Google Maps voor Android krijgt offline kaarten en 3D-beelden

Redactie
6 juni 2012, 19:33
2 min leestijd
Google Maps voor Android krijgt offline kaarten en 3D-beelden
google maps event

Een groot nadeel van Google Maps op je Android-toestel is dat je altijd een dataverbinding moet hebben. Vooral op vakantie is dat onhandig. Op een persevenement in San Francisco heeft Google daarom zojuist aangekondigd dat Google Maps for Mobile binnenkort offline te gebruiken is. De functie komt binnenkort beschikbaar in de Android-versie van Google Maps. Je kunt onderdelen van een kaart downloaden en daarna offline gebruiken. Daarnaast kondigde Google aan dat de Street View-auto’s nu 5 miljoen mijl hebben gereden en dat er 20 petabyte aan beeldmateriaal is verzameld. Bovendien kondigde Google 3D-beelden voor Google Maps aan, die ook op Android beschikbaar zullen komen.

Google greep de persbijeenkomst vooral aan om terug te kijken op de geschiedenis van Google Maps. Toen Keyhole in 2001 van start ging werd het eindelijk mogelijk om goede digitale kaarten beschikbaar te stellen aan het publiek. Google kocht Keyhole in 2004 en stelde het vervolgens beschikbaar onder de naam Google Earth. Ondertussen werd intern bij Google ook gewerkt aan Google Maps, waarmee al 75% van de aarde in kaart is gebracht. Luc Vincent begon Google Street View in de 20% tijd die Google-medewerkers aan eigen projecten mogen besteden. Ondertussen zijn niet alleen de autowegen, maar ook moeilijk begaanbare plekken met sneeuwscooters, driewielers en andere voertuigen in beeld gebracht. De nieuwste ontwikkeling is een Street View-camerasysteem die je op je rug kunt dragen om zo wandelpaden en natuurgebieden in kaart te brengen.

Lees verder na de advertentie.

Om de nuttige kant van de kaarten te benadrukken vertelde Google dat ze veel worden gebruikt door hulpverleners in rampgebieden. Na de orkaan Katrina in New Orleans hielp Google bijvoorbeeld een Amazone-volk om hun leefgebied in kaart te brengen. Vandaag werd het startschot gegeven voor Halo Trust, bedoeld om landmijnen in kaart te brengen.

Allerlei nuttige toepassingen dus, maar dé aankondiging van het evenement werd tot het laatst bewaard: 3D-kaarten. Er werd uitgelegd hoe gebouwen in kaart worden gebracht (zie afbeelding hieronder), waarbij niet alleen meer wordt gekeken naar de bekende gebouwen en bezienswaardigheden, maar hele wijken zullen in een realistische 3D-view te zien zijn. De 3D-kaarten komen op Android en iOS beschikbaar. Met camera’s die op vliegtuigen zijn aangebracht zijn honderden foto’s vanuit meerdere gezichtshoeken gemaakt. Deze beelden zijn samengevoegd met een proces dat ‘stereofotogrammetrie’ werd genoemd. Het levert fotorealistische 3D-modellen op met textuur. Aan de hand van gebouwen in het centrum van San Francisco werden de mogelijkheden getoond.

google maps 3d figuur
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu