De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Google Lens kan straks menukaarten scannen, tekst voorlezen en vertalen

Thomas Haenen
7 mei 2019, 19:40
3 min leestijd
Google Lens kan straks menukaarten scannen, tekst voorlezen en vertalen

Google Lens wordt slimmer. De beeldherkenningsdienst van Google kan straks gerechten van een menukaart herkennen en tijdschriften tot leven laten komen.

Zo kun je met Google Lens menukaarten herkennen

Voor stemherkenning is er de Google Assistent, voor beeldherkenning is er Google Lens. Deze app kan foto’s, video’s en objecten uit de echte wereld herkennen en wordt op steeds meer smartphones meegeleverd. Zo kun je op veel toestellen direct vanuit de camera-app scannen en acties uitvoeren. Tijdens Google I/O 2019 presenteerde het bedrijf drie nieuwe features, die de dienst weer een stukje slimmer moeten maken.

1. Ontdek de populairste gerechten op het menu

Allereerst wordt Lens nu ook geïntegreerd met Google Maps. Zit je in een restaurant, dan kun je met Lens een foto maken van het menu. De app vertelt je dan direct wat volgens Google Maps-gebruikers de populairste gerechten zijn. Je kunt tevens op individuele gerechten tikken om foto’s en recensies voor dat gerecht te lezen.


Sinds kort is het in Google Maps mogelijk om een automatisch samengestelde menukaart van veel restaurants te bekijken. Wordt een bepaald gerecht vaak positief genoemd in de reviews van gebruikers, dan staat het hoger op de lijst.

Daarnaast past Google beeldherkenning toe op gebruikersfoto’s om elk gerecht te herkennen. Verschillende foto’s van één gerecht worden gebundeld op een pagina, waar gebruikers ook weer specifieke reviews voor die maaltijd achter kunnen laten.

→ Lees verder: zo werken de menukaarten in Google Maps

Google Lens kan je ook nog helpen met je bonnetje. Maak er een scan van, en de app vertelt je direct hoeveel geld je moet bijleggen om 5, 10 of 20 procent fooi te geven. Ook kun je het bedrag opsplitsen zodat je weet hoeveel jij en je vrienden betalen.

2. Video in je papieren tijdschrift

Ook gaat Google de samenwerking aan met enkele uitgevers van papieren tijdschriften. Bekijk je zo’n tijdschrift vervolgens in Lens, dan krijg je extra materiaal te zien. Tijdens de presentatie toonde Google een kookblad met een recept. Bekijk het op je smartphone, en er wordt met augmented reality een video geprojecteerd op het tijdschrift. In die video zie je stap-voor-stap hoe je dat gerecht precies koopt.

3. Lens in Google Go

Tot slot krijgt Lens een prominente plek in Google Go. Dat is een aangepaste versie van de zoek-app voor gebruikers in opkomende landen. Deze app is geoptimaliseerd voor goedkopere smartphones en mensen met kleine databundels.

Met Lens kun je in deze app tekst herkennen en laten voorlezen of vertalen. Individuele woorden worden op het scherm geel getoond terwijl ze voorgelezen worden, zodat je weet wat de app precies opleest. Google zegt met de app honderden miljoenen gebruikers te willen bereiken in opkomende landen, die niet of nauwelijks kunnen lezen.

Alle nieuwe functies worden binnen nu en enkele weken uitgerold naar alle smartphones met Google Lens. Daaronder vallen de eigen Pixel-smartphones van het bedrijf, zoals de Pixel 3, maar ook toestellen van Xiaomi, OnePlus en Samsung. Helaas werken sommige functies, zoals de voorleesoptie, vooralsnog niet in het Nederlands. Alleen Engels, Duits, Frans en negen andere talen worden direct ondersteund.

Volg alle aankondigingen op Google I/O 2019 door Android Planet te volgen via de website, onze officiële app en de nieuwsbrief!

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu