Google kan lockscreencode bij veel Android-toestellen wijzigen

Gijs Ettes
23 november 2015, 9:55
1 min leestijd
Google kan lockscreencode bij veel Android-toestellen wijzigen

Google kan bij veel Android-toestellen op afstand de lockscreencode wijzigen of schermbeveiliging uitschakelen, zodat opsporingsambtenaren de inhoud van de toestellen kunnen bekijken. Op die manier kan bewijs worden verzameld tegen (mogelijke) criminelen.

Lees verder na de advertentie.

Lockscreencode op veel Androids te omzeilen

Dat meldt Tweakers op basis van een rapport (PDF) van een Amerikaanse officier van justitie. Als versleuteling op een toestel is ingeschakeld, zoals het geval is bij toestellen die op Android 6.0 draaien, dan is de lockscreencode niet op afstand aan te passen om toegang tot de toestelinhoud te verkrijgen. De Nexus 5X, Nexus 6P en HTC One A9 zijn de eerste smartphones die op de nieuwste Android-versie draaien en waarbij versleuteling standaard is ingeschakeld. Ook veel toestellen met Android 5.0 kunnen versleuteld worden, maar – op Nexus-toestellen na – staat dit standaard niet aan.

Versleuteling voorkomt  dat Google op afstand de lockscreencode kan wijzigen, maar kan toestellen ook trager maken. Dit is te wijten aan Full Disk Encryption, dat ervoor zorgt dat bestanden die uitgelezen moeten worden eerst ontgrendeld worden. Bij het wegschrijven van bestanden moet logischerwijs weer encryptie worden toegevoegd. Sinds iOS 8 zijn ook iPhones standaard versleuteld, waardoor data alleen beschikbaar is wanneer een toegangscode wordt ingevoerd. Tot en met iOS 7 werden iPhones van verdachten – inclusief harde schijf – naar Apple opgestuurd, waarna daarop alle data van het toestel werd gezet.

De Amerikaanse officier van justitie keurt het af dat versleuteling op Android- en iOS-toestellen standaard staat ingeschakeld. In zijn rapport stelt hij wetgeving voor die regelt dat elke smartphone die in New York wordt verkocht, ontsleuteld moet kunnen worden.

Android encryptie: zo werkt het en kun je het instellen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu