Google houdt je locatie in de gaten, ook al wil je dit niet

Erwin Vogelaar
21 november 2017, 20:24
2 min leestijd
Google houdt je locatie in de gaten, ook al wil je dit niet

De locatievoorzieningen van je Android-toestel uitzetten heeft meerdere voordelen. Toch blijft Google hoe dan ook locatiedata ontvangen.

Lees verder na de advertentie.

Stiekem blijft Google locatiedata ontvangen

Android-toestellen verzenden data over je locatie naar Google, ook al staat dit uit in je privacyinstellingen. Dit blijkt uit een onderzoek van Quartz. Android-toestellen verzamelen de adressen van zendmasten waar je in de buurt bent en sturen deze informatie sinds begin 2017 door naar Google.

Google stelt tegenover Quartz dat de verzonden data nooit is opgeslagen op de servers van het bedrijf. De locatiedata wordt volgens Google enkel gebruikt om push notificaties en berichtjes sneller af te leveren. Waarom je locatiedata hiervoor nodig is, is niet helemaal duidelijk.

google locatiedata

Volgens Quartz gaat het om alle moderne Android-toestellen. Dus ga er maar van uit dat ook jouw toestel hierbij hoort. Locatievoorzieningen uitschakelen, een toestel terugbrengen naar de fabrieksinstellingen of de sim-kaart verwijderen helpt niet om een smartphone ervan te weerhouden deze data naar Google te sturen.

Op Android en in het privacybeleid van Google is er geen enkele duidelijkheid over deze praktijk. Tevens is er binnen Android geen mogelijkheid om je hiervoor af te melden. Hoewel de locatie van een zendmast in de buurt niet exact je locatie bepaalt, gaat het wel om een radius van een kleine halve kilometer om een toren heen.

Google stopt vanaf eind november

Er zijn meerdere voordelen om de locatievoorzieningen uit te zetten op je Android-toestel. Bijvoorbeeld zodat je accu minder snel leeg gaat, of omdat je niet wil dat men constant weet waar je bent. Dat Google dus stiekem toch meekijkt is niet juist, ook al wordt de data niet opgeslagen.

Google zegt te stoppen met deze praktijk. Vanaf eind november zullen Android-smartphones je locatiedata niet meer op deze manier verzenden naar Google. Wil je jouw toestel verder beveiligen? Check dan deze tips over vergrendelen, downloaden en machtigingen op Android.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Quartz
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu