Google onthult Android 1.5 SDK met schermtoetsenbord, video-opnames en Bluetooth-stereo

Redactie
14 april 2009, 12:35
2 min leestijd
Google onthult Android 1.5 SDK met schermtoetsenbord, video-opnames en Bluetooth-stereo
android cupcake

Google heeft aangekondigd dat ontwikkelaars nu de Android 1.5 SDK kunnen downloaden. Het gaat erom dat ontwikkelaars vroegtijdig een blik kunnen werpen op de volgende grote update voor Android. Er zijn veel nieuwe functies in Android 1.5 te vinden, die eerder onder de codenaam Cupcake werden geschaard: een schermtoetsenbordje, Bluetooth-stereo, de mogelijkheid om videofilmpjes op te nemen en af te spelen buiten YouTube om en ondersteuning van de accelerometer.

Dat laatste roept misschien wat vragen op: er zat toch altijd al een bewegingssensor (accelerometer) in de G1? Dat klopt, maar het roteren van het scherm werkte alleen wanneer je het toetsenbord in- of uitschoof. In Android 1.5 hoeft dat niet meer: daar draait het scherm op het moment dat je het toestel roteert gewoon mee. Een andere verbetering is dat je sneller met de webbrowser kunt internetten en dat het kopiëren en plakken van tekst binnen websites straks mogelijk is. De browser krijgt tabbed bookmarks, een historie en een lijstje met meest bezochte websites. In de gebruikersinterface zijn kleinere aanpassingen gedaan. Gebruikers kunnen nu zelf hun eigen widgets maken, naast de widgets die standaard met Android worden geleverd.

Lees verder na de advertentie.

Maar er is meer: zo wordt het mogelijk video’s te uploaden naar YouTube. De camera krijgt een betere performance, maar het is niet duidelijk of dat ook een betere videokwaliteit op de G1 gaat opleveren.

Google heeft nog niet aangegeven wanneer Android 1.5 op toestellen beschikbaar wil zijn. De Android 1.5 SDK heeft ook nog niet z’n definitieve vorm. Maar omdat de HTC Magic eraan komt (vanaf mei bij Vodafone in diverse landen) zal de lancering waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Omdat de HTC Magic geen hardwaretoetsenbordje heeft zal Google iets moeten verzinnen, zodat mensen toch tekst in kunnen voeren. Bij Android 1.5 zit het schermtoetsenbordje er al in.

Meer info: Google Developers Blog en Google Blogspot

Categorie: Firmware

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's