Betalen met je Android: 8 vragen en antwoorden over Google Pay

Michel van 't Klaphek
27 augustus 2021, 19:21
5 min leestijd
Betalen met je Android: 8 vragen en antwoorden over Google Pay

Steeds meer mensen betalen in winkels met hun smartphone of smartwatch. Apple Pay is de populairste, maar ook Google Pay is aan een opmars bezig. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de meest prangende vragen.

Lees verder na de advertentie.

Google Pay in Nederland

Technologie gaat razendsnel. In juli 2021 werd ruim 15 procent van alle pinbetalingen in winkels zonder pas gedaan, meldt Betaalvereniging Nederland. Deze mensen betalen in plaats daarvan met hun smartphone. Een jaar geleden was dit nog ‘slechts’ 10 procent.

Alhoewel vooral Apple Pay populair is in Nederland, valt ook Google Pay niet uit te sluiten. De grote concurrent van Apple is stilletjes aan een flinke opmars bezig. Daarom is het een uitstekend moment om hier verder in te duiken. Hoe kun je met Google Pay betalen?

1. Wat is Google Pay en werkt het in Nederland?

Google Pay is een digitale portemonnee. Je gebruikt de dienst bijvoorbeeld om contactloos in de supermarkt af te rekenen, of voor een bestelling in een webshop. Het betalen gaat via je telefoon. In de supermarkt betaal je daarom door het toestel dichtbij de pinautomaat te houden, waarna de techniek de rest doet. De Google-betaaldienst is gratis.

Google Pay werkt ook in Nederland, maar hier kleven wel voorwaarden aan vast. Je bank moet de betaaltechniek bijvoorbeeld ondersteunen. Om Googles betaaldienst te gebruiken, moet je je betaalkaart eenmalig toevoegen. Vervolgens gebruikt je telefoon deze informatie om online en fysiek af te rekenen.google pay in nederland

2. Hoe werkt Google Pay?

Ongeveer hetzelfde als betalen met je pinpas. Contactloos betalen met Google Pay gaat via de nfc-chip van je smartphone. Deze draadloze techniek vormt als het ware een brug tussen jouw toestel en de betaalautomaat.

Zodra je telefoon dichtbij de pinlezer komt, worden de details van de betaling uitgewisseld. Nfc werkt maximaal tot ongeveer tien centimeter, dus je moet je telefoon zo goed als tegen het pinapparaat houden.

Afhankelijk van de beveiligingsinstellingen moet je de betaling mogelijk nog autoriseren. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je vanaf een bepaald bedrag je vingerafdruk of pincode alsnog moet intikken. Zorg er in ieder geval voor dat het scherm van je smartphone aanstaat als je wil gaan betalen.

3. Hoe krijg ik de Google Pay-app op mijn smartphone?

Niet. Google Pay in Nederland is een opmerkelijk verhaal. De dienst is namelijk maar half in ons land uitgerold. Sommige mensen kunnen er daardoor wél mee betalen, maar de Google Pay-app is officieel niet in Nederland verkrijgbaar. Het is niet duidelijk waarom dit zo is.

Gelukkig is het een koud kunstje om de Google Pay-app alsnog te downloaden. Hiervoor gebruik je een zogeheten apk-bestand. Een apk-bestand is een pakketje met kleinere bestanden die samen één app vormen. Pak je dit pakketje uit, dan wordt het programma op je telefoon geïnstalleerd.

Het apk-bestand van Google Pay kun je bijvoorbeeld via de website van APK Pure downloaden. Zorg er wel voor dat je überhaupt apps kunt downloaden buiten de Play Store om. In onderstaand artikel leggen we precies uit hoe dit werkt.

Verder lezen: In 3 stappen apk-bestanden op je Android-toestel installerengoogle pay in nederland 2

4. Installeren van Google Pay: hoe gaat dit?

Het instellen van Google Pay is erg simpel. Wanneer je er zeker van bent dat jouw bank de betaaldienst ondersteunt, open je simpelweg de bankieren-app (of log in op je online betaalomgeving).

Zet vervolgens de optie om met Google Pay te betalen handmatig aan. Bij de ABN Amro-app doe je dit bijvoorbeeld onder het ‘Zelf regelen’-venster. Vervolgens controleer je je gegevens, accepteer je de voorwaarden en klaar is Kees.

Check vervolgens wel even of de nfc-chip van je smartphone is geactiveerd, anders kun je niet contactloos betalen.

5. Wat kan ik allemaal met de Google Pay-app?

In eerste instantie gebruik je de app van Google Pay om digitale betaalkaarten te maken. Je kunt bijvoorbeeld niet alleen pinpassen toevoegen, maar ook creditcards en/of online rekeningen als PayPal. Google Pay is dus eigenlijk een soort digitale portemonnee: al je betaalmethoden zijn erin aanwezig.

Dit is echter zeker niet de enige functionaliteit. Je kunt in de Pay-app bijvoorbeeld ook je betaalgeschiedenis inkijken of een klantenkaart toevoegen, zoals van de Albert Heijn. Dat is hartstikke handig, want zo heb je geen portemonnee meer nodig om je bonuskaart te scannen. google pay app

6. Bij welke banken werkt Google Pay?

Lang niet alle Nederlandse banken ondersteunen Google Pay. Sterker nog, de kans is aanwezig dat jij er niet mee aan de slag kunt. Vooralsnog kun je bij deze banken met Google Pay afrekenen: ABN Amro, Bunq, N26, Revolut, Monese, Viva Wallet, Curve en Wise.

Zoals je kunt zien ondersteunen vooral kleinere (internet)banken de Google-betaaltechniek. Grote instituten als ING, SNS en Rabobank bieden nog geen Google Pay-ondersteuning aan.

Maar: misschien kun je alsnog contactloos met je Android-telefoon betalen. De meeste Nederlandse banken, zoals ING, Rabobank en ASN Bank, hebben namelijk een eigen ‘Wallet’ gemaakt.

Via de bankieren-app kun je een digitale pinkaart aanmaken die ongeveer hetzelfde werkt als Google Pay. Door je telefoon dichtbij een betaalautomaat te houden kun je ‘gewoon’ met je toestel afrekenen. Let wel op, want mogelijk kost het geld om te betalen met je smartphone. google pay in nederland 3

7. Hoe veilig is het?

Ontzettend veilig. Google Pay is een wereldwijd erkend betalingssysteem en voldoet daarom aan de hoogste veiligheidseisen. Er zitten dan ook allerlei handige trucjes in het systeem verwerkt.

Tijdens het afrekenen wordt je betaalpasnummer bijvoorbeeld niet met de verkoper gedeeld. In plaats daarvan maakt Pay een gecodeerd transactienummer aan, dat gekoppeld is aan je apparaat om de betaling rond te maken.

8. Werkt Google Pay ook in Wear OS?

Nee, Google Pay voor Wear OS wordt in Nederland nog niet ondersteund. In ons kikkerlandje kun je dus niet in winkels met je Android-smartwatch betalen.

Woon je in België? Dan heb je geluk, want daar werkt Google Pay in Wear OS wél. Zorg er natuurlijk wel voor dat je bij een bank zit die Googles betaaldienst aankan en idem dito geldt voor het type smartwatch.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's