Google Nexus One: alle details bekend, voorlopig niet verkrijgbaar in Nederland

Wouter Nijsen
6 januari 2010, 2:06
4 min leestijd
Google Nexus One: alle details bekend, voorlopig niet verkrijgbaar in Nederland

Na veel geruchten en speculaties is het vandaag dan eindelijk zover: de Google-persconferentie die meer duidelijkheid  geeft over de Nexus One. Na een intro over het ontstaan en ontwikkeling van Android  volgde informatie over  het aantal beschikbare Android-telefoons en het  de landen waar deze verkocht worden. Dan is het tijd voor  de Nexus One. De Nexus One is volgens Google het eerste toestel in een nieuwe categorie Android-telefoons die Google “Superphones” heten en in nauwe samenwerking met HTC zijn ontwikkeld. Meer details over de Nexus One hardware en software  werden ook gegeven.

Lees verder na de advertentie.

Hardware van de Nexus One

Het scherm is een 3.7 AMOLED touchscreen met een resolutie van 800×480 pixels en de processor een Qualcomm Snapdragon die op 1GHz draait. Op de voorkant van het toestel is een trackball te vinden, die verlicht is. Het bijzondere is dat de verlichting verschillende kleuren kan aannemen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of je een gemiste oproep hebt, of juist een SMS of e-mailbericht. Google beweert dat de Nexus One voor Android-begrippen, ongekende 3D-weergavemogelijkheden te bieden heeft. Op de achterkant van de behuizing  is een 5 megapixel camera met flits te vinden. De Nexus One is 11,5 mm dik en weegt 130 gram. Om achtergrondgeluid tijdens een gesprek weg te filteren heeft de Nexus iets nieuws aan boord: active noise canceling. Hiervoor zijn op het toestel twee microfoons aanwezig. Eén aan de onderkant bij de connector en één aan de achterkant van het toestel. Een leuke gimmick is dat op de achterkant van de behuizing een ruimte is waar je een naam of boodschap in kunt laten graveren. De gewenste tekst kun je tijdens de online bestelprocedure opgeven.

Software van de Nexus One

De Nexus One draait op de laatste 2.1 versie van Android. Tijdens de vragenronde werd duidelijk dat de features die in 2.1 zitten binnen een paar dagen ook voor andere Android-telefoons beschikbaar komen. Dat wil niet zeggen dat er gelijk updates voor iedereen klaarstaan, maar dat toestelfabrikanten en operators over de source kunnen beschikken om een eigen update te ontwikkelen. Met de introductie van de Nexus One is er ook een einde gekomen aan de statische achtergrondafbeeldingen. Google introduceert namelijk zogenaamde “live wallpapers” die een bewegend beeld laten zien en reageren op aanraking. Zo is er bijvoorbeeld een “live wallpaper” van een meer, waar langzaam blaadjes in het water vallen. Zodra je het scherm aanraakt ontstaan er kleine golfjes in het wateroppervlak. Tik je op het scherm, dan zal het gaan regenen. Het lijkt meer op een demonstratie van de mogelijkheden van de Nexus, dan dat het werkelijk iets toevoegt aan de functionaliteit.

Nieuw is ook de zoom-in-application-view die het huidige applicatie-overzicht vervangt. Het is een lijst die omhoog en naar beneden scrollt zoals de aftiteling van de Star Wars-films. Voor de weergave van foto’s is een nieuwe applicatie ontwikkeld in samenwerking met Cool Iris. Bijzondere hieraan is dat je door de foto’s kunt scrollen door het toestel te kantelen. Elk  tekstveld binnen Android heeft nu ondersteuning voor gesproken instructies. Helaas is nog niet duidelijk of deze functie alleen Engels of ook andere talen ondersteund.

Hoe een Nexus One kopen?

Google verkoopt de Nexus enkel en alleen via hun eigen webshop. In Amerika is het toestel te koop in combinatie met een abonnement met T-mobile en als los toestel. De landen buiten de VS waar de Nexus simlock-vrij via de Google webshop te koop is zijn Singapore, Hong Kong en Engeland. Nederland dus voorlopig niet! De verwachting is dat in het voorjaar wel mogelijk zal zijn. Tegelijktijd zal de Nexus One dan in Europa te verkrijgen zijn samen met een abonnement van Vodafone, wederom alleen via de Google-webshop. Om daar te kunnen bestellen moet je in het bezit zijn van een Google-account en een creditcard. De betaling verloopt namelijk via Google’s eigen betalingssysteem Google Checkout. De reden dat de Nexus nog niet voor de Nederlandse markt beschikbaar is ligt volgens Google aan het feit dat de Android Market voor de verschillende landen anders van opzet is en nog niet als zodanig in de huidige software is verwerkt.

Voor meer informatie en een interactieve demo van de Nexus One kun je terecht op http://www.google.com/phone

Nexus one specs
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu