De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google en Android-fabrikanten lanceren initiatief om patentoorlogen te voorkomen

Thomas Haenen
4 april 2017, 9:09
2 min leestijd
Google en Android-fabrikanten lanceren initiatief om patentoorlogen te voorkomen

Nog niet zo heel lang geleden vlogen smartphonemakers elkaar constant in de haren over patenten. Met een nieuw initiatief van Google, Samsung, LG en anderen moeten toekomstige patentoorlogen voorkomen worden.

Lees verder na de advertentie.

Google PAX

PAX is een nieuwe organisatie waaraan verschillende Android-fabrikanten verbonden zijn, zo maakte Google vannacht bekend. Naast Google behoren Samsung, LG, HTC, Foxconn, HMD Global (het bedrijf achter het nieuwe Nokia), Coolpad, BQ en AllView tot de oprichters van PAX. Zij zijn overeengekomen hun patenten te gaan delen. PAX is een afkorting voor ‘Android Networked Cross-License’, al is niet helemaal duidelijk hoe Google bij die afkorting komt.

In totaal beheren de bedrijven wereldwijd ruim 230.000 patenten gerelateerd aan Android-smartphones. Hoe Google PAX precies moet gaan werken, is niet helemaal duidelijk. Google heeft alleen laten weten dat bedrijven die Android-gerelateerde producten maken niet verplicht zijn om zich aan te sluiten bij PAX, maar dat wel gratis kunnen doen.

Google Pax

Het is echter onduidelijk hoe de patenten vervolgens precies gedeeld worden, en wat voor overeenkomst er eigenlijk getekend is. Zo weten we niet of de andere bedrijven inzicht hebben in elkaars patenten, en of ze verplicht zijn om alles te delen.

Patentoorlogen tussen fabrikanten

Hoewel Google geen toelichting geeft over waarom de organisatie gevormd is, ligt dat redelijk voor de hand. In het verleden hebben telecombedrijven flink oorlog met elkaar en buitenstaande bedrijven gevoerd rondom patenten. Een groot bedrijf als Samsung is bijvoorbeeld aangeklaagd door concurrenten als Apple, omdat ze technologie zouden gebruiken die door andere bedrijven is uitgevonden.

Zo’n patentrechtszaak is doorgaans een zeer kostbare en langlopende affaire die bedrijven het liefst vermijden. Hoe meer patenten een bedrijf heeft, des te kleiner de kans dat een ander bedrijf het aandurft om een rechtszaak aan te spannen. PAX is dus vooral bedoeld als bescherming. Niet alleen zullen bedrijven die onderdeel zijn van de organisatie elkaar waarschijnlijk niet onderling aanklagen, ook de achterliggende patenten zelf moeten ruzie voorkomen.

Google heeft PAX relatief stilletjes gelanceerd en de kans is klein dat we er in de toekomst nog veel over horen. Het grootste effect is waarschijnlijk dat we in de toekomst minder rechtszaken rondom patenten hoeven te verwachten.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu