Google krijgt kritiek op Pi-bod in Nortel-veiling

Redactie
3 juli 2011, 11:04
3 min leestijd
Google krijgt kritiek op Pi-bod in Nortel-veiling
google pi

Google greep afgelopen week naast 6.000 Nortel-patenten die in vier dagen werden geveild. Inmiddels is er meer informatie naar buiten gekomen over het verloop van de veilingen en is er kritiek op Google ontstaan. Google had de Nortel-patenten goed kunnen gebruiken om zich te wapenen tegen dreigende patentaanklachten rondom Android. Maar het lijkt erop dat Google de veiling als een spelletje zag. Ze boden achtereenvolgens $ 1.902.160.540, $ 2.614.972.128 en $ 3,141.592.653. Oplettende lezers herkennen daarin de constante van Brun, de Meissel-Mertens constante en Pi. Analisten vragen zich daarom af, of Google de veiling wel serieus heeft genomen.

Naast Google waren er aanvankelijk nog een aantal andere partijen: Apple, Intel, een groep onder leiding van RPX en een consortium bestaande uit EMC, Ericsson, Microsoft, RIM en Sony. De RPX-groep haakte af in de eerste ronde en probeerde nog vergeefs aansluiting te zoeken bij een andere groep. Dinsdag stopte de groep van Ericsson, maar wist wél aansluiting te vinden bij de groep van Apple. Intel haakte woensdag af en besloot samen met Google verder op te trekken. Maar de Google/Intel-groep stopte na een bod van ruim 4 miljard dollar. De Apple-groep kreeg daarna voor $4,5 miljard de bundel patenten in handen. De Apple-groep gaat nu onderling de patenten verdelen, waarbij waarschijnlijk wordt gekeken naar de hoeveelheid geld die de respectievelijke bedrijven erin hebben gestoken:

Lees verder na de advertentie.

  • Apple: 2 miljard dollar
  • Microsoft en Sony: samen 1 miljard dollar
  • RIM en Ericsson: samen 1,1 miljard dollar
  • EMC: 400 miljoen dollar

Google was voorafgaand aan de veiling vol zelfvertrouwen: ze waren ervan overtuigd dat ze zouden winnen. Dat was ook wel gewenst, want er lopen momenteel 45 patentaanklachten tegen Google, deels rondom Android. Nu Google verloren heeft, is de stemming opeens omgekeerd: in een reactie benadrukt het bedrijf dat patenten de open innovatie blokkeren: “This outcome was disappointing for anyone who believes that open innovation benefits users and promotes creativity and competition.” De patenten zijn nu in handen van vrijwel elke concurrent waar Google patentaanklachten van kan verwachten, van Apple tot Microsoft.

Microsoft boekte afgelopen week alweer een succesje, wat Android betreft. Ze hebben de derde Android-patentdeal gesloten. Onkyo Corporation moet voortaan geld betalen wanneer ze Android op hun toestellen willen gebruiken. General Dynamics en Velocity Micro betalen Microsoft al, om Android te mogen gebruiken. Microsoft krijgt bovendien 5 dollar voor elk HTC-toestel dat op Android draait. Daarnaast eist Oracle nog miljoenen van Google, omdat in Android grote delen van Java blijken te zijn gekopieerd. Het gaat hierbij niet om ‘vage’ omschrijvingen van technologieën zoals touchscreens, die door iedereen te verzinnen zijn, maar om letterlijke overname van code. Oracle staat behoorlijk sterk in de zaak en Google heeft inmiddels met Android een tikkende tijdbom in handen, die ze met het patentenportfolio van Nortel deels hadden kunnen afdekken.

Waarschijnlijk zal Google nu alles in het werk stellen om de patentenveiling ongeldig te laten verklaren bij de Amerikaanse en Canadese rechtbank. Nortel is een van oorsprong Canadees bedrijf, dat failliet raakte en daardoor z’n meest waardevolle eigendommen (patenten) moet verkopen.

Google houdt wel van cijfergrapjes, zo blijkt ook uit de afbeelding bij dit artikel: een van de kantoren in Mountain View heeft nummer 3,14159…

Categorie: Google
Spotlight: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's