Google maakt touchscreen-telefoons geschikt voor blinden

eyes free dialerToestellen met touchscreen hebben één groot nadeel: er zitten geen voelbare knopjes op, zodat slechtzienden moeite hebben om telefoons zoals de iPhone of de G1 te bedienen. Google heeft nu een oplossing bedacht, waarbij het traditionele telefoontoetsenbord op het scherm wordt getoond. In het midden staat het cijfer 5, met de andere cijfers eromheen. De keypad verschijnt telkens wanneer je als gebruiker het scherm aan raakt en je hebt daarbij meteen het cijfer 5 te pakken, ongeacht waar je het scherm aanraakt. Wil je een 2 intoetsen, dan beweeg je je vinger omhoog. Voor een 8 beweeg je je vinger naar beneden. Je hoeft daarbij niet op het scherm te kijken.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Zo’n oplossing is ook erg geschikt voor mensen die vanuit de auto willen bellen en niet in de gelegenheid zijn om op het scherm te kijken. Het grote nadeel van een touchscreen (je moet altijd op het scherm kijken) wordt daarmee omgebogen in een voordeel (je kunt overal drukken waar je wilt).

Google heeft het Eyes-Free Shell-project opgericht om deze en andere ideeën verder te ontwikkelen. Het is bedacht door Google-medewerkers Charles Chen en T.V. Raman en alle code is vrij online beschikbaar.

In Finland wordt nog aan een andere oplossing gewerkt: vibrerende touchscreens waarmee blinden braille kunnen lezen.

Via: Engadget en Macworld

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.