Motorola-RazrBrussel heeft goedkeuring gegeven voor de overname van Motorola Mobility door Google. Toch maakt Europees commissaris Joaquin Almunia wel een kanttekening over zorgen die er rondom de deal hangen:

This merger decision should not and will not mean that we are not concerned by the possibility that, once Google is the owner of this portfolio, Google can abuse these patents, linking some patents with its Android devices.


Kortom, de commissaris is bang dat Google de patenten van de mobiele tak van Motorola volledig gaat uitnutten. Vorig maand vroeg de EU nog om aanvullende informatie over de deal, maar ze zeiden er ook bij, dat ze vandaag de knoop zouden doorhakken.

In een verklaring van de EU is te lezen, dat Google volgens de beleidsmakers andere hardwaremakers niet dwars zal zitten. Dat heeft er onder andere mee te maken, dat Motorola een relatief klein marktaandeel heeft, vooral in Europa. Het Amerikaanse ministerie van Justitie moet ook nog goedkeuring geven, maar dat kan snel volgen want het wordt deze week al verwacht. In andere landen waarin Google met de Motorola-activiteiten aan de slag wil gaan, zal ook toestemming geregeld moeten worden. Eén van die landen is China. Google zegt te verwachten dat ze de volledige overname begin dit jaar nog kunnen afronden. Het gaat om een overnamebedrag van zo’n 12,5 miljard dollar.

Update: Ook de Amerikaanse goedkeuring is inmiddels geregeld.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.