De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Wat is de volgende stap voor Google na smartphones?

Lars Paymans
29 april 2016, 16:55
3 min leestijd
Wat is de volgende stap voor Google na smartphones?

Bij Google denk je nu waarschijnlijk nog aan een zoekmachine, smartphones en Android, maar dat is in de toekomst misschien heel anders. Vroeg of laat zal Google verder kijken dan smartphones en tablets. Volgens Google-ceo Sundar Pichai komt die toekomst steeds dichterbij.

Tijdens een gesprek met investeerders zegt Pichai dat we in de toekomst meer zullen vertrouwen op kunstmatige intelligentie dan op smartphones. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee, en zal er zelfs voor zorgen dat Google niet meer eerst voor mobiele platformen, maar eerst voor kunstmatige intelligentie nieuwe dingen zal ontwikkelen.

Lees verder na de advertentie.

Een sleutelrol voor Google Now?

Google Now kan hier een sleutelrol in gaan spelen. Google merkt dat er nog steeds enorm veel zoekopdrachten via mobiele apparaten ingevuld worden, maar dat de groep die via zijn of haar stem zoekt steeds verder toeneemt. Hier komt Google Now om de hoek kijken, een slimme assistent die op basis van jouw gestelde vraag het juiste antwoord heeft.

Android Pay

Deze focus op kunstmatige intelligentie is nu al te merken. Zo gaan steeds meer diensten van Google zelfstandig op zoek naar info waar jij waarschijnlijk behoefte aan hebt. Voordat je ‘s ochtends de deur uitgaat vertelt je Android of er file is, of je een paraplu mee moet nemen, en als je onderweg een mailtje krijgt kan Inbox by Gmail zelf een antwoord opstellen op basis van de tekst in het bericht. Het enige wat jij hoeft te doen is dit antwoord goedkeuren en verzenden.

“We hebben nu de unieke kans om een digitale assistent te maken die de gebruiker de dag door helpt”, aldus Pichai. Deze uitspraken doet de ceo  van Google een paar weken voordat Google I/O van start gaat, de conferentie waar we jaarlijks het nieuwste op het gebied van Google en Android te zien krijgen. De kans is dus groot dat Pichai deze ideeën daar een stuk tastbaarder kan maken.

Augmented reality en persoonlijke assistenten

De visie van Sundar Pichai sluit aan bij het bericht dat Google meer toekomst zit in augmented reality (AR) dan virtual reality. AR wordt gezien als een verrijking van de echte wereld, door bijvoorbeeld een omgeving in 3D in kaart te brengen. Combineer dit met krachtige kunstmatige intelligentie en je hebt een techniek die allerlei zaken in de echte wereld kan oplossen, zonder dat je dit eerst handmatig op moet zoeken.

facebook moneypenny

We keken onlangs al naar onze wensen voor de ultieme persoonlijke assistent  en kwamen toen tot de conclusie dat de technologie er nu nog niet klaar voor is. We moeten ons teveel aan vaste paden houden, en moeten daarom ons gedrag aan de assistent aanpassen, terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn.

Hoewel smartphones nu en de komende jaren nog een hoofdrol zullen blijven spelen, beginnen we wel langzaam maar zeker een verandering te zien. De smartphoneverkoop neemt langzaam maar zeker af, dus is het tijd om na te gaan denken over de volgende grote stap op het gebied van technologie. Kunstmatige intelligentie heeft nog een lange weg te gaan, maar als Google er intensief in wil investeren, krijgt de digitale assistent van de toekomst in ieder geval een flinke zet in de goede richting.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu