De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Dit is waarom Googles AI juist minder menselijk moet worden

Erwin Vogelaar
10 juli 2017, 20:25
2 min leestijd
Dit is waarom Googles AI juist minder menselijk moet worden

Google kondigt het project PAIR aan, dat er onder andere voor gaat zorgen dat kunstmatige intelligentie meer inclusief wordt.

Lees verder na de advertentie.

Google PAIR: People + AI Research

Voor Google lijkt op dit moment niets zo belangrijk te zijn als kunstmatige intelligentie. Hier ziet het bedrijf zijn toekomst liggen. De technologie is echter niet voor iedereen even open, zowel als het gaat om gebruikers als ontwikkelaars. Google probeert hier wat aan te doen met het project PAIR.

google pair

PAIR staat voor ‘People + AI Research’ en werkt op verschillende manieren aan de relatie tussen mens en AI. Pair start met twee nieuwe tools. Eén van deze tools maakt voor ontwikkelaars inzichtelijk wat hun kunstmatige intelligentie leert van de data die verzameld wordt. Dit is belangrijk, omdat kunstmatige intelligentie via machine learning menselijke vooroordelen overneemt. Dit komt bijvoorbeeld doordat er in de gevoede data bepaalde mensen minder vaak voorkomen dan andere mensen.

Meer of minder menselijk

Google doet al tijden zijn best om zijn kunstmatige intelligentie meer menselijk te laten aanvoelen. Bijvoorbeeld door de gesproken zinnen van Google Assistant realistischer te maken. Met PAIR lijkt het bedrijf AI dus juist minder menselijk te maken, maar in positieve zin. De punten waar de mensheid in faalt, worden niet overgenomen.

De tweede tool van PAIR test systemen voor gezichtsherkenning door te controleren welke testers uit verschillende landen meer errors krijgen. Hierdoor kan een ontwikkelaar bijvoorbeeld zien dat mensen met bepaalde gezichtskenmerken minder goed worden herkend door de technologie. Daar kan dan aan gewerkt worden.

Kunstmatige intelligentie is uiteraard veel meer dan alleen Google Assistant. De technologie zit verwerkt in de meeste digitale producten die we gebruiken en de invloed ervan zal alleen maar groeien met de tijd. Daarom is het goed om te zien dat Google de juiste stappen zet om die toekomst voor iedereen toegankelijk te maken.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu