De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Googles kunstmatige intelligentie liefdesromans leest

Erwin Vogelaar
9 mei 2016, 13:11
3 min leestijd
Waarom Googles kunstmatige intelligentie liefdesromans leest

De afgelopen maanden is Googles kunstmatige intelligentie druk bezig geweest met het lezen van liefdesromans. Niet om de redenen waarvoor ze normaal worden gelezen.

Lees verder na de advertentie.

Google liefdesromans

We leven in een wereld waarin we langzaamaan steeds vaker met kunstmatige intelligenties praten dan met echte mensen. Als we iets zoeken via Google krijgen we het gesproken terug en in chat-apps zijn het de nieuwe chatbots die het gesprek gaande houden. De volgende stap die bedrijven als Google, Facebook en Microsoft nu moeten maken, is de kunstmatige gesprekspartner zo menselijk mogelijk aan laten voelen. Googles nieuwste truc hiervoor is de liefdesroman.

De liefdesroman is een genre aan boeken dat niet bepaald bekend staat als hoogstaande literatuur. De verhalen focussen zich doorgaans op twee hoofdpersonen die verliefd worden op elkaar, meestal geschreven voor vrouwen. Waarom kiest Google dan voor één van de minst gerespecteerde genres in boekenland?

Taal

Deze boeken zijn handig, omdat ze in principe allemaal een soortgelijk verhaal vertellen, maar daar andere woorden voor gebruiken. Als de AI duizenden van zulke boeken leest, kan het zinnen vergelijken die praktisch hetzelfde betekenen. Hierdoor krijgt de AI een meer genuanceerd beeld van taal. Dat Google liefdesromans gebruikt is een ander voorbeeld van hoe het bedrijf op bijzonder creatieve manieren de meest menselijke intelligentie creëert. Zoals hoe creatief denken wordt aangeleerd door het leren spelen van het bordspel Go.

Lees ook: Zo verbetert Google Android door het verslaan van Go-spelers

Onderzoekers die de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie volgen, merken dat het lezen van deze boeken de AI helpt om meer persoonlijkheid te krijgen en natuurlijkere gesprekken te voeren. De AI slurpt de boeken op, want het kan inmiddels al zinnen schrijven die lijken op zinnen uit de boeken. Google ziet mogelijkheden voor het gebruiken van de technologie in meerdere apps, zoals de Google-app.

Toepassingen

“In de Google-app zijn de reacties erg feitelijk”, stelt Google software engineer Andrew Dai tegenover Buzzfeed. “Hopelijk zal het met dit en toekomstig werk informeler aanvoelen, of een meer gevarieerde toon, stijl of register hebben.” Ook kan de technologie helpen met Smart Reply in Inbox, waarbij de app enkele reacties voorstelt op een ontvangen e-mail.

google liefdesromans

Verwacht niet dat de Google-apps op je smartphone binnenkort plots gaan praten over stevige boezems en nog stevigere andere lichaamsdelen, want het gaat natuurlijk om de taal er omheen. Uiteraard wordt hiermee de intelligentie beter Engels geleerd, dus als je Nederlands gebruikt op je toestel zul je er nog weinig van gaan merken.

Tay

Een kunstmatige intelligentie trainen door het gebruik van boeken lijkt een stuk verstandiger dan het publiek hier verantwoordelijkheid over geven. Dat heeft Microsoft afgelopen maart wel ontdekt toen het de AI Tay op Twitter lanceerde. Deze intelligentie moest reageren als een tienermeisje, vandaar dat de naam afgeleid is van tieneridool Taylor Swift. Microsoft zorgde ervoor dat Tay kon leren van de mensen op Twitter, maar binnen enkele uren riep Tay uit dat ze feministen haatte en dat Hitler toch best oké was. Je kunt het publiek niet bepaald vertrouwen met het opvoeden van je kunstmatige intelligentie.

google liefdesromans

Dan maar overstappen op de liefdesroman. Aangezien er ook genoeg Nederlandstalige liefdesromans bestaan, zou dat in principe ook prima voor de Nederlandse taal kunnen werken. De kans is echter groter dan we het met vertalingen moeten doen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Buzzfeed
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu