Google lanceert snel zoeken met Google FastFlip

Redactie
15 september 2009, 11:12
2 min leestijd
Google lanceert snel zoeken met Google FastFlip
fast flip


Google heeft een nieuwe zoekdienst gelanceerd met de naam Google FastFlip. Er is een mobiele versie beschikbaar, die ook op Android en de iPhone werkt. Afgelopen juni werd al bekend dat Google werkte aan een visuele zoekmethode voor Google News, die op dat moment nog de codenaam Flipper had. Tijdens de conferentie TechCrunch 50 werd bekend hoe de nieuwe zoekmethode definitief gaat heten: Google Fast Flip. Google-topvrouw Marissa Mayer kondigde Fast Flip officieel aan.

Het goede nieuws is, dat Fast Flip ook op Android-toestellen te gebruiken is. Het is bedoeld om op een nieuwe manier door Google News te zoeken. Je moet het voorstellen als een nieuwskiosk, waar je meerdere kranten en magazines ziet die om je aandacht schreeuwen. Fast Flip laat echter thumbnails van artikelen zien, waarop je kunt klikken om een grotere versie te bekijken. Vanuit Fast Flip kun je ook naar de oorspronkelijke website gaan om het artikel helemaal te lezen. Koppensnellen wordt met deze nieuwe dienst nog makkelijker; vandaar de naam Fast Flip.

Lees verder na de advertentie.

Google heeft er ook wat sociale functies in gestopt: als je een artikel interessant vindt kun je op de lachende smiley bij het linkje ‘like’ klikken, vergelijkbaar met de functie ‘Vind ik leuk’ op Facebook. Verder is het mogelijk om artikelen via e-mail naar een vriend te sturen. Mogelijk loopt Google wel tegen juridische problemen aan, want via Fast Flip is een veel groter gedeelte van het artikel te lezen dan in Google News en dat zou grote nieuwsconcerns zoals AP wel eens in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Verder zal het misschien zo zijn, dat websites door Fast Flip worden gestimuleerd om hun artikelen mooier op te maken en van een aantrekkelijk plaatje te voorzien, zodat ze eerder worden geklikt. Of dat positief is en of de inhoud daardoor op de tweede plaats komt, is iets dat de toekomst zal moeten uitwijzen. Helaas zijn nog niet alle nieuwswebsites opgenomen in Google Fast Flip: TechCrunch, BusinessWeek, The New York Times en US Weekly zijn aangetrokken als partners bij de lancering.

Bij Fast Flip op de desktop krijg je thumbnails te zien van artikelen die mogelijk voor jou interessant zijn, maar in de Android-versie krijg je steeds één artikel voor je neus, waarbij je met een swipebeweging naar het volgende artikel kunt bladeren. De noodzaak om nummer 1 in de zoekresultaten te staan, is daardoor nog groter geworden. Je kunt in de Android-versie op een artikel tappen om nadere informatie te zien. Ook kun je op de startpagina van Fast Flip aangeven dat je artikelen wilt zien, die aanbevolen zijn door iedereen (een soort Digg dus) of door alleen je vrienden. Die vrienden zijn dan waarschijnlijk de mensen die in je Google-adresboek staan. Het is jammer dat er op dit moment nog maar weinig nieuwsbronnen zijn opgenomen en dat het vooral Amerikaanse nieuwsbronnen zijn, want je krijgt nu bij een zoekactie steeds dezelfde websites voorgeschoteld.

Zelf proberen: fastflip.googlelabs.com
Mobiele preview: Google Fast Flip

Spotlight: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's