
Dit is één van de meest recente aanwezigen op het Google-kerkhof. Inbox by Gmail was de experimentele e-mail-app van Google. Het bedrijf testte nieuwe functies eerst in Inbox, voordat ze naar Gmail kwamen. Uiteindelijk werd de app in 2019 geannuleerd, waarna de meeste gebruikers waarschijnlijk zijn overgestapt naar Gmail.
Is het Google-kerkhof terecht?
Het is natuurlijk nooit leuk dat een app of dienst er zomaar mee ophoudt, maar in de meeste gevallen heeft Google daar goede redenen voor. Het bedrijf heeft inmiddels honderden producten, waardoor er soms veel overlap ontstaat. Vaak kiest Google er daarom voor om meerdere diensten in één applicatie te stoppen.
Dit is bijvoorbeeld bij Google Foto’s gebeurd, wat in feite een samensmelting van Picasa, Picnik, Panoramio en Slide is. In andere gevallen heeft het stoppen te maken met meer serieuze redenen, zoals Dragonfly. Deze zoekmachine voor Chinese Google-gebruikers werd in 2019 geschrapt na een hoop politieke heisa.
Aan welke geschrapte Google-apps en diensten bewaar jij warme herinneringen? Laat van je horen in de reacties!