Google Pixel 3 en Pixel 3 XL officieel: alles wat je moet weten

Wouter Nijsen
9 oktober 2018, 17:15
4 min leestijd
Breaking
Google Pixel 3 en Pixel 3 XL officieel: alles wat je moet weten

Eindelijk is het zover: de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL zijn officieel aangekondigd. De smartphones hebben de nieuwste hardware, Android 9.0 (Pie) en een flink verbeterde camera. Lees hier alles over de nieuwe smartphones van Google.

Google Pixel 3 officieel

De Pixel 3 en Pixel 3 XL zijn tijdens het Made by Google 2018-event onthuld en de nieuwste vlaggenschepen van de zoekgigant. Beide telefoons draaien op Android Pie en ontvangen als eerst nieuwe software, zoals nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates. Daarmee vertegenwoordigen ze Android zoals Google dit het liefste ziet.

De toestellen hebben ongeveer hetzelfde design als zijn voorgangers – de Pixel 2 en Pixel 2 XL – al zijn er een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd. Zo is de behuizing nu van glas, waardoor draadloos opladen mogelijk wordt.

Het toestel komt in drie kleuren: Clearly White, Just Black en Not Pink. De Pixel 3 heeft een relatief compact 5,5 inch-scherm, terwijl de Pixel 3 XL over een fors 6,3 inch-display beschikt.

Vlotte hardware en stock-Android

Zoals verwacht hebben de Pixel 3 en Pixel 3 XL de nieuwste hardware van het moment. De telefoons worden aangedreven door de Snapdragon 845-chip, die wordt bijgestaan door 4GB RAM.

Veel andere high-end Android-telefoons hebben meer werkgeheugen, al liet Google vorig jaar met de Pixel 2 (XL) zien hier goed mee om te springen. Verder hebben de Pixel 3 en 3 XL standaard 64GB aan niet-uitbreidbare opslagruimte. Check hieronder de belangrijkste specs op een rijtje:

 • 5,5 inch– (Pixel 3) en 6,3 inch– (Pixel 3 XL)-amoled-scherm
 • Stof- en waterdicht design (IP68), maar geen koptelefoonaansluiting
 • 12 megapixel-camera aan de achterkant, dubbele 8 megapixel-frontcamera voor betere selfies
 • Snapdragon 845-chip met 4GB RAM en 64/128GB opslag
 • Kale versie van Android Pie, krijgt als eerste updates
 • Usb-c-poort, ondersteuning voor snelladen en draadloos opladen
 • 2915 mAh-accu (Pixel 3), 3430 mAh-accu (Pixel 3 XL)
 • Vingerafdrukscanner aan de achterkant

De schermen van beide telefoons hebben dunne randen aan de zijkant, al zijn bij de Pixel 3 wel duidelijke bezels aan de boven- en onderkant aanwezig. Die zijn nodig voor de stereospeakers. Opvallend aan de Pixel 3 XL is de grote notch in het scherm, die veel dieper is dan inkepingen van andere smartphones. In die ruimte zit een dubbele frontcamera, luidspreker en de benodigde sensoren.

Uiteraard draaien de smartphones op Android 9.0 (Pie), met Googles eigen Pixel-launcher. De Google Assistent, die sinds kort ook Nederlands spreekt, heeft een belangrijke rol in de software. De Pixel 3 en 3 XL hebben opnieuw de Active Edge-Feature, waarmee je de slimme assistent activeert door in de telefoons te knijpen.

Nieuw is dat de Google Pixel 3 (XL) draadloos opladen ondersteunt. Hiervoor brengt Google de zogeheten Pixel Stand uit, een soort houder waarmee je de telefoons draadloos oplaadt. Het draadloos bijvullen van de accu gaat met een vermogen van 10 Watt en dat is relatief snel. De Pixel Stand dien je los aan te schaffen voor 79 euro. De smartphones hebben een usb-c-poort en ondersteunen ook snelladen (met 18 Watt).

Verbeterde camera met nieuwe features

Google maakte vorig jaar veel indruk met de camera’s van de Pixel 2, en die zijn verder verbeterd. Aan de achterkant van de Pixel 3 en Pixel 3 XL zit opnieuw een enkele 12 megapixel-camera, terwijl vrijwel iedere andere fabrikant zijn smartphones tegenwoordig uitrust met een twee cameralenzen.

Volgens Google is de secundaire lens overbodig, omdat het sterk leunt op de camerasoftware en kunstmatige intelligentie in de camera-app.

google pixel 3 officieel

AI wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van portretfoto’s, waarbij de software detecteert wat de voor- en achtergrond is, en op basis hiervan het bokeh-effect toevoegt. Nieuw dit jaar is de dubbele 8 megapixel-selfiecamera, die het onder meer mogelijk maakt om bredere zelfportretten te schieten, zodat je makkelijker meerdere mensen op beeld zet.

Een andere nieuwe camerafeature is Top Shot. Dit is een handige feature wanneer je een foto maakt, maar je timing niet goed is. De Pixel 3 en 3 XL maken verschillende foto’s enorm snel achter elkaar, waarna je de beste foto uit kunt kiezen. Daarnaast maken de telefoons veel betere foto’s in het donker door de Night Side-feature. Deze optie zit standaard op de Pixel 3 (XL), maar komt later ook naar oudere Pixel-telefoons.

Google Pixel 3 en 3 XL in Nederland

Net als voorgaande jaren worden de nieuwe Pixel-telefoons officieel niet in de Benelux uitgebracht. De toestellen verschijnen wel in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en het is straks mogelijk om ze via grijze import in huis te halen. Wanneer hier meer over bekend is, dan lees je het natuurlijk op Android Planet. Dit zijn de Europese prijzen:

 • Google Pixel 3 (64GB): 849 euro
 • Google Pixel 3 (128GB): 949 euro
 • Google Pixel 3 XL (64GB): 949 euro
 • Google Pixel 3 XL (128GB): 1049 euro

Al het laatste Google-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3
Google Pixel 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu