Google staat er om bekend met diensten te stoppen of apps samen te voegen, maar Google Maps en Waze zijn nog steeds twee losse apps. Hoe komt dat?
Lees verder na de advertentie.
Google Maps en Waze: hoe lang nog los?
Google kocht Waze in 2013 voor 1,3 miljard dollar. De navigatie-app van een Israëlische start-up kenmerkt zich door het gebruik van een community om elkaar op de hoogte te houden. Gebruikers geven via de app actuele informatie over de weg door, zoals of er een ongeluk is gebeurd, er een object op het asfalt ligt of dat er een file staat.
Deze informatie wordt in Nederland inmiddels niet alleen gebruikt om andere weggebruikers te informeren, maar ook verschillende wegbeheerders hebben toegang om sneller te kunnen reageren op potentieel gevaarlijke situaties.
Je zou verwachten dat Google deze functies zou overzetten naar zijn populairste navigatie-app Google Maps en dat de stekker uit Waze wordt getrokken. Zo gaat het namelijk in de meeste gevallen als een groot techbedrijf een innovatief product van een start-up overneemt. Toch zijn Waze en Google Maps na 12 jaar nog steeds losse apps.Â

Verschillende doelen
Dat komt doordat de apps verschillende doelen hebben. Google Maps draait om ontdekken. Je kunt nieuwe locaties vinden, reviews lezen en de omgeving verkennen voordat je er zelf heen gaat. In die zin is Google Maps primair een kaarten-app waarmee je ook uitstekend kunt navigeren.
Waze is primair een navigatie-app om je op de hoogte te houden over wat er op de weg gebeurt, en waarmee je ook anderen kunt waarschuwen als je zelf iets tegenkomt. Zo help je elkaar veilig te blijven.
Beide apps hebben dus verschillende doelgroepen. Zo vindt de één de focus van Waze fijn, terwijl de ander juist alle opties van Google Maps gebruikt. Ook voor Google hebben beide apps nut, want ze verzamelen op hun eigen manieren kostbare data. Waze over het verkeer, Google Maps onder andere over drukte in winkels en hoe restaurants worden gewaardeerd.Â
Maar hoe lang nog?
Toch is het niet uit te sluiten dat de apps op termijn samensmelten. Een paar jaar geleden zijn de teams achter beide apps al samengevoegd. Eén team zorgt nu voor Google Maps, Waze, Street View en Earth. Toen zei Google nog wel dat het bedrijf toegewijd is aan het merk Waze en de app gescheiden blijft. Toch zei de zoekgigant iets soortgelijks over Fitbit en daar horen we inmiddels weinig meer van.
Ook is duidelijk dat Google Maps steeds meer functies van Waze krijgt. Zo kreeg de app de mogelijkheid om ongelukken op de weg te rapporteren en werden er flitsers op de kaart getoond, gerapporteerd door Waze-gebruikers. Inmiddels kunnen Google Maps-gebruikers steeds meer situaties op de weg zelf rapporteren.
Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat je een Waze-modus inschakelt in Google Maps, waarna je makkelijker gefocust incidenten kunt rapporteren waar vervolgens alle Google Maps-gebruikers iets aan hebben. Toch blijven de twee apps voorlopig nog gewoon naast elkaar bestaan.
Wat vind jij: wil je de functies van Google Maps en Waze in één app of hoop je dat de apps gescheiden blijven? Laat van je horen in de reacties!
Tips voor onderweg
Wat niet met Waze kan, maar wel met Google Maps: offline navigeren. En ben je de volgende trip al aan het plannen? We geven je tips voor het gebruik van Google Maps op vakantie.
- Op deze kleine Google Maps-update hebben we jaren gewacht (2 apr)
- Zo vind je pinautomaten in de buurt met je smartphone (28 mrt)
- Waarom Google Maps en Waze (nog) losse apps zijn (18 mrt)
- Android-tips: de 4 beste manieren om je locatie te delen met vrienden en familie (8 mrt)
- Tip: zo wordt navigeren in Google Maps een stuk fleuriger (4 mrt)