De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google Nexus-event livestream: volg hier de onthullingen

Gijs Ettes
29 september 2015, 17:45
4 min leestijd
Google Nexus-event livestream: volg hier de onthullingen

Vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd gaat het Google Nexus-event van start waar onder meer de onthulling van de Nexus 5X, Nexus 6P en de nieuwe Chromecast worden verwacht. Het evenement is ook voor thuisblijvers te volgen.

Lees verder na de advertentie.

Google Nexus-event livestream

Het Google Nexus-event vindt plaats in San Francisco, maar is ook de hele wereld te volgen dankzij een livestream die spoedig beschikbaar wordt. Tijdens de presentatie, die zo’n drie kwartier zal duren, komen we meer te weten over de nieuwe Nexus-toestellen, de tweede generatie Chromecast en Android 6.0 Marshmallow. Het meeste over de nieuwe Android-versie weten we al (lees ook onze Android 6.0 preview), al is nog niet officieel bekend vanaf wanneer deze is te downloaden. Geruchten gaan dat Google de update vanaf 5 oktober uitrolt.

Tijdens het relatief korte event doet Google naar verwachting ook Chromecast Audio uit de doeken, een functie die het mogelijk maakt om de hdmi-stick direct op een speaker aan te sluiten. Verder verwachten we een vernieuwde Chromecast-app en Google Foto’s-app (met Chromecast-ondersteuning) en de aankondiging dat de populaire streamingdienst Spotify gaat werken met de Chromecast. Tot slot wordt de onthulling van de Pixel C verwacht, een  tablet met een afneembaar toetsenbord en een 10,2 inch-scherm.

Wat je moet weten over de Nexus 5X en 6P

De afgelopen weken is er al het nodige uitgelekt over de Nexus 5X en 6P. De toestellen worden naar verwachting dit najaar beschikbaar voor respectievelijk 379 en 499 dollar en zijn allebei voorzien van Android 6.0 Marshmallow en een vingerafdrukscanner. De Nexus 5X heeft over de gehele linie iets mindere specs en beschikt niet over een usb-c-poort en een metalen behuizing, zoals de 6P. Niettemin is de smartphone goed voorzien met een Qualcomm Snapdragon 808-chip, 2GB aan werkgeheugen, twee camera’s met 12,3 en 4 megapixels en een 5,2 inch-lcd-scherm met full-hd-resolutie.

nexus 5x google nexus

De hogere prijs van  de Nexus 6P vertaalt zich  in  de mogelijkheden van de smartphone. Zo vinden we aan boord een vlotte Snapdragon 810-chip (v2.1), 3GB aan werkgeheugen, een flinke 3450 mAh-accu (de 5X heeft een 2700 mAh-accu) en een groot 5,7 inch-amoled-scherm met een QHD-resolutie. Ook heeft het toestel dankzij de metalen behuizing een premium uitstraling en het is de eerste Android-smartphone met een volwaardige usb-c-poort.

nexus 6p groot

Krijgt de Chromecast een opvolger?

Naast de twee Nexus-telefoons onthult Google waarschijnlijk ook een nieuwe versie van de Chromecast, de slimme hdmi-stick die medio 2013 werd geïntroduceerd. De nieuwe Chromecast is cirkelvormig en heeft een uitstulping, waarmee je het apparaat vermoedelijk aansluit aan een tv met hdmi. In tegenstelling tot zijn voorganger komt de opvolger, die waarschijnlijk `new Chromecast` heet, in de kleuren zwart, geel en rood.

nieuwe chromecast

Verder zou de slimme hdmi-stick beschikken over betere wifi (mogelijk 802.11ac), een nieuwe functie genaamd `Fast Play` en de mogelijkheid om contentfeeds op het homescreen te tonen. Wat dit precies inhoudt, is niet bekend. Momenteel worden al foto`s en het weerbericht getoond als de Chromecast in stand-by staat. Een andere interessante vernieuwing is dat de nieuwe Chromecast direct aangesloten zou kunnen worden op speakers. Met behulp van een aux-kabel zou je zo met hoge kwaliteit muziek van je Android-toestel of Chrome-browser kunnen streamen naar een speaker. Google noemt dit  ‘Chromecast Audio’.

Dit brengt de Android Marshmallow-update

Al langer gaan geruchten dat Android Marshmallow vanaf 5 oktober beschikbaar wordt en die zijn  in aanloop naar het Google Nexus-event alleen maar heviger geworden. De release van grote nieuwe Android-versies vindt doorgaans plaats in het najaar, dus 5 oktober als uitroldatum lijkt niet eens zo gek. Ter vergelijking: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) en Android 5.0 (Lollipop) werden respectievelijk in oktober en november uitgebracht.

android marshmallow release

Zoals je in ons Android 6.0 update-overzicht  ziet, worden als eerste de Nexus-toestellen bijgewerkt. We verwachten echter dat high-end toestellen van andere fabrikanten nog voor het einde van het jaar op Marshmallow draaien. De  update  brengt een groot aantal verbeteringen, waaronder de mogelijkheid om app-permissies te beheren en contextgevoelige informatie op te vragen met Google Now on Tap. Dat laatste houdt in dat je bij bijvoorbeeld een mail over een film direct relevante informatie van iMDB kunt bekijken.

Een andere interessante feature van Android Marshmallow is Doze, waarbij slimme bewegingsdetectie wordt gebruikt om te kijken of je Android-toestel is verplaatst. Als dat niet het geval is, dan wordt de slaapstand ingeschakeld. Die verbruikt minder data en energie, wat er volgens Google voor zorgt dat Android-toestellen twee keer zo lang kunnen doen met één volle acculading. Marshmallow brengt ook veel bugfixes en prestatieverbeteringen mee en kleine vernieuwingen die niet direct opvallen. Denk aan usb-c-ondersteuning (voor snellere doorvoer van stroom en data), native ondersteuning voor vingerafdrukscanners en een handig nieuw vliegend plakbord.

→ Lees meer over de nieuwe versie in onze Android Marshmallow preview.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Nexus 6P
Huawei Nexus 6P

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu