Waarom de Google Pixel 3 XL Wouter’s favoriete smartphone van 2018 is

Wouter Nijsen
25 december 2018, 16:09
4 min leestijd
Waarom de Google Pixel 3 XL Wouter’s favoriete smartphone van 2018 is

De redacteuren van Android Planet kiezen ook dit jaar hun favoriete smartphone, en Wouter trapt vandaag af. Hij vindt de Google Pixel 3 XL niet de beste smartphone van 2018, maar wel het fijnst in gebruik.

Lees verder na de advertentie.

De favoriete smartphone van Wouter

2018 was een goed en druk jaar voor Android Planet en natuurlijk hebben we weer een heleboel toestellen getest. Een deel daarvan heb ik mogen reviewen, en daar zaten veel interessante telefoons tussen. Denk bijvoorbeeld aan de Pocophone F1 van Xiaomi, Samsung Galaxy S9 en toffe budgettoestellen als de Xiaomi Mi A2 en Motorola Moto G6 en G6 Plus. Toch is de Google Pixel 3 XL mijn favoriete smartphone, en dat vind je waarschijnlijk een rare keuze.

Want eerlijk is eerlijk: er is genoeg op de Pixel 3 XL aan te merken. Zo heeft de telefoon een gek ontwerp (met een enorme notch), is hij eigenlijk wat te duur, ontbreken features als een koptelefoonaansluiting en uitbreidbaar geheugen en is de accuduur niet geweldig. De Pixel 3 XL is geen compleet vlaggenschip zoals de Galaxy S9/Note 9 of Huawei Mate 20 Pro dat wel zijn, en toch kan ik daar prima mee leven. De smartphone doet twee dingen namelijk extreem goed.

Topcamera en heerlijke software

Je koopt een Pixel-telefoon natuurlijk vooral voor de software en camera. Bovendien ben je met de 3 XL verzekerd van langdurige software-ondersteuning (tot en met oktober 2021) en snelle updates. Nu is dit niet per se exclusief aan de Pixel-toestellen – je hebt immers ook het Android One-programma -, maar dat zijn doorgaans goedkopere smartphones met minder krachtige hardware. De prestaties van de Pixel 3 XL steken daar toch iets bovenuit.

google pixel 3 xl review

Dan de camera. Ik gebruikte de Pixel 2 XL al met veel plezier door de camera, maar op de 3 XL is ‘ie nog beter. Hij is zo goed dat je je eigenlijk nooit zorgen hoeft te maken; je maakt in alle omstandigheden een mooie foto. Mijn persoonlijke favoriet is de portretmodus, die supersimpel werkt en hele fraaie foto’s produceert. Als ik wel eens plaatjes laat zien aan vrienden of familie, zijn ze vaak onder de indruk en wordt soms de telefoon uit mijn handen getrokken omdat ze de modus zelf willen proberen.

Een andere fijne feature van de Pixel 3 XL, die nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is draadloos laden. Vooral tof is dat de Google-telefoon een stuk sneller draadloos oplaadt dan andere Android-toestellen, en met de Pixel Stand tevens wordt omgetoverd tot een Google Home. Ik vind het irritant om continu met kabeltjes in de weer te moeten, dus dan is draadloos opladen echt een uitkomst. En is het natuurlijk fijn dat de Pixel 3 XL dit extra goed doet.

Google Pixel Sounds

Al met al is de Google Pixel 3 XL een smartphone met duidelijke plus- en minpunten. Toch gebruik ik ‘m met veel plezier en zal de telefoon de komende tijd nog in m’n broekzak blijven zitten.

Tegenvaller: de rare strategie van Nokia

Toen Nokia vorig jaar een comeback maakte op de smartphonemarkt was ook ik erg enthousiast. De toestellen van de Finse fabrikant omarmen stock-Android met een belofte op snelle updates, hebben een stevig design en aantrekkelijk prijskaartje. Bovendien was de line-up van Nokia in 2017 heel simpel en overzichtelijk: je had de Nokia 3, 5 en 6 in het budgetsegment en later kwam daar de Nokia 8 bij als vlaggenschip.

Hoe anders kan het zijn in 2018. De Finnen brachten dit jaar twaalf(!) smartphones uit en door een onduidelijke naamgeving, minimale verschillen in hardware en generieke designs zie je door het bomen het bos niet meer. Want wat is nu het verschil tussen de Nokia 3.1 en 5.1, als ook nog Plus-versies van die toestellen worden verkocht met een paar tientjes prijsverschil? En waarom blijf je de toestellen van 2017 verkopen als er inmiddels meerdere varianten beschikbaar zijn? Ik heb werkelijk geen idee meer.

nokia 3.1 plus

Op deze manier maakt Nokia het niet alleen de consument moeilijk, maar ook zichzelf. Het bedrijf belooft maandelijkse updates voor al zijn smartphones, maar dat kost logischerwijs veel meer tijd, moeite en geld om voor elkaar te krijgen als je inmiddels bijna twintig smartphones moet onderhouden. Dan kan het niet anders dat updates (iets) minder snel verschijnen en je als fabrikant foutjes gaat maken. Lees bijvoorbeeld maar eens deze Reddit-thread over de Android Pie-update voor de Nokia 8, die meer functies weglaat dan toevoegt.

Begrijp me niet verkeerd: de toestellen van Nokia zijn doorgaans prima en onze reviews van de telefoons dit waren dit jaar ook positief. De Nokia 7 Plus vind ik zelfs één van de meest indrukwekkende smartphones van de afgelopen tijd. Toch zou ik graag zien dat het bedrijf het tempo waarmee het nieuwe telefoons uitbrengt wat terugschroeft, en zich meer focust op de smartphones die er al zijn. Want de huidige strategie is misschien voor Nokia logisch, maar voor niemand anders.

Wat is jouw favoriete smartphone van 2018? En van welke fabrikant had je juist meer verwacht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3 XL
Google Pixel 3 XL

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu